Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Για τα νοσοκομεία και όχι την Όμικρον ανησυχούν οι Έλληνες ειδικοί- Κανένα κρούσμα σε 40000 δείγματα

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία
ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
H Ελλάδα θωρακίζεται από την Όμικρον, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και την έξαρση του κορονοϊού στο εσωτερικό της.
Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, με τους Έλληνες επιστήμονες πάντως να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Αντίθετα, αυτό που φοβίζει είναι η τωρινή κατάσταση του ΕΣΥ, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να «σφυροκοπά» αδιάκοπα τα νοσοκομεία.
Ήδη πάντως, από σήμερα η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της σε εννέα χώρες της νότιας Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο ΕΟΔΥ έχει επανελέγξει 40.000 παλαιά δείγματα PCR και όλα ήταν αρνητικά στη νέα αυτή μετάλλαξη του κορονοϊού.
Καθησυχαστική ήταν η Ματίνα Παγώνη για τη νέα αυτή παραλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν αναμενόμενη η εμφάνισή της και ότι χρειάζονται ακόμα δεδομένα για να δούμε πόσο μεταδοτική είναι και αν την πιάνουν τα εμβόλια.
Ανέφερε μάλιστα ότι είναι αρκετά πιθανό τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη. Σε αντίθετη περίπτωση πάντως, «θα κάνουμε νέο εμβόλιο» με την Pfizer και τη Moderna να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα σκεύασμα που θα καλύπτει την Όμικρον.

«Να δείξουμε ψυχραιμία, να μαζευτούνε όλα τα στοιχεία. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι να δούμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της μετάλλαξης. Φυσικά έχουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες την ετοιμότητα από ό,τι μας είπανε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορούν να παρασκευάσουν, αν χρειαστεί, και εμβόλιο. Το έδαφος που αναπτύσσονται οι μεταλλάξεις είναι οι ανεμβολίαστοι», ανέφερε νωρίτερα στο Mega o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Καθησυχαστικός για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού εμφανίστηκε καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι όσο περισσότερο μεταλλάσσεται ένας ιός, τόσο αποδυναμώνεται και χάνει τη λειτουργικότητά του.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ελλάδας

Αντίθετα, περισσότερο από την Όμικρον, οι ειδικοί ανησυχούν για την αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας μας. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του Νίκου Καπραβέλου για δεκαπενθήμερο λουκέτο στα σχολεία, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού και ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους.
Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι μόνο με αυστηρότερα μέτρα θα περιοριστεί η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να αυξηθούν τα lockdown, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Ελπίζω να μην πάμε σε ολικό lockdown, γιατί θα ήταν άδικο και πλήρης αποτυχία των προσεγγίσεων», ανέφερε.  
Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ λέει «όχι» σε ένα νέο lockdown, καθώς έχουμε ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού και ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα. Επέμεινε μάλιστα ότι πρέπει να φτάσουμε σε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού για να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Ελλάδα
Εφιαλτική πρόβλεψη Τζανάκη: Θα φτάσουμε τους 20.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα
Εφημερίες τρόμου ζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο «Παπαγεωργίου» πραγματοποιήθηκαν χτες 57 εισαγωγές, ανάμεσά τους και 2 παιδάκια 1 έτους και 6 ετών.
«Όλες οι ΜΕΘ γεμάτες, 14 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ και λίγοι ακόμα σε απλές κλίνες. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι, ζήτημα αν είναι 1 ή 2 εμβολιασμένοι», σημείωσε ο γιατρός του «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου.
Όμως, και τα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή στο ΚΑΤ περιμένουν να χειρουργηθούν για διάφορες παθήσεις 16.000 ασθενείς, ενώ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 2.400.
«Είμαστε δύσκολα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, χαρακτηριστικά να σας πως ότι για τον τελευταίο ασθενή που κάναμε εισαγωγή πριν από λίγο ψάχναμε σε όλο τον όροφο να βρούμε κάποιο σημείο που να δουλεύει καλά το οξυγόνο ώστε να δίνει τις υψηλές ροές που χρειάζεται, δηλαδή αυτή τη στιγμή λόγω της ποσότητας και της βαρύτητας των περιστατικών έχουν αρχίσει να έχουμε πρόβλημα και με τα οξυγόνα», δήλωσε στο OPEN η παθολόγος του νοσοκομείου Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη.
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι ειδικοί για να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала