Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πλεύρης: Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω - Τι ανέφερε για lockdown και επιπλέον περιοριστικά μέτρα

© Φωτογραφία : ΣΚΑΪΟ Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ
Ο Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα λήψης μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ ανέφερε ότι περιορισμός στα χειρουργεία υπάρχει μόνο για εκείνα που μπορεί να επιβαρύνουν με «κλίνη ή νοσηλεία».
Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταταται θέμα να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και πως τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους «όχι τιμωρητικά, αλλά επειδή αυτοί κινδυνεύουν».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι με ποσοστό 73% του ενήλικου πληθυσμού να είναι εμβολιασμένοι, «δεν θα υπάρξει lockdown», ενώ υπογράμμισε πως το ΕΣΥ αυτήν τη στιγμή «εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται».
Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για να έχουν πρόσβαση σε σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης, γενικότερα.
«Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση του εμβολίου, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο Υπουργός σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, ενώ συμπλήρωσε πως θα ήθελε μεγαλύτερη προσέλευση «στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση».
Lockdown  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Ελλάδα
Lockdown: Ο παράγοντας της γρίπης που ίσως επηρεάσει τις εξελίξεις
Ο Θάνος Πλεύρης επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και ανέφερε πως από την αρχή του χρόνου «στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι - 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι - 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι - 10% εμβολιασμένοι. Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας»

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με το έγγραφο που εστάλη στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και σύμφωνα με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε περιορισμό των τακτικών χειρουργείων έως 80%, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος.
«Δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν –εάν κρίνουν– να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ, τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να τα περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα. Περιορισμός υπάρχει εκεί που έχουμε χειρουργεία που μπορεί να επιβαρύνουν με κλίνη ή νοσηλεία» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ και ούτως ή άλλως τα έχουν περιορίσει και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές» σχολίασε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο εκεί που πραγματικά μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία».
Νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Ελλάδα
«Κάθε βράδυ έχω συσκευή οξυγόνου»: Συγκλονίζει η μαρτυρία εμβολιασμένης νοσηλεύτριας που νόσησε
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ.
«Έχουμε πάρει 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετούν COVID περιστατικά, αλλά στέλνουμε και non COVID χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Ουσιαστικά έχει γίνει ενιαίο σύστημα υγείας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Όλες οι κενές κλίνες του ιδιωτικού τομέα ΜΕΘ είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ. Στην Αθήνα έχουμε ήδη σχεδιάσει ποιες κλίνες θα πάρουμε από συγκεκριμένα νοσοκομεία όταν τα χρειαστούμε, ιδιώτες μπήκαν στο σύστημα και με επιστράτευση».
Μάλιστα, ανέφερε ότι το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: «μία ταχύτητα τα non COVID και μία τα COVID. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ έχει την πίεση που είχε ούτως ή άλλως καθώς η οικονομία και η κοινωνία είναι ανοιχτή, έχει επιπλέον και τα COVID. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα νοσοκομείο έχει συμπληρωμένες κλίνες και πρέπει να διαθέσει παραπάνω κλίνες είτε από COVID για non COVID περιστατικά ή το αντίθετο, προχωράει και αναλόγως κάνει τον προγραμματισμό του. Είναι μια δυναμική διαδικασία».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала