Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Καμπανάκι από επιστήμονες: Εν μέσω πανδημικής καταιγίδας η Ελλάδα - Αναπόφευκτα τα μέτρα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΚορονοϊός στην Αθήνα
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Η μετάλλαξη Όμικρον μάς υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό.
Την ώρα που η υφήλιος βρίσκεται σε συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ενδέχεται να φέρει ανατροπές και στην Ελλάδα, οι Έλληνες ειδικοί και επιστήμονες ανησυχούν για την κατάσταση στη χώρα μας.
Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπίστωσε ότι το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, καθώς η χώρα μας βρίσκεται «εν μέσω πανδημικής καταιγίδας».
Όπως τόνισε, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε αντισώματα για να απαλλαγούμε από τη μετάλλαξη Δέλτα και να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον.
Ειδικά όσον αφορά στην Όμικρον, είπε ότι προκαλεί ανησυχία «γιατί δείχνει ότι είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και μπορεί να γίνει το πιο ικανό να ξεφύγει. Τις επόμενες 7-10 μέρες θα ξέρουμε πόσο μπορεί να κρυφτεί από τα εμβόλια». Σημείωσε πάντως ότι «δεν θα μας πάει πίσω στην αρχή όσον αφορά στην ανοσία».
«Δεν ξέρουμε πώς είναι να νοσεί κάποιος με την μετάλλαξη Ο. Είναι λίγα τα κρούσματα με μετάλλαξη Ο ακόμα» ανέφερε ο κ. Πρασσάς στο OPEN.

Όχι σε γενικό lockdown

Για την αλληλεπίδραση της Όμικρον με τη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η μετάλλαξη της Μποτσούανα είναι δυνητικά απειλητική, αν και αναμένονται πρώτα τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα.
Πάντως, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα.
«Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος στο MEGA.
O καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το νέο στέλεχος να επιδεινώσει τα δεδομένα ή όχι.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν θα αποφύγουμε περαιτέρω περιορισμούς. Από την άλλη, σημείωσε ότι ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο.
«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν» σημείωσε.
Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως είναι σαφές πλέον πως πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση. «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει» είπε.
Κατά του lockdown τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς το μόνο που πετυχαίνει είναι να αγοράζει χρόνο για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ. Αν οι ανεμβολίαστοι επιμένουν όμως, δεν υπάρχει λόγο για ένα lockdown.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας παντού, εφόσον αυτό επιβληθεί.

Σαρηγιάννης: Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία, ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала