Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Συκώτι: Ποια διατροφική συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

CC0 / / Διατροφή
Διατροφή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Βρείτε μας
Η διατροφή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο σ' ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα που είναι το σώμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα είναι το συκώτι, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβολίσετε την τροφή σας και να σας προστατεύσει από επικίνδυνες χημικές ουσίες, μεταξύ μιας σειράς άλλων ζωτικών λειτουργιών.
Ωστόσο, εάν το συκώτι δεν είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, που ενδεχομένως να είναι ακόμα και επικίνδυνα για τη ζωή σας.
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα νύχια που μπορεί να είναι ανησυχητικό
Μάλιστα, οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών που αυξάνουν τις φλεγμονές, μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες ηπατικές ασθένειες.

Τι έδειξε έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες και το συκώτι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Human Nutrition and Dietetics», οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 4.100 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 20 και 80 ετών, συγκρίνοντας τον Φλεγμονώδη Δείκτη Διατροφής (DII), τον δείκτη βάσει του οποίου η διατροφή κάποιου επηρεάζει τα επίπεδα φλεγμονής, σε σχέση με την υγεία του ήπατος.
Τα τρόφιμα με την υψηλότερη βαθμολογία, ή αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη φλεγμονή, περιλαμβάνουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Τα τρόφιμα με τη χαμηλότερη βαθμολογία περιλαμβάνουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Φρούτα και λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Τροφές - ελιξίρια νεότητας: Οι θαυματουργές ουσίες που επιβραδύνουν τη γήρανση στους άνδρες
Ειδικότερα, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για τη συσχέτιση, εάν υπήρχε, είχε ο Φλεγμονώδης Δείκτης Διατροφής με τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), την οποία το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ ορίζει ως οποιαδήποτε από τις πολλαπλές καταστάσεις που περιλαμβάνουν συσσώρευση λίπους στο συκώτι κάποιου. Σίγουρα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιότητες που προάγουν τη φλεγμονή στη διατροφή των συμμετεχόντων, συνδέθηκαν με τη χειρότερη υγεία του ήπατος.
Χαρακτηριστικά, ο ειδικός Σουνίλ Πάι ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις στο «Eat This, Not That!»: «Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 30% του πληθυσμού και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Καθώς το ήπαρ γίνεται πιο ινώδες (λόγω φλεγμονής που προκαλεί δυσκαμψία και ουλές), προκαλεί επίσης παρεμβολές στον κατάλληλο μεταβολισμό φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και τροφών».
Ακόμα, ο Σουνίλ Πάι συμπλήρωσε ότι δυνητικά οι πάσχοντες θα μπορούσε να αισθάνονται κούραση, αποδυνάμωση και πόνο, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει τη χρόνια φλεγμονή με τόσο δυσάρεστα και εκτεταμένα συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η απώλεια μνήμης και η δύσπνοια.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала