Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς λειτουργούσε η «μπίζνα» με τα πλαστά πιστοποιητικά στην Καρδίτσα: Χρέωναν 300-600 ευρώ το άτομο

© AP Photo / Thanassis StavrakisΕμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στην Αθήνα
Εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.11.2021
Οικογενειακή υπόθεση ήταν το κύκλωμα με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Δικαιολογούσαν τα χρήματα ως αμοιβή για την κατασκευή ταφικού μνημείου.
Συνταρακτικές είναι οι αποκαλύψεις για τη φάμπρικα εικονικών εμβολιασμών που λειτουργούσε στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας, ενώ σήμερα οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων κατά 48 ατόμων.
Ο «σκληρός πυρήνας» της ομάδας ήταν επτά άτομα, εκ των οποίων οι πέντε ήταν συγγενείς μεταξύ τους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν συνεργάτες τους από άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι επτά συμμετείχαν σε 68 «μαϊμού» εμβολιασμούς, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιλάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κύκλωμα λάμβανε ως αμοιβή για κάθε εικονικό εμβολιασμό από 300 έως 600 ευρώ. Μάλιστα, όταν βρέθηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνταν, ισχυρίστηκαν ότι προέρχονταν από μεταξύ τους δοσοληψίες, που αφορούσαν στην κατασκευή ταφικού μνημείου συγγενικού τους προσώπου.
Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των 48 συνολικά ατόμων αφορά μεταξύ άλλων και κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:
Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα
Πλαστογραφία
Δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου
Ψευδή βεβαίωση
Νόθευση
Παράβαση καθήκοντος
Παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά

Αρχηγός της ομάδας ήταν διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, η οποία, λόγω της ιδιότητάς της, είχε πρόσβαση στα στοιχεία των γιατρών και είχε τη δυνατότητα να καταχωρεί τους «πελάτες» ως εμβολιασμένους.
Στις 28 Αυγούστου 2021, η συγκεκριμένη υπάλληλος καταχώρισε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας.
Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.11.2021
Ελλάδα
Τρίτη δόση: Πότε και με ποιο εμβόλιο πρέπει να γίνεται – Οι πιθανοί συνδυασμοί
Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ.), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi).
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
Πιο αναλυτικά:
Προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με τη μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως διοικητική υπάλληλος (καθώς καταχωρούσε εμβολιασμούς).
Προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά τη λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για τον σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών.
Κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.
Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και διαβιβάστηκε σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала