Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Επανάληψη της Δέλτα, πιο πολλά κρούσματα»

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΜΕΘ σε νοσοκομείο στην Αθήνα
ΜΕΘ σε νοσοκομείο στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Το πιο κακό σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η Όμικρον να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.
Στάση αναμονής τηρούν οι Έλληνες επιστήμονες όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, επισημαίνοντας αφενός ότι δυνητικά μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, καθησυχάζοντας αφετέρου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το σενάριο που έχουμε δει με την Άλφα (βρετανικό στέλεχος) και τη Δέλτα (ινδικό στέλεχος)
«Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική και αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά, ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, όπως έγινε και με τη Δέλτα. «Ακόμα και η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό» επισήμανε.
Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν το «κακό σενάριο».

Το καλό και το κακό σενάριο

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι φυσικό ο ιός να κάνει νέες μεταλλάξεις, με κάποιες να επικρατούν και άλλες να εξαφανίζονται.
Όπως εξήγησε, ο ιός αλλάζει για να επιβιώσει και έτσι γίνεται πιο μεταδοτικός. Όμως, όσο πιο μεταδοτικός γίνεται, παράλληλα καθίσταται και λιγότερο νοσογόνος και θνησογόνος.
«Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι κακό σενάριο θα ήταν να εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουμε για να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος, ενώ Pfizer και Moderna έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται 90 μέρες για να φτιάξουν τροποποιημένες εκδοχές των εμβολίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη πως αυτή προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε» ανέφερε στο MEGA ο καθηγητής.

Μανωλόπουλος: Η μετάλλαξη Όμικρον μάς υπενθύμισε ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό

Για την αλληλεπίδραση της Όμικρον με τη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η μετάλλαξη της Μποτσούανα είναι δυνητικά απειλητική, αν και αναμένονται πρώτα τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα.
Πάντως, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα.
«Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος στο MEGA.
O καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το νέο στέλεχος να επιδεινώσει τα δεδομένα ή όχι.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала