Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αρχαίος κομήτης που εκρήγνυται εξηγεί γιατί γυάλινα απορρίμματα είναι μέρος της Χιλής

© Φωτογραφία : sciencenews.org/ έρημος Ατακάμακομμάτια γυαλιού στην έρημο Ατακάμα
κομμάτια γυαλιού στην έρημο Ατακάμα  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Βρείτε μας
Μια αεροπορική έκρηξη πάνω από την έρημο Ατακάμα πριν από 12.000 χρόνια έλιωσε το έδαφος σε γυαλί, λένε οι επιστήμονες.
Διάσπαρτα σε μια περιοχή της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή βρίσκονται στριμμένα κομμάτια μαύρου και πράσινου γυαλιού. Το πώς το γυαλί κατέληξε εκεί, κατά μήκος ενός διαδρόμου μήκους 75 χιλιομέτρων, είναι ένα μυστήριο.
Τώρα, οι αναλύσεις της διαστημικής σκόνης στο γυαλί δείχνουν ότι το γυαλί πιθανότατα σχηματίστηκε όταν ένας κομήτης, ή τα απομεινάρια του, εξερράγησαν πάνω από την έρημο πριν από 12.000 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στις 2 Νοεμβρίου στη Γεωλογία.
Αυτός ο διάδρομος είναι η καλύτερη απόδειξη για μια περιοχή πρόσκρουσης κομήτη στη Γη, λέει ο Peter Schultz, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence, R.I, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας sciencenews.org.
Υπάρχουν μόνο περίπου 190 γνωστοί κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη (SN: 12/18/18). Οι διαστημικοί βράχοι χάραξαν αυτές τις τοποθεσίες, αλλά καμία δεν είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκε από κομήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή κομήτες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι κυρίως από πάγο και κάποιο βράχο, τείνουν να εκρήγνυνται πριν φτάσουν στο έδαφος, όπως μερικά μικρά αστεροειδή. Αυτά τα πύρινα γεγονότα —γνωστά ως εκρήξεις αέρα— είναι δραματικά, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες θερμότητας και ισχυρούς ανέμους. Αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και συχνά αποτυγχάνουν να αφήσουν πίσω τους αποτυπώματα με διάρκεια, όπως οι κρατήρες.
Εικόνα από το Διάστημα: Η Γη.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Κόσμος
Έρευνα ανατρέπει όσα ξέρουμε για τη Γη: Οι πρώτες ήπειροι σχηματίστηκαν νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύουμε
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε υγρά περιβάλλοντα. Το 1908, ένα αερόσακος από έναν αστεροειδή ή κομήτη πάνω από ένα απομακρυσμένο μέρος της Ρωσίας ισοπέδωσε τα δέντρα και δημιούργησε ένα ωστικό κύμα που έριξε τους ανθρώπους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα δέντρα έχουν έκτοτε αναπτυχθεί πίσω πάνω από το σημείο της σημερινής γνωστής ως έκρηξη Tunguska, αφήνοντας μόνο ένα έλος (SN: 6/5/08). «Εάν δεν είχε παρατηρηθεί, κανείς δεν θα ήξερε ότι συνέβη», λέει ο Mark Boslough, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
Η Atacama, η ξηρότερη έρημος του κόσμου, είναι πιο κατάλληλο μέρος για τη διατήρηση των περιοχών πρόσκρουσης. Και είναι γεμάτη άμμο - η πρώτη ύλη για την κατασκευή γυαλιού, η οποία σχηματίζεται όταν η άμμος θερμαίνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμότητα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλο το φυσικό γυαλί στη Γη.
Ο γυάλινος διάδρομος της ερήμου, ωστόσο, απέχει χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ηφαίστειο, υποδηλώνοντας ότι το γυαλί σχηματίστηκε σε ένα διαφορετικό είδος θέρμανσης, όπως μια έκρηξη αέρα. Αλλά η χρονολόγηση αρχαίων φυτών με ραδιενεργό άνθρακα στο έδαφος γύρω από το γυαλί φαινόταν να δείχνει ότι τα κομμάτια δεν σχηματίστηκαν όλα ταυτόχρονα. Επειδή οι εκρήξεις αέρα σπάνια συμβαίνουν στο ίδιο μέρος δύο φορές, τα στοιχεία οδήγησαν ορισμένους ερευνητές να αποφανθούν ότι το γυαλί σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια πολλών τεράστιων πυρκαγιών με γρασίδι.
Αυτή η ιδέα, λέει ο Schultz, «μας φαινόταν πολύ περίεργη γιατί απλώς δεν υπήρχε αρκετό γρασίδι για φωτιές», ακόμη και πολύ καιρό πριν, όταν η περιοχή είχε πιθανώς περισσότερο πράσινο απ' ό,τι σήμερα. Αφού εξέτασαν μέρος του γυαλιού, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι είχε σχηματιστεί σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 1700° Κελσίου - πολύ θερμότερες από τις φωτιές στο γρασίδι.
Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε ενσωματωμένα μέσα στις γυάλινες ενώσεις που βρέθηκαν σε κομήτες που ελήφθησαν δείγματα κατά τη διάρκεια της αποστολής Stardust της NASA, αλλά σχεδόν ποτέ σε αστεροειδείς (SN: 1/7/04). Ο μόνος τρόπος για να μπει αυτή η διαστημική σκόνη στο γυαλί είναι αν ένα πολύ παλιό κομμάτι διαστημικών συντριμμιών, όπως ένας κομήτης, εξερράγη τη στιγμή που σχηματίστηκε το γυαλί, λένε οι ερευνητές.
Μια έκρηξη αέρα θα βοηθούσε επίσης να εξηγήσει γιατί το γυαλί φαίνεται στριμμένο. «Ήταν ξεκάθαρο ότι το ποτήρι είχε πεταχτεί και κυλιστεί. Βασικά ζυμώθηκε σαν ψωμί», λέει ο Schultz. Οι φωτιές από γρασίδι μπορεί να λιώνουν το έδαφος, αλλά σπάνια το πετούν τριγύρω. Όπως και η Tunguska, η ριπή αέρα πιθανότατα προκάλεσε ισχυρούς ανέμους που πέταξαν το γυαλί καθώς σχηματιζόταν.
Η βία της πρόσκρουσης θα είχε σκορπίσει το γυαλί μακριά στην έρημο και σε διαφορετικά στρώματα ιζήματος. Επειδή αυτά τα στρώματα σχηματίστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους, αυτό μπορεί να δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι το γυαλί δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια πολλαπλών γεγονότων. Εξετάζοντας τη χρονολόγηση των φυτών που ήρθαν σε άμεση επαφή με το γυαλί επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν την ημερομηνία της πιθανής πρόσκρουσης του κομήτη πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Αυτός ο συγχρονισμός τοποθετεί το γεγονός περίπου 800 χρόνια μετά από μια μυστηριώδη περίοδο ταχείας ψύξης γνωστής ως «Young Dryas», η οποία συνέπεσε με την εξαφάνιση πολλών μεγάλων ζώων. Μερικοί επιστήμονες είπαν ότι ένας κομήτης που εκρήγνυται πάνω από το βόρειο ημισφαίριο πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις ψυχρές συνθήκες, αν και η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη (SN: 6/26/18).
Ο χρόνος του χτυπήματος του κομήτη Atacama δείχνει ότι δεν σχετιζόταν με το συμβάν Younger Dryas, λέει ο Schultz, αλλά το εύρημα θέτει τις βάσεις για τον εντοπισμό άλλων πιθανών τοποθεσιών κομητών στη Γη.
Ακόμη και χωρίς σύνδεση με το Younger Dryas, η πρόσκρουση του Atacama θα είχε αφήσει ισχυρή εντύπωση σε όποιον την έβλεπε. Τα αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή και, επομένως, μπορεί να ήταν μάρτυρες της έκρηξης (SN: 30/11/15). «Θα φαινόταν σαν να φλέγεται ολόκληρος ο ορίζοντας», λέει ο Schultz. «Αν δεν ήσουν θρησκευόμενος πριν, θα ήσουν μετά».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала