Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρδιακή προσβολή: Το χειμερινό ρόφημα που μπορεί να προσφέρει «σημαντική προστασία» από ασθένειες

© Φωτογραφία : pixabay.comΤο κακάο μπορεί να βελτιώσει την οπτική οξύτητα.
Το κακάο μπορεί να βελτιώσει την οπτική οξύτητα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.11.2021
Βρείτε μας
Χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, με πολλούς δυστυχώς να πεθαίνουν. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ρόφημα που εκτιμάται πως συμβάλει στον μετριασμό ενός τέτοιου κινδύνου.
Επιστήμονες από το Τμήμα Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Αγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duesseldorf της Γερμανίας, δήλωσαν: «Η πρόσληψη φλαβανόλης του κακάου (CF) βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά». Οι φλαβανόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στους κόκκους κακάο.

Πώς έγινε η μελέτη

Εκατό υγιείς, μέσης ηλικίας άνθρωποι (ηλικίας 35 έως 60 ετών) κατανάλωναν είτε ένα ρόφημα που περιείχε κακάο με φλαβανόλες είτε ένα ρόφημα κακάου χωρίς φλαβανόλη, που είχε παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Και τα δύο ροφήματα καταναλώνονταν καθημερινά για ένα μήνα, πριν συγκεντρωθούν τα πορίσματα. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν αρτηριακή δυσκαμψία, λιπίδια πλάσματος (δηλαδή χοληστερόλη) και αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που κατανάλωναν το ρόφημα κακάου με φλαβανόλη είχαν λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία σε σύγκριση με άλλη ομάδα.
Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα κακάου με φλαβανόλη είχε μειωμένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Κατά μέσο όρο, η ομάδα κατανάλωσης κακάο είχε μια συστολική ένδειξη αρτηριακής πίεσης που μειώθηκε κατά 4,4 mmHg σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.
Όσο για τη διαστολική αρτηριακή πίεση, υπήρξε μείωση κατά 3,9 χιλιοστά Hg. Επιπλέον, η ομάδα του κακάου με τη φλαβανόλη είχε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (δηλαδή λιπιδίων), όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Καρδιακή προσβολή: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τυριά για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου

Τα οφέλη του κακάο

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες ανέφεραν: «Η CF [φλαβανόλη του κακάου] ανέδειξε μια προβλεπόμενη σημαντική μείωση του κινδύνου με βάθος 10ετίας... για έμφραγμα του μυοκαρδίου [καρδιακή προσβολή]».
Η κατανάλωση του ροφήματος κακάο μείωσε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.
Οι φλαβανόλες μπορούν να βρεθούν σε ζεστή σοκολάτα, υποδηλώνοντας ότι ένα τέτοιο ρόφημα θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό μιας καρδιακής προσβολής παράλληλα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η επιφύλαξη του British Heart Foundation

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) τόνισε ότι αυτή η έρευνα ήταν μια «σχετικά μικρή μελέτη».
«Δεν γνωρίζουμε εάν μια μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων θα είχε αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα», ανέφερε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και στη συνέχεια πρόσθεσε «Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την εταιρία Mars, η οποία παρείχε επίσης τα ροφήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη».
Η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας μπορεί να μην έχει το ίδιο επίπεδο φλαβανολών, όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη.
Επιπλέον, η ζεστή σοκολάτα είναι πιθανό να περιέχει υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης, κάτι που δεν είναι ιδανικό για την υγεία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала