Καρκίνος του πνεύμονα: Το σημάδι στο χέρι και τον ώμο που ίσως σηματοδοτεί τη θανατηφόρα ασθένεια

CC0 / / Πνεύμονες
Πνεύμονες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.11.2021
Ο εντοπισμός του καρκίνου του πνεύμονα πριν αναπτυχθεί ή εξαπλωθεί είναι συχνά η καλύτερη ελπίδα για τη θεραπεία του.
Κάθε χρόνο 38.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άνω των 60 ετών και είναι ή ήταν καπνιστές. Για τους μη καπνιστές, ο καπνός που εισπνέουν από το παθητικό κάπνισμα τόσο στο σπίτι ή το χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα έως και 30%. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ακτινοβολία και τον αμίαντο.
Το 6χρονο αγοράκι λίγο πριν τον θάνατό του - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.11.2021
Κόσμος
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον κακοποιημένο 6χρονο: «Σκάψτου τον λάκκο - Θα του κόψω τον λαιμό»

Τι προκαλεί ο καρκίνος του πνεύμονα

Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου του πνεύμονα σχηματίζονται στους αεραγωγούς που οδηγούν στους πνεύμονες.
Εάν ο όγκος εμποδίζει τους αεραγωγούς μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, συριγμό και επίμονο βήχα που μπορεί να περιλαμβάνει αίμα και φλέγμα.
Ένας όγκος που βρίσκεται στην κορυφή του πνεύμονα μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον βραχίονα, προκαλώντας πόνο και αδυναμία στο άκρο.
Πόσιμες κάψουλες με βιταμίνες  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.10.2021
Καρκίνος του πνεύμονα: Οι βιταμίνες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου – Τι έδειξε μελέτη

Τα σημάδια που πρέπει να δώσετε προσοχή

Μια επίμονη αίσθηση σαν τρύπημα καρφιτσών και βελονών μπορεί να προμηνύει τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένα προγενέστερο σημάδι που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί είναι το χτύπημα των δακτύλων, όπου οι άκρες τους απορροφώνται από την έλλειψη οξυγόνου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται οίδημα γύρω από το πρόσωπο.
Κοινά σημεία με άλλες μορφές καρκίνου περιλαμβάνουν κόπωση και απώλεια βάρους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ορμονών που προκαλούν και άλλα συμπτώματα στο σώμα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να συμπέσει με άλλες πνευμονικές λοιμώξεις. Εάν έχετε πνευμονική λοίμωξη που δεν ανταποκρίνεται σε αντιβιοτικά ή άλλες θεραπείες, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για τον εντοπισμό του καρκίνου.

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από καρκίνο του πνεύμονα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία θώρακος.
Αυτή η αρχική εξέταση μπορεί να εντοπίσει μη φυσιολογικές δομές στον πνεύμονα που είναι ενδεικτικές του καρκίνου, ωστόσο απαιτούνται συχνά περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί μια θετική διάγνωση.
Μια αξονική τομογραφία παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα των πνευμόνων, ενώ μια βιοψία από τους λεμφαδένες μπορεί να προσδιορίσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
Το αποτέλεσμα των περαιτέρω εξετάσεων θα καθορίσει ποιες επιλογές θεραπείας θα σας προτείνει ο γιατρός σας.

Η θεραπεία

Όταν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που παρέχουν τη δυνατότητα ίασης.
Πιο προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα είναι δύσκολο να θεραπευτούν, αλλά η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου και να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα.
Οι καρκίνοι του πνεύμονα είναι πιο μεταστατικοί από άλλες μορφές καρκίνου, καθώς τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται μέσω του αίματος στο υπόλοιπο σώμα.
Αυτό συχνά σημαίνει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύεται μόνο μετά την εξάπλωση.

Τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα διατηρώντας τη γενική σωματική σας υγεία και αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου.
Το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου, αλλά υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όταν εισπνέονται.
Η εργασία στη χημική παραγωγή χρωμίου ή ο χειρισμός του, ή οι ενώσεις νικελίου έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Ο αμίαντος που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στην κατασκευή κτιρίων ενοχοποιήθηκε καθώς αποδείχτηκε καρκινογόνος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала