Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - «Μπλόκο» για ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους

© Φωτογραφία : Dimitris Kapantais / SOOCΚυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Βρείτε μας
Μήνυμα για τον εμβολιασμό με πρώτη και τρίτη δόση (για τους άνω των 60 ετών) απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό, ανακοινώνοντας επιπρόσθετους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.
Νέα έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε στο σημερινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων, τη στιγμή που ο κορονοϊός συνεχίζει να «καλπάζει» σε ολόκληρη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα (18/11) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μπλόκο» μπαίνει, από την ερχόμενη Δευτέρα, για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Επίσης, οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, προκειμένου το πιστοποιητικό να έχει ισχύ.
Αναλυτικά, τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:

Σινεμά, γυμναστήρια, μουσεία: Εκτός μένουν οι ανεμβολίαστοι

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα».
«Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα μέτρα για εκκλησίες

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Τρίτη δόση για τους άνω των 60

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
«Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επέκταση κυλιόμενου ωραρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο.
«Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο» είπε ακόμα.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά.
«Δεν υπάρχουν ''κορόιδα'' και ''έξυπνοι'' σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Προσλήψεις στα νοσοκομεία

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή» είπε.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού έρχεται σχεδόν έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα και καθώς διανύουμε ήδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και με τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας να ανεβαίνει, αφού έσπασε και το «φράγμα» των 17.000 νεκρών από κορονοϊό.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός σήμερα, «με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα για την πρώτη και την τρίτη δόση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας».
Εμβόλιο στο Ελληνικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Ελλάδα
Πιστοποιητικό εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης για τους άνω των 60 ετών - Τι ισχύει για τρίτη δόση
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα».
«Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προβλέπεται νέο lockdown, είπε: «Κυβέρνηση και κοινωνία υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: Να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας».
«Συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: Τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας» τόνισε ακόμα.
«Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη ''αντίστασης'' στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο» προσέθεσε.
«Και επαναλαμβάνω: Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Ελλάδα
ΕΟΔΥ: Έρχονται τα πάνω κάτω στις εκθέσεις για τον κορονοϊό - Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала