Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αυτές είναι οι ποινές που αντιμετωπίζουν αρνητές-αντιεμβολιαστές για fake news και μη τήρηση μέτρων

© AP Photo / Matilde CampodonicoΤο εμβόλιο της Pfizer
Το εμβόλιο της Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Ευρύ κύκλο συζητήσεων για τις ποινές που αντιμετωπίζουν οι αντιεμβολιαστές και αρνητές ανοίγει η πρόσφατη παραπομπή γνωστού δικηγόρου στο πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Τι εξηγεί στο Sputnik o Παράσχος Κοκκινογένης, δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την COVID-19, αλλά και για διέγερση σε ανυπακοή σε γνωστό δικηγόρο, πολλά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με όσους κατηγορούνται ότι καλούν σε αντιεμβολιασμό και μη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης για όσα γράφει στο Facebook και στα υπόλοιπα social media;
«Όποιος διαδίδει αποδεδειγμένα ψευδείς ειδήσεις δημόσια ή μέσω διαδικτύου και προκαλεί ζημιά σε τομείς της δημόσιας ζωής, θα μπορούσαμε να πούμε ερμηνεύοντας με έναν τρόπο το άρθρο (παρόλο που το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρει συγκεκριμένους τομείς) τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή» εξηγεί στο Sputnik o Παράσχος Κοκκινογένης, δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου. Στους τομείς της δημόσιας ζωής μπορεί να εμπεριέχεται και η δημόσια υγεία ως αγαθό, συμπληρώνει.
Μάλιστα αναφέρει ότι οι αντιεμβολιαστές και αρνητές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι αρχικά με δύο άρθρα και σε διαφορετική περίπτωση -ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά- με τέσσερα άρθρα του Ποινικού κώδικα.
Για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τα εμβόλια, τις επιπτώσεις τους και τα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας, μας παραπέμπει στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει:

«Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαιωση τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Για την πιθανότητα να έχει γίνει μια τέτοια πράξη εξ αμελείας, για παράδειγμα μια ακούσια κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δικηγόρος μας παραπέμπει στη δεύτερη παράγραφο του ίδιο άρθρου:

«Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας».

Για όσους προσκαλούν ανοιχτά μέσω διαδικτύου, αλλά και εκ του σύνεγγυς, σε μη χρήση μάσκας σε προβλεπόμενο χώρο, είτε σε αντίσταση κατά των Αρχών αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Κοκκινογένης, μας παραπέμπει στο άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη «διέγερση σε ανυπακοή».

«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή».

«Αν κάποιος κατηγορηθεί και κριθεί ένοχος και για τα δύο προαναφερθέντα άρθρα, τότε η ποινή συγχωνεύεται ως ενιαία και για το δύο αδικήματα. Αν βρεθεί αθώος για το ένα και ένοχος για το άλλο τότε ακολουθεί την αντίστοιχη ποινή που προβλέπεται στο κάθε άρθρο» εξηγεί ο κ. Κοκκινογένης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα δύο παραπάνω άρθρα (191.1 και 183) κατηγορείται ο γνωστός δικηγόρος.
Ιατρικό προσωπικό σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.11.2021
Ελλάδα
Αντιεμβολιαστές μηνύουν γιατρούς και απαιτούν να αποσωληνώνουν συγγενείς τους

Τι προβλέπεται για είσοδο σε δημόσιο κτίριο χωρίς πιστοποιητικό

«Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μπει σε ένα δημόσιο κτίριο και δεν υπακούει τον δημόσιο υπάλληλο (υπάλληλος με δημόσια εξουσία σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 13 του ΠΚ) για επίδειξη τεστ, πιστοποιητικού ή για τη χρήση μάσκα, χωρίς προσπάθεια σωματικής αντίστασης αλλά λεκτικής, ενδέχεται να κατηγορηθεί με δύο άρθρα είτε για απείθεια είτε για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» εξηγεί ο κ. Κοκκινογένης.
Το άρθρο 169 του ΠΚ για απείθεια προβλέπει τα εξής:

Με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13 περίπτ. α΄, χωρίς αντίσταση την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά τον νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια.

Το άρθρο 285 για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, προβλέπει:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: [....] β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 του ΠΚ, αναφέρει ο δικηγόρος, η διάρκεια της φυλάκισης δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ούτε είναι κατώτερη των 10 ημερών.
Στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων από αμέλεια, τιμωρείται κατά περίπτωση με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Για την είσοδο σε ιδιωτικό κτίριο, όπως αναφέρει ο κ. Κοκκινογένης, ισχύουν οι διατάξεις του ποινικού κώδικα όχι όμως η απείθεια του 169 ΠΚ.
«Όμως η είσοδος σου σε ιδιωτικό κτίριο μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με το άρθρο 285 ΠΚ, αν γνωρίζεις ότι έχεις COVID-19 και δεν τηρείς τα πρωτόκολλα (είτε δεν τα τηρείς εξαιτίας αμελούς συμπεριφοράς) και αποδεδειγμένα μετέδωσες την ασθένεια σε άνθρωπο» υπογραμμίζει ο δικηγόρος.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала