Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Τι συμβαίνει στον οργανισμό εάν τρώμε τυρί κάθε μέρα;

© ΦωτογραφίαΤυρί
Τυρί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.11.2021
Βρείτε μας
Το τυρί είναι ένα προϊόν που βοηθάει στην ενδυνάμωση των δοντιών και στον έλεγχο της όρεξης.
Η διατροφολόγος Τατιάνα Ραζουμόβσκαια σε συνέντευξή της στο Sputnik μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες του τυριού.

Απαλλαγείτε από την κούραση

Το τυρί είναι ένα προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνες. Υπάρχουν περίπου 35 γρ. πρωτεΐνης σε 100 γρ. παρμεζάνας και 23 γρ. σε γκούντα.
Συγκριτικά, το τυρί cottage περιέχει τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης 10-13 γρ., το βόειο και το αρνίσιο 18-20 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος.
Η πρωτεΐνη είναι το κύριο δομικό στοιχείο του οργανισμού. Τα πρώτα σημάδια της έλλειψής της είναι πρήξιμο στο πρόσωπο και στα πόδια, συχνά κρυολογήματα, αδυναμία και κόπωση.
Αν δεν προσέξουμε αυτά τα «καμπανάκια», οι συνέπειες μπορούν να είναι πιο σοβαρές.
«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένας ενήλικας με μέτρια σωματική δραστηριότητα, χρειάζεται 45-55 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα, επομένως είναι απαραίτητο να εντάξει το τυρί στη διατροφή του» λέει η διαιτολόγος.
Τυρί φέτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.01.2020
Ελλάδα
O «πόλεμος» των ΗΠΑ στη φέτα: Διπλό μέτωπο απειλής για το ελληνικό τυρί

Ξεχάστε την πείνα

Η περιεκτικότητα του σε θερμίδες είναι από 250 έως 400 kcal για διαφορετικές ποικιλίες τυριών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κόβει την όρεξη για τα γλυκά.
Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γι' αυτό και πολλοί το θεωρούν ανθυγιεινή τροφή. Δεν υπάρχουν όμως μελέτες που να δείχνουν αναμφίβολα άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της αύξησης της κακής χοληστερόλης.
«Το τυρί μπορούν να καταναλώνουν ακόμη και όσοι κάνουν δίαιτα, με μερικές επιφυλάξεις:
Ξεχάστε το σάντουιτς με βούτυρο, καθώς τόσο το τυρί όσο και το βούτυρο είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Αποφύγετε τις αλμυρές ποικιλίες τυριών που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών στο σώμα.
Επιλέξτε λιγότερο λιπαρές ποικιλίες, για παράδειγμα Adyghe ή μοτσαρέλα (και οι δύο ποικιλίες περιέχουν περίπου 240 kcal ανά 100 γρ.)» συμβούλεψε η διατροφολόγος και πρόσθεσε ότι η κατανάλωση 25-30 γρ. τυριού την ημέρα δεν θα βλάψει την υγεία.
Πρωινό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα και η «καλή» διατροφή

Τονώστε τη διάθεσή σας

Το τυρί περιέχει πολλή τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ υπεύθυνο για τη σύνθεση της σεροτονίνης (ορμόνη της χαράς), της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, και της μελατονίνης, που ρυθμίζει τον ύπνο.
Τα 100 γρ. παρμεζάνας μπορούν να καλύψουν το 190% της καθημερινής απαίτησης οργανισμού σε τρυπτοφάνη και τα 100 γρ. ροκφόρ καλύπτουν το 360%.
Τα μαλακά τυριά είναι επίσης υγιεινά. Συγκεκριμένα, τα 100 γρ. τυριού φέτα (από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) παρέχουν το 85% της ημερήσιας δόσης.
Σωματικό βάρος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.09.2021
Διατροφολόγος συμβουλεύει για σωστή δίαιτα - Οι κακές συνήθειες που "μπλοκάρουν" την απώλεια κιλών

Απαλλαγείτε από την τερηδόνα και τις κράμπες

Εντάσσοντας διάφορα τυροκομικά στην καθημερινή διατροφή, θα ενισχύσετε τα οστά και τα δόντια σας, καθώς τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε ασβέστιο.
Τα 100 γρ. σκληρού τυριού περιέχουν την ημερήσια αξία ασβεστίου (2.000-2.500 mg). Επιπλέον, το τυρί περιέχει βιταμίνες D και R, οι οποίες βοηθούν στην καλή απορρόφηση του από τον οργανισμό.
Όταν ο οργανισμός στερείται ασβέστιο, αισθανόμαστε συνεχή κόπωση, έχουμε κράμπες στα πόδια, το δέρμα γίνεται χλωμό και εμφανίζεται τερηδόνα.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Διαβήτης τύπου 2: Το φθηνό τρόφιμο που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε λίγα λεπτά

Πώς να αποθηκεύσετε και να σερβίρετε το τυρί

Συνήθως, τα ημίσκληρα ή σκληρά τυριά αποθηκεύονται στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες (αν είναι συσκευασμένα), αλλά υπάρχουν και ποικιλίες όπως Gouda, Dutch, Masdam, Russian που αντέχουν έως και τέσσερις μήνες.
Η «διάρκεια ζωής» της παρμεζάνας είναι έως έξι μήνες. Τα μαλακά τυριά όπως το Camembert πρέπει να καταναλώνονται πιο γρήγορα, σε 7-10 ημέρες (στην κατάψυξη διατηρούνται έως και τρεις μήνες).
Θεωρείται ότι το τυρί σε θερμοκρασία δωματίου έχει καλύτερη γεύση. Επομένως, μην βιαστείτε να το φάτε «αμέσως μετά το ψυγείο». Αφήστε το για τουλάχιστον 30-40 λεπτά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала