Τα ποτά που «πειράζουν» αρνητικά το συκώτι σας

CC0 / Pixabay / Άδεια ποτήρια
Άδεια ποτήρια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.11.2021
Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι το αλκοόλ είναι ο ένοχος πίσω από την ηπατική νόσο. Ωστόσο, στην περίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, ένα διαφορετικό ποτό έχει εντοπιστεί ως «ένοχο» σε μία νέα μελέτη.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) περιγράφει μια σειρά παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Πλέον, ένα ρόφημα φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα λίπους στο συκώτι, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ειδικότερα, μια νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσε πως η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ηπατικού λίπους.
Χυμοί φρούτων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.11.2021
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε θρόμβωση
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology και διενεργήθηκε σε 945 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και 691 παιδιά. Ο μέσος όρος των 945 συμμετεχόντων ήταν τα 48 έτη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν την ποσότητα των ροφημάτων με ζάχαρη ή των αναψυκτικών που πίνουν συνήθως. Στη συνέχεια, οι ερευνητές στάθμισαν τα δεδομένα κατανάλωσης αυτού του ποτού έναντι του επιπολασμού της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η μελέτη διαπίστωσε πως η συχνή κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είχε δυόμισι φορές υψηλότερο επιπολασμό NAFLD.
Χυμός ντομάτας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.11.2021
Ο «μαγικός» χυμός που βοηθάει στην απώλεια κιλών
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα υποδηλώνουν ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος θα μπορούσε να προληφθεί με την παράλειψη ποτών με ζάχαρη.
Υπογραμμίζεται πως η νόσος στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη αργότερα, όπως η κίρρωση του ήπατος.
Τα άτομα που νοσούν από τη νόσο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα:
Ελαφρύ ή έντονο πόνο στην πάνω δεξιά στην κοιλιά
Έντονη κούραση
Ανεξήγητο χάσιμο βάρους
Αδυναμία
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала