Νερό σε πλαστικό μπουκάλι: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο

CC0 / / Εμφιαλωμένο νερό
Εμφιαλωμένο νερό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Ο ειδικός Γκοντσάρ θεωρεί ότι η αποθήκευση νερού σε πλαστικό μπουκάλι είναι επικίνδυνη για την υγεία λόγω του άνθρακα.
Η κατανάλωση πόσιμου νερού που ήταν αποθηκευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο πλαστικό μπουκάλι μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, προειδοποίησε ο Γιούρι Γκοντσάρ, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Δοκιμών του Πόσιμου Νερού, διδάκτωρ τεχνικών επιστημών, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Sputnik.
Κάποιες φορές άνθρωποι αφότου πιούν νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι, δεν το πετάνε, αλλά συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν. Βάζουν ξανά μέσα νερό για να το πάρουν μαζί τους, για παράδειγμα, στο γραφείο. Το πλαστικό μπορεί όμως να είναι πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται.
«Διεξάγουμε αρκετές μελέτες σχετικά με την περιεκτικότητα στο εμφιαλωμένο νερό του συνολικού οργανικού άνθρακα, ένας δείκτης που αποκαλύπτει ποιες οργανικές ενώσεις περιέχει το νερό που έρχεται σε επαφή με πλαστικό, ένα μήνα, έξι μήνες, ένα χρόνο και 18 μήνες μετά την εμφιάλωση. Παρατηρούμε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο» εξήγησε ο Γκοντσάρ.
Ένα ποτήρι νερό (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Γιατί δεν πρέπει να πίνετε πολύ νερό: Κινδυνεύετε με σοβαρή δηλητηρίαση και θάνατο
Δηλαδή, όσο περισσότερο καιρό μένει το νερό σε ένα πλαστικό μπουκάλι, τόσο περισσότερες επιβλαβείς για τον άνθρωπο οργανικές ουσίες περιέχει.
«Μέσα σε 18 μήνες, αυτός ο αριθμός υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση» πρόσθεσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον Γκοντσάρ αρκετές από τις ουσίες που εισχωρούν στο πόσιμο νερό μέσω του πλαστικού είναι καρκινογόνες. Ποτέ μην βάζετε ζεστό νερό σε ένα πλαστικό μπουκάλι και μην αφήνετε το μπουκάλι με νερό στο φως του ηλίου. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία σας!
«Είναι αρκετά επικίνδυνο για την υγεία η κατανάλωση του πόσιμου νερού, που είχε μείνει σε πλαστικό μπουκάλι για αρκετό διάστημα, ειδικά στον ήλιο» τόνισε ο Γκοντσάρ.
Κατά την άποψη του ίδιου, είναι σημαντικό πριν αγοράσει κανείς εμφιαλωμένο νερό από ένα κατάστημα, εκτός από τον έλεγχο της ημερομηνίας παραγωγής, να υπάρχει η βεβαίωση στην ετικέτα και να περιέχεται η λέξη «φυσικό».
«Αν η ετικέτα στο μπουκάλι δεν περιέχει τη λέξη "φυσικό", δεν πρόκειται για νερό από πηγάδι. Μπορεί να είναι απλώς νερό βρύσης, περασμένο από ένα συνηθισμένο φίλτρο» προειδοποίησε ο ειδικός.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала