Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τήνος: Καρατομήθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου που χαρακτήρισε «καταραμένα απ’τον Θεό» τα ΑμΕΑ

© Φωτογραφία : YouTube / Politis PressΟ πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Σανταμούρης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Σανταμούρης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.11.2021
Βρείτε μας
Σάλος, οργή και θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Γιώργου Σανταμούρη.
Διαγράφηκε από την παράταξη της δημοτικής αρχής Τήνου ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Σανταμούρης, μετά τις δηλώσεις που έκανε σε διαδικτυακή συνεδρίαση εις βάρος των ΑμΕΑ.
Οι δηλώσεις του Σανταμούρη προκάλεσαν οργή και θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στην κοινωνία του νησιού, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς δεν δίστασε να υποστηρίξει πως τα ΑμΕΑ είναι «σφάλματα της φύσης» και «καταραμένοι από τον Θεό».
Μετά τον σάλο που πυροδότησε και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και εκπροσώπων φορέων στις Κυκλάδες, ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, στην παράταξη του οποίου βρίσκεται ο Γ. Σανταμούρης, τον έθεσε εκτός, σημειώνοντας ότι: «Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γ. Σανταμούρη για τα ΑΜΕΑ που είναι εκτός πλαισίου των αρχών και των αξιών της Δύναμης Δημιουργίας αποφασίστηκε, ομόφωνα, η διαγραφή του από τη δημοτική μας παράταξη».
Όλα άρχισαν, σύμφωνα με το Cyclades24, όταν ο Γιώργος Σανταμούρης αποκάλεσε τον δήμαρχο της Άνδρου «ΑμΕΑ», σε μια προσπάθεια να τον υποτιμήσει. Στη συνέχεια, προκειμένου μάλιστα να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, υποστήριξε πως «τα ΑμΕΑ είναι σφάλμα της φύσης, αν δεν πιστεύεις στα Θεία και καταραμένα από τον Θεό, αν πιστεύεις».
«Τη λέξη ΑμΕΑ δεν την επινόησα εγώ, αυτή υπάρχει. Αυτοί οι άνθρωποι, για όσους πιστεύουν στο Θεό, τους έχει καταραστεί ο Θεός. Για όσους δεν πιστεύουν, η φύση έχει κάνει τα σφάλματά της, δεν φταίω εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Σανταμούρη

Σχολιάζοντας τις αδιανόητες δηλώσεις του Γιώργου Σανταμούρη, η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, είπε:
«Αποκορύφωμα όλων, που θα ήταν εκ μέρους μου απαράδεκτο να μην πάρω θέση και να μη σχολιάσω, ήταν η προσπάθεια εξήγησης που δόθηκε από τον κ. Σανταμούρη δημόσια και on camera στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, στο οποίο συμμετείχα τόσο εγώ όσο και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο κ. Λεονταρίτης, όπου ακούσαμε μια εξίσου αποκρουστική και απαράδεκτη προσπάθεια επεξηγήσεως των απόψεών του, από τον κ. Σανταμούρη, που έφτασε σε διαχωρισμό “πιστών και απίστων” και αναφορά “σε κατάρα του Θεού και σε λάθη της φύσης”».
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «αντίστοιχες εκφράσεις μάς πληγώνουν. Πληγώνουν τις μικρές κοινωνίες μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν τα δικά τους άτομα, που στην τελική δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά άτομα με ειδικές δεξιότητες, τις οποίες πρέπει να ανακαλύψουμε ως κοινωνία και αξίζουν την αγάπη μας, την κατανόησή μας και την προσπάθεια επανένταξης, και όχι αποκλεισμού και διαχωρισμών. Αυτά τα ακούσματα μας πάνε πολύ πίσω και είναι κρίμα για μας και τον τόπο μας».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τόσο ο δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος, όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Μαρκουίζος, δεν του έκαναν καμία παρατήρηση αλλά άκουγαν παθητικά.
«Το ίδιο έκαναν και όλα τα μέλη της συμπολίτευσης του δήμου, που είχαν την δυνατότητα να πάρουν το λόγο μετά από τον κύριο Σανταμούρη. Μόνο ντροπή για το δήμο μας, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», καταλήγει.

Ανακοίνωση του Σωματείου ΑΜΕΑ Τήνου «Έχουμε Δικαίωμα»

Σεβασμός, μικρή λέξη με ανυπολόγιστη αξία!
Ν. 4488/2017, άρθρο 61, παράγραφος 1δ: « Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑΜΕΑ».
​Περιμέναμε λοιπόν από αυτούς που εκπροσωπούν θεσμούς και λόγω της θέσεώς τους έχουν βήμα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο.
Ο κ. Γεώργιος Σανταμούρης όμως, ως Πρόεδρος του Νομικού προσώπου «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου» διέψευσε τις προσδοκίες μας.
Δεν θα σταθούμε στη διαμάχη του με το Δήμαρχο Άνδρου, δεν είναι στην αρμοδιότητά μας άλλωστε, θα σταθούμε όμως στο χαρακτηρισμό που του απέδωσε ρωτώντας τον αν είναι ΑΜΕΑ. Και το αποκορύφωμα όλων η επεξήγηση που έδωσε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για το τι είναι οι άνθρωποι με αναπηρία.
κ. Σανταμούρη μπορεί η λέξη ηθική να σας ακούγεται από αφελής έως ανέκδοτο αλλά ακόμη και στην ανηθικότητα υπάρχουν όρια! Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και όχι κατάρα Θεού ή σφάλματα της φύσης​όπως πιστεύετε και τους χαρακτηρίζετε δημόσια.
Οι απαράδεκτοι αυτοί χαρακτηρισμοί σας, μας λυπούν αλλά δεν μας προσβάλλουν στο ελάχιστο. Προσβάλλουν όμως στο μέγιστο όποιον σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο.
Τον κάνουν απολίτιστο και ρατσιστή. Και μη σας ενοχλούν οι λέξεις! Γιατί ένδειξη πολιτισμού είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία και ρατσιστής είναι και αυτός που πιστεύει ότι υπερτερεί έναντι αυτών των ανθρώπων!
​Η ύπαρξη της αναπηρίας στη ζωή μας κ. Σανταμούρη δεν είναι ούτε κατάρα Θεού ούτε σφάλμα της φύσης. Είναι ένα μεγάλο δώρο! Μας γεμίζει ενσυναίσθηση και νοιάξιμο για το συνάνθρωπο. Μας δίνει δύναμη, καρτερία, υπομονή, σοφία! Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!
​κ. Δήμαρχε Τήνου, οφείλετε να καταδικάσετε τις ρατσιστικές αναφορές του κ. Σανταμούρη προς τους ανθρώπους με αναπηρίες.
​κ. Σανταμούρη, ακόμη και η συγνώμη σας θα φαντάζει κενού περιεχομένου.
Για το Δ/κό Συμβούλιο, η Πρόεδρος Τριάδα Ζέρβα»
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала