Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Nord Stream 2: Πόσο ακριβά θα πληρώσουμε την ενεργειακή «καταιγίδα» - «Πνευμονία» για την Ελλάδα

© Пресс-служба Eugal / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςNord Stream 2
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Βρείτε μας
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναλύει τις συνέπειες της καθυστέρησης στη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, με την εκτίναξη των τιμών κατά 12%, πανευρωπαϊκά, και με το κόστος του καυσίμου πλέον να είναι σχεδόν τετραπλάσιο του αναμενόμενου .
Τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία, μπλόκαρε προσωρινά η αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, ενώ υπέρ του μπλόκου υπερθεματίζει και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συνδέοντας την πιστοποίηση του αγωγού με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις, οξύνονται με «όχημα» τον αγωγό και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις που φαίνεται να δυσκολεύουν ιδιαιτέρως τη Γερμανία, η οποία θέλει κι έχει ανάγκη το φυσικό αέριο.
Ωστόσο, πιέζεται εσωτερικά από την κόντρα Πράσινων-Σοσιαλδημοκρατών, αναφορικά με τις «πράσινες» πολιτικές και τη χρηματοδότηση του φυσικού αερίου, καθώς η ΕΕ εδώ και χρόνια έχει χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο μεταβατικό καύσιμο.

Σύννεφα στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον

«Ήταν το 2005 όταν ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την κατασκευή του Nord Stream 2, ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει απευθείας τις δύο χώρες και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φθηνό φυσικό αέριο» ξετυλίγει το νήμα από την αρχή ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Από γεωπολιτικής άποψης, ο αγωγός αναβαθμίζει τη θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της δεύτερης από την πρώτη και υποβαθμίζει την επιρροή σε άλλες δύο χώρες, που παρακάμπτει: την Ουκρανία και την Πολωνία. Επιπλέον, αμφότερες δεν θα εισπράττουν πλέον δασμούς από διέλευση αερίου στο έδαφός τους, με κόστος για αυτές, που με τιμές 2020, ξεπερνά τα 3 δις» προσθέτει.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Κόσμος
Nord Stream 2: Υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας; Το ενεργειακό λάθος της Ευρώπης
«Η γεωπολιτική αυτή εξίσωση –συμπεραίνει ο κ. Δεσποτόπουλος– προκάλεσε σύννεφα στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον αλλά και σε αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αντιδράσεις υπήρξαν και εντός της Γερμανίας, ενώ επιφυλακτικοί είναι και οι Γάλλοι με τους Βρετανούς».

Καθυστέρηση 4 μηνών - Ντόμινο ανατιμήσεων

Η Άνγκελα Μέρκελ υιοθέτησε την προσέγγιση της διπλωματίας και τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, ακολουθώντας τη ρήση του Μπίσμαρκ, σημειώνει ο διεθνολόγος: «μην κόβεις ποτέ τους δεσμούς με την Αγία Πετρούπολη».
Λίγους εβδομάδες πριν, όμως, υπήρξε μια ανατροπή. «Ο αγωγός ολοκληρώθηκε και η μία από τις δύο γραμμές γέμισε με αέριο. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, όμως, απέρριψε την εταιρεία πιστοποίησης λειτουργίας του αγωγού, απαιτώντας να θεσπιστεί μία ανεξάρτητη νομική οντότητα. Κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα λειτουργήσει ένα έργο, για το οποίο δαπανήθηκαν 10 δις ευρώ» εκτιμά ο κ. Δεσποτόπουλος.
Πόσο θα διαρκέσει η καθυστέρηση; Και ποιος θα την πληρώσει; «Η καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού, αναμένεται να ξεπεράσει τους 4 μήνες, δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων στις αγορές ενέργειας» προβλέπει ο συνομιλητής μας.
«Αν και η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιβεβαιώσει τη ρητορική των ΗΠΑ για αναξιοπιστία ως προμηθεύτρια της Ευρώπης».

Ευρώπη: Η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα

Στα «όπλα» της Μόσχας, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, «βρίσκεται η μη αύξηση της ροής φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, αλλά και Λευκορωσίας», ενώ διακρίνει ότι η συγκυρία «φέρνει την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα: η κατανάλωση έχει εκτιναχθεί με τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, η νότια Ευρώπη στενάζει από την αύξηση των τιμών ρεύματος του καλοκαιριού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα αποθέματα στις αποθήκες έχουν μειωθεί και ο ΝorStream 2 δεν τίθεται σε λειτουργία τον χειμώνα. Όλα αυτά σε μία περίοδο που ήδη αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα και στις μεταφορές».
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.11.2021
Κόσμος
Μόσχα: Περιμένουμε να μην αλλάξουν οι όροι πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2
Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα «παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας» τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Η είδηση για τη μη πιστοποίηση του αγωγού προκάλεσε άμεση αύξηση των τιμών κατά 12%, πανευρωπαϊκά, με το κόστος του καυσίμου να είναι πλέον σχεδόν τετραπλάσιο του αναμενόμενου».

Υψηλότερη πανευρωπαϊκά η τιμή στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην ελληνική αγορά (χοντρική) «εκτινάχθηκε στα €254,33/MWh, την υψηλότερη στην Ευρώπη και σχεδόν €74 ακριβότερα από τη χαμηλότερη τιμή της γερμανικής αγοράς. Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο καλύπτει άνω του 40% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας» επισημαίνει ο διεθνολόγος.
«Αμέσως μετά ακολουθούν οι τιμές Ρουμανίας και Βουλγαρίας (€ 248,46 και € 248,09 αντίστοιχα). Η εκρηκτική άνοδος των τιμών περιορίζει έως και εξαφανίζει σημαντικά το όφελος των € 39 ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση ως επιδότηση».
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.11.2021
Κόσμος
Η Γερμανία αναστέλλει προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2
Συμπερασματικά, «το "συνάχι" στην υπόθεση Nord Stream 2 μπορεί να προκαλέσει "πνευμονία" στην ελληνική οικονομία, λόγω των ανατιμήσεων των τιμών, της αύξησης του κόστους δανεισμού από τις πληθωριστικές πιέσεις και πιθανή ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά από μία οικονομική κρίση και μία πανδημία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο η εγχώρια αγορά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αναίμακτα και μία ενεργειακή κρίση» συνοψίζει ο διεθνολόγος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала