Η απλή άσκηση λίγων λεπτών που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

© Φωτογραφία : CC0Γυμναστική
Γυμναστική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.11.2021
Η υπέρταση συχνά αναφέρεται ως σιωπηλός δολοφόνος, καθώς μερικές φορές δεν έχει συμπτώματα. Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, μια άσκηση μόνο δύο λεπτών συμβάλει στο να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση.
Οι γιατροί συμφωνούν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης. Το ανέβασμα σκάλας είναι μια από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για όσους θέλουν να μειώσουν γρήγορα την αρτηριακή τους πίεση, λέει η καθηγήτρια Marie Murphy του Πανεπιστημίου του Ulster στο podcast Just One Thing του BBC.
Καρδιακό επεισόδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Έμφραγμα: Η άσκηση αυτή την ώρα της ημέρας αυξάνει τον κίνδυνο – Τι έδειξε μελέτη

Ακόμη και ένα λεπτό άσκησης είναι αποτελεσματικό

Έτσι, μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών έδειξε ότι οι σύντομες ασκήσεις και οι τακτικοί περίπατοι βοηθούν στη μείωση της πίεσης, υπενθυμίζει η ειδικός.
Η αύξηση των καρδιακών παλμών είναι ιδιαίτερα ευεργετική και είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ασκείστε σε μέτρια ένταση.
«Αν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε και αναπνέετε πιο δυνατά, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο και η διατήρηση αυτής της έντασης θα ενισχύσει τα οφέλη. Αυτό που θα συμβούλευα τους ανθρώπους να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να βρουν μια δραστηριότητα που θα χωρέσει στον πολυάσχολο τρόπο ζωής τους και δεν απαιτεί εξοπλισμό ή αλλαγή προγράμματος».
Η Murphy παραδέχεται ότι το ανέβασμα σκάλας είναι η καλύτερη άσκηση για ασθενείς με υπέρταση. Όπως είπε μια μικρή ποσότητα άσκησης, μόλις δύο λεπτών την ημέρα, ωφελεί την υγεία. Η γιατρός εξηγεί ότι όταν ασκούμαστε, συστέλλουμε τους μυς μας, και στην πορεία, η γλυκόζη κινείται από το αίμα προς τους μυς.
Συγκεκριμένα εξήγησε πως όταν ασκούμαστε τμηματικά αυξάνεται ο αριθμός των φορών που διεγείρουμε το μεταβολισμό μας. «Όταν σταματάμε να ασκούμαστε, ο μεταβολισμός μας συνεχίζει να πηγαίνει λίγο πιο γρήγορα ενώ χαλαρώνουμε», εξηγεί. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, αυτό μπορεί να μάς οδηγήσει να δαπανήσουμε περισσότερη ενέργεια ισοδύναμη με μια μακρά συνεδρία γύμνασης».
Η έρευνά της διαπίστωσε ότι μόνο δύο λεπτά ανεβάσματος σκάλας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, σε μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала