Πρώτη συνάντηση Τσίπρα με το think tank του ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη για να κερδίσει το δικό μας σχέδιο»

© Φωτογραφία : SOOC / Dimitris KapantaisΟ Αλέξης Τσίπρας στο 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.11.2021
Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Την πρώτη συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως «η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει δεν είναι σημειακές ή πρόσκαιρες», σημειώνοντας πως «η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι καλές ιδέες εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική, την ισχυροποιούν και εντέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική».
«Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.
Εξηγώντας, δε, τι σημαίνει αυτό, έκανε λόγο για «ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών στόχων», αλλά και για διοικητική ετοιμότητα, καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις, βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων, όπως και για συστράτευση στο πλευρό μας των καλύτερων μυαλών της χώρας ώστε «να βελτιωθεί έμπρακτα η ζωή των πολιτών».
Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.11.2021
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε άλλη χώρα - Το μόνο που ξέρετε είναι να κάνετε deals
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού σημείωσε ότι «στο έδαφος της πανδημίας, η χώρα μας βιώνει μία τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ότι «η μάχη για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να βασίζεται στην άρνηση. Δεν δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας».
Δεν παρέλειψε επίσης να περιγράψει τα μεγάλα διακυβεύματα στα οποία οι απαντήσεις πρέπει να είναι προοδευτικές:

«Η απάντηση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση δομών και διαδικασιών του κράτους, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, οι πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των συνεπειών που γεννούν η πατριαρχία και ο σεξισμός, οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην παιδεία, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο με άξονες τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των σωμάτων ασφαλείας. Και αυτές τις απαντήσεις θέλουμε να εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα, αντάξια του στόχου μας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί ο στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση
Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας
Ενεργειακός μετασχηματισμός
Εργασιακές σχέσεις και μείωση ωρών εργασίας
Ευρωπαϊκές πολιτικές
Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και δικαιώματα του παιδιού
Κλιματική αλλαγή και πολιτικές ανθεκτικότητας
Χρηματοοικονομικές αγορές
Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας
Δίκτυα μεταφορών
Πολιτική Υγείας: Mετάβαση στη μετα-COVID εποχή
Προστασία και διαχείριση φυσικών πόρων
Προσφυγικό/μεταναστευτικό και διεθνής αστυνομική συνεργασία
Στρατηγικός σχεδιασμός ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής
Ψηφιακή Μετάβαση
Τη «δεξαμενή σκέψης» του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζουν οι:
Όθων Ηλιόπουλος
Δέσποινα Σίνου
Κορίνα Χατζηνικολάου
Ντόρα Γιαννάκη
Πέτρος Δαμιανός
Γιώργος Παπανικολάου
Σοφία Βιδάλη
Ζωρζέττα Λάλη
Δημήτρης Χριστόπουλος
Κωστής Παπαϊωάννου
Αντώνης Μπόγρης
Ερρίκος Βεντούρας
Μανώλης Τερροβίτης
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
Νίκος Φαραντούρης
Διάνα Βουτηράκου
Σπύρος Κίντζιος
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Γιάννης Μυλόπουλος
Δημήτρης Πλουμπίδης
Τάσος Τανούλας
Νατάσα Ρωμανού
Γιώργος Τσελιούδης
Άρις Καζάκος
Σταύρος Κατσανέβας
Γιάννης Κρεστενίτης
Παντελής Μπάγκος
Γιώργος Σταμπουλής
Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Αιμίλιος Αυγουλέας
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала