Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μελέτη του ΕΚΠΑ για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας»

CC0 / / Γιατρός
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.
Απαντήσεις και διευκρινίσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού δίνει ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Το συγκεκριμένο στέλεχος βρέθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα ασθενών με COVID-19 που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα.
Πολύ σύντομα, ταυτοποιήθηκε και στη Νότια Αφρική, καθώς και σε έναν εμβολιασμένο ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά από ταξίδι στη Νότια Αφρική κατά τα χρονικό διάστημα 22 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2021. Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή.
Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν ύποπτα κρούσματα και σε άλλες χώρες.
Μάλιστα, το κρούσμα στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε νοσήσει, ενώ είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία και εμφάνισε συμπτώματα 11 μέρες μετά το ταξίδι αυτό στις αρχές Νοεμβρίου.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.
Υπενθυμίζεται ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι οι 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με τον ιολόγο Τομ Πίκοκ (Tom Peacock) του Imperial College London, το στέλεχος αυτό εμφανίζει μεταλλαγές που σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Όμικρον έχει μια κοινή μετάλλαξη με τη Δέλτα.
Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Ελλάδα
SOS για δύσκολα Χριστούγεννα: Μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί - Ο παράγοντας της Όμικρον
Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο που εμφανίζει η Όμικρον (η διαγραφή nsp6) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη 'Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα.
Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ, είναι ανησυχητικό ότι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.
Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Επιπλέον, σημειώνουν, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών.
Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала