Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η μετάλλαξη Μποτσουάνας φέρνει πανικό: «Ίσως έχουμε καινούργιο ιό» - Γιατί προκαλεί τόση ανησυχία

CC0 / / Γιατρός
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Η μετάλλαξη Μποτσουάνα χτύπησε «κόκκινο» συναγερμό στους ειδικούς που βλέπουν ότι το νέο στέλεχος έχει πληθώρα αλλαγών και μεταλλάξεων, πολύ περισσότερες από ό,τι είχαν η βρετανική και η Δέλτα.
Με την ανθρωπότητα να παλεύει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η είδηση για μια νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα ήρθε να σκορπίσει αγωνία και φόβο σε πολίτες και ειδικούς.
Η νέα παραλλαγή φέρει συνολικά 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης ακίδας S δημιουργώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, μιλώντας στο Sputnik για τη νέα παραλλαγή του ιού δεν έκρυψε την αγωνία της και τα ερωτήματα που παραμένουν προς το παρών αναπάντητα.
«Μας αγχώνει επειδή ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι αυτό το νέο στέλεχος. Και άλλες φορές προέκυψε παρακολούθηση για μεταλλάξεις, αλλά μόνο η Άλφα (σ.σ. βρετανική) και η Δέλτα (σ.σ. Ινδίας) ήταν αυτές που επικράτησαν. Το ανησυχητικό στο νέο στέλεχος είναι ότι έχει πάρα πολλές παραλλαγές, πάρα πολλές συγκεντρωμένες μεταλλάξεις πολύ περισσότερες από ό,τι είχαν η βρετανική και η ινδική» τόνισε.
Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας ανέφερε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δεκαπέντε ημερών έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα για τη ζημιά που ενδεχόμενα προκαλεί το νέο στέλεχος του ιού, σε ό,τι αφορά την πρόγνωση, τη θεραπεία και κυρίως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αεροδρόμιο Μακεδονία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Κόσμος
Ε.Ε.: Προς «μπλόκο» στις πτήσεις από χώρες της Αφρικής λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα
«Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες περίπου μία με δύο για να δούμε αν αυτές οι πολλές μεταλλάξεις σε ποια σημεία βρίσκονται και αν επηρεάζουν την πρόγνωση, εάν επηρεάζουν τη θεραπεία ή εάν επηρεάζουν τα εμβόλια. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι είναι πολλές συγκεντρωμένες μεταλλάξεις» είπε προσθέτοντας ότι ακόμα η αρμόδια υπηρεσία ECDC, επειδή δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, δεν έχει κατηγοριοποιήσει τον ιό αν δηλαδή είναι απλά υπό παρακολούθηση ή από τα στελέχη που μας ανησυχούν.
«Δεν το έχει βάλει (σ.σ. ECDC) σε μια κατηγορία αν είναι τα varriants που τα παρατηρούμε ή μας ανησυχούν και για αυτό ακόμα δεν έχει δοθεί όνομα από την ελληνική αλφάβητο που κάποια στιγμή θα δοθεί και είναι ακόμα της Μποτσουάνα».
Επισημαίνει δε, ότι τόσες πολλές μεταλλάξεις και αλλαγές που έχει μαζεμένες «πολύ περισσότερες από ό,τι είχαν τα προηγούμενα στελέχη, τον κάνει ίσως έναν καινούργιο ιό, αλλά είμαστε σε αναμονή για να δούμε εάν αυτές οι αλλαγές έχουν επίπτωση σε διάφορους τομείς»
Και στην περίπτωση της νέας μετάλλαξη η κα Γκιούλα λέει ότι το μικρό ποσοστό εμβολιασμού σε κάποιες χώρες είναι και θα είναι η αιτία των «γεννήσεων» νέων μεταλλάξεων.
«Θα πρέπει να σταθούμε ότι έχουμε μία μετάλλαξη από περιοχή με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και θα συνεχίσουν να προκύπτουν μεταλλάξεις όσο έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιες χώρες, δηλαδή από την Ινδία, από την Αφρική πάλι, από τη Βραζιλία. Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εμβολιασμού, ο ιός εξελίσσεται» ανέφερε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала