Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρκίνος: Το «φευγαλέο» σύμπτωμα που απαιτεί «επείγουσα διερεύνηση»

καρκίνος του προστάτη  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Βρείτε μας
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από την ταχεία ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Η επιβίωση του ασθενούς εξαρτάται κυρίως από το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια όταν ανιχνεύεται. Ένας ειδικός στα ζητήματα υγείας εξηγεί ότι ένας συγκεκριμένος φευγαλέος πόνος θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου.
Η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ποσοστά επιβίωσης κατά την επόμενη δεκαετία. Ευτυχώς, ορισμένες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος των όρχεων είναι μη θανατηφόρος. Ο εν λόγω καρκίνος αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό των μη φυσιολογικών κυττάρων σε έναν ή και στους δύο όρχεις - τους αρσενικούς σεξουαλικούς αδένες. Ένα «φευγαλέο» σύμπτωμα μπορεί να δικαιολογεί επείγουσα έρευνα, σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο του NHS Μάικλ Κάρσον.
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των ανδρών και συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας περίπου 28 ετών. Η ασθένεια είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που επιδεικνύουν ποσοστά επιβίωσης κατά 95%.

Η σημασία της ψηλάφησης των όρχεων

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η συνέχιση των καλών ποσοστών επιβίωσης του πάσχοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρσον, ο ενδελεχής έλεγχος για πιθανά εξογκώματα στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας. Όπως είπε στη συνέχεια, «το πιο σημαντικό σύμπτωμα είναι ένα εξόγκωμα που μπορεί να γίνει αισθητό στο όσχεο και είναι συνήθως ανώδυνο».
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Καρκίνος: Οι επίμονοι μύθοι για την εμφάνιση και θεραπεία της νόσου - Τι πραγματικά ισχύει

Τα σημάδια που πρέπει να δώσετε προσοχή

Τα πρώτα σημάδια καρκίνου των όρχεων είναι συνήθως ένα μικρό σκληρό εξόγκωμα ή γενικευμένο πρήξιμο των όρχεων. Αν και μπορεί να προκύψει πόνος, είναι λιγότερο συνηθισμένος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

«Μπορεί περιστασιακά να υπάρχει κάποιος φευγαλέος πόνος, αλλά γενικά δεν υπάρχει καθόλου πόνος, ωστόσο μπορεί να γίνει αντιληπτή μια αλλαγή στην υφή του σχήματος των όρχεων και του όγκου», πρόσθεσε ο Carson.

Τα περισσότερα εξογκώματα στο όσχεο τείνουν να είναι καλοήθη, ωστόσο, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους άνδρες να αυτοεξετάζονται τακτικά. Αν ένα κομμάτι είναι καρκινικό, πιθανότατα θα είναι ιάσιμο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο, έναν πόνο στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα ή μια ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στους όρχεις εμφανίζονται σε νεότερους άνδρες ηλικίας κάτω των 45 ετών, αλλά εκείνοι με κρυψορχία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μετάσταση του καρκίνου παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε καρκινοπαθείς και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με μετάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο, όχι να θεραπευτεί.
Μια μελέτη του 2018 με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο διαπίστωσε ότι οι αλλαγές ενός γράμματος στο DNA αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.
«Οι επιστήμονες έχουν βρει λίγους παράγοντες κινδύνου που καθιστούν κάποιον πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο των όρχεων», εξηγεί η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Τα περισσότερα αγόρια και άνδρες με καρκίνο των όρχεων δεν έχουν κανέναν από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου». Το μέγεθος του σώματος, το HIV/AIDS ή ένας κρυφός όρχις είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου των όρχεων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала