Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μαραθωνοδρόμος ζωής: Κάνει ακτινοβολίες για καρκίνο και τρέχει για να δώσει κουράγιο σε ασθενείς

© Sputnik / Φανή ΧαρίσηΗ μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνη που παράλληλα με τις ακτινοβολίες κατά του καρκίνου τρέχει σε μαραθώνιους
Η μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνη που παράλληλα με τις ακτινοβολίες κατά του καρκίνου τρέχει σε μαραθώνιους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Βρείτε μας
Αποκλειστικό
Η 45χρονη μαραθωνοδρόμος έτρεξε στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ετοιμάζεται να τρέξει στον 15ο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος». Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιεί ακτινοβολίες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» όπου και τη συναντήσαμε.
Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου η Σόνια Τσεκίνη τερμάτισε στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας κάνοντας 2 ώρες και 52 λεπτά, για την ακρίβεια έκανε 2:52:35.
Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου θα τρέξει ξανά, αυτή τη φορά στον 15ο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη και έχει δώσει την ίδια υπόσχεση που έδωσε και στον προηγούμενο.
«Τρέχω για τις φίλες μου που εγχειρίστηκαν όπως κι εγώ» είπε στο Sputnik το πρωί της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου όταν τη συναντήσαμε έξω από το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη.
Το ραντεβού μας ήταν στις 9:30 το πρωί έξω από την πύλη του αντικαρκινικού νοσοκομείο. Ήρθε χαμογελαστή και χαρούμενη και είχε λίγο χρόνο στη διάθεσή της πριν μπει στο νοσοκομείο για να κάνει τις προγραμματισμένες ακτινοβολίες.
Η Σόνια διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος τον Ιανουάριο του 2021 και τον Αύγουστο εγχειρίστηκε αφαιρώντας τον μαστό. Λίγη ώρα πριν μπει στο χειρουργείο, βγήκε από το δωμάτιό της στο μπαλκόνι και άρχισε να τρέχει σε αυτό, δίνοντας κουράγιο στον εαυτό της αλλά και σε όλους τους ασθενείς του ορόφου που κυριολεκτικά, όπως μας είπε, ανέβηκε η ψυχολογία τους.
«Έκανα κάποια χιλιόμετρα εκεί στο μπαλκόνι, μετά έκανα ένα ντουζ και μετά ήρθαν οι νοσοκόμες για να με συνοδεύσουν στο χειρουργείο» είπε.
Η 45χρονη Σόνια γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας και σπούδασε στη γυμναστική ακαδημία στα Τίρανα. Οι μαραθώνιοι ήταν πάντα η αδυναμία της.
38ος Μαραθώνιος Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.11.2021
Αθλητικά
Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας μέσα από τον φωτογραφικό φακό - Στιγμιότυπα που ξεχώρισαν
Λίγο μετά την ηλικία των 20 ετών ήρθε στην Ελλάδα κι από τότε μένει στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Δημιούργησε οικογένεια και έχει «δύο κόρες, 16 και 11 ετών» ενώ εργάζεται ως μαγείρισσα.
Ποτέ όμως δεν άφησε την άθληση και το τρέξιμο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλούς μαραθώνιους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
«Έτρεξα σε ηλικία 17 ετών σε μαραθώνιο στην Αλβανία και τότε είχα κάνει 2 ώρες και 36 λεπτά. Έχω τρέξει σε μαραθώνιο στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Τσεχία και στην Ελλάδα» ανέφερε.
Στον μαραθώνιο της Αθήνας όπως είπε η μεγάλη κόρη της, της ζήτησε να υποσχεθεί ότι αν αισθανθεί πόνο, να εγκαταλείψει τον μαραθώνιο.
«Ήμουν τρίτη και στα τελευταία τρία χιλιόμετρα φοβήθηκα λίγο, γιατί αισθάνθηκα έναν σφάχτη στο σημείο που εγχειρίστηκα και αφαίρεσα τον μαστό και κρατήθηκα, αλλά τερμάτισα» είπε.

«Θα το κάνεις για εμάς»

Όλο αυτό το διάστημα και παρά τις ακτινοβολίες που κάνει, η Σόνια δεν σταμάτησε τις προπονήσεις της.
«Δεν άφησα ούτε μέρα χωρίς προπόνηση. Κάποιες φορές ήταν πολύ δύσκολο. Ο αιματοκρίτης μου ήταν στο 26 αλλά ήταν η θέλησή μου, αυτό που μου έδωσε δύναμη και είμαι σήμερα εδώ, είναι ο αθλητισμός, το τρέξιμο. Με έκανε καλά» λέει.
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής ο Κώστας Γκελαούζος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.11.2021
Αθλητικά
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής ο Κώστας Γκελαούζος - Έσπασε ρεκόρ 17 χρόνων
Η συμμετοχή της στον μαραθώνιο της Αθήνας αλλά και αυτός στη Θεσσαλονίκη είναι μια υπόσχεση ζωής της Σόνιας σε κοπέλες που γνώρισε στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο και οι οποίες κι αυτές κάνουν χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.
Πριν λίγο καιρό η Σόνια τις ενημέρωσε ότι «γράφτηκα στον μαραθώνιο της Αθήνας, τι να κάνω;»
«Με ρώτησαν αν θέλω να τρέξω και απάντησα ναι. Τότε μου είπαν "θα το κάνεις για εμάς. Μόνο που θα πας και θα είσαι εκεί εμείς θα είμαστε χαρούμενες". Και τώρα στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης θα τρέξω για αυτές. Είναι όλες τους από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι μαζί μου θα με περιμένουν στον τερματισμό» ανέφερε.
Η θεραπεία της εξελίσσεται πολύ καλά όπως είπε και οι γιατροί της επικροτούν την προσπάθειά της να τρέχει με τη συμβουλή να «ακούει» το σώμα της και να ξέρει πότε να σταματά.
Εξάλλου, για τη μαραθωνοδρόμο Σόνια Τσεκίνη δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να τα προλαβαίνει όλα έτσι ώστε να έχει χρόνο για προπόνηση και τρέξιμο.
Δουλεύοντας πολλά χρόνια σκληρά ως μαγείρισσα και νωρίτερα στη λάντζα εστιατορίου «ξυπνούσα πολύ νωρίς, ετοίμαζα τα παιδιά και μετά στις 8:30 πήγαινα για τρέξιμο και μετά στη δουλειά κι αν δεν προλάβαινα το πρωί, πήγαινα μετά».
Η 45χρονη μαραθωνοδρόμος μέσω του Sputnik έστειλε και ένα μήνυμα ζωής.
«Θέλω να πω ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ό,τι εμπόδιο και να αντιμετωπίζει να το περνάει εύκολα, χαμογελαστά, να είναι χαρούμενος για τη ζωή γιατί ό,τι κακό συμβαίνει από πίσω, έχει ένα καλό. Εμείς πρέπει να είμαστε περήφανοι ό,τι και να μας δώσει ο Θεός» είπε έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο.
Να σημειωθεί ότι ο διεθνής μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» ξεκινά από την Πέλλα και καταλήγει μετά από 42,195 χιλιόμετρα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η 45χρονη μαραθωνοδρόμος θα είναι εκεί τρέχοντας και στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα ζωής.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала