Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναμνηστική δόση: Τι γνωρίζουμε για τις παρενέργειες - Πιο «ευαίσθητοι» όσοι έκαναν AstraZeneca

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos TsakalidisΕμβόλιο Pfizer στο ΑΧΕΠΑ
Εμβόλιο Pfizer στο ΑΧΕΠΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Τι γνωρίζουμε για τις παρενέργειες της αναμνηστικής δόσεις. Τι δείχνει νέα έρευνα και τι να προσέξουν όσοι έκαναν AstraZeneca.
Όσοι λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παρενέργειες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ωστόσο, θα είναι πιο ήπιες και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια.
Ανεξαρτήτως του σκευάσματος που λάβατε για την πρώτη και τη δεύτερη δόση –εκτός κι αν λάβατε το Johnson&Johnson– του εμβολίου σας, η αναμνηστική δόση πιθανότερα θα είναι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Ειδικότερα, νέα στοιχεία από την έρευνα Com-COV του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζει τον αντίκτυπο διάφορων σκευασμάτων– έδειξαν πως όσοι λάβουν δόση με Pfizer και προηγουμένως είχαν κάνει AstraZeneca, ίσως εμφανίσουν ελαφρώς πιο αισθητές παρενέργειες.
Το εμβόλιο της Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Pfizer: Ξεκινά νομικές ενέργειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά του εμβολιασμού
Η μελέτη στρατολόγησε 830 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών στην Αγγλία, στους οποίους χορηγήθηκαν δύο δόσεις AstraZeneca ή Pfizer ή μία από το καθένα (AstraZeneca μετά Pfizer ή Pfizer μετά AstraZeneca) και έπειτα ρωτήθηκαν πώς ένιωσαν στις επόμενες επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Μεταξύ αυτών που έλαβαν το AstraZeneca και μετά Pfizer, περίπου το 78% είχε κόπωση σε σύγκριση με το 53% που έκανε δύο δόσεις Pfizer. Εντωμεταξύ, το 65% υπέφερε από πονοκεφάλους μετά από τον συνδυασμό εμβολίων, σε σύγκριση με το 42% όσων έκαναν το ίδιο σκεύασμα.
Πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και μυϊκοί πόνοι αναφέρθηκαν, επίσης, μεταξύ εκείνων που έκαναν συνδυασμό εμβολίων.
Ωστόσο, οι παρενέργειες του εμβολίου που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες και δεν διήρκεσαν περισσότερο από 48 ώρες, όπως έδειξε η έρευνα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала