https://sputniknews.gr/20211128/ti-lene-oi-ellines-eidikoi-gia-ti-metallaxi-omikron-epanalipsi-tis-delta-pio-polla-kroysmata-20725103.html
Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Επανάληψη της Δέλτα, πιο πολλά κρούσματα»
Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Επανάληψη της Δέλτα, πιο πολλά κρούσματα»
Το πιο κακό σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η Όμικρον να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια. 28.11.2021, Sputnik Ελλάδα
2021-11-28T09:45+0200
2021-11-28T09:45+0200
2021-11-28T09:45+0200
ελλάδα
μετάλλαξη
κορονοϊός
μετάλλαξη της μποτσουάνα
μετάλλαξη όμικρον
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0a/0f/19040487_0:0:1200:676_1920x0_80_0_0_aa9c2c3f4f6d69008bac0f959019b7b6.jpg
Στάση αναμονής τηρούν οι Έλληνες επιστήμονες όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, επισημαίνοντας αφενός ότι δυνητικά μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, καθησυχάζοντας αφετέρου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το σενάριο που έχουμε δει με την Άλφα (βρετανικό στέλεχος) και τη Δέλτα (ινδικό στέλεχος)Μάλιστα, ανέφερε ότι η Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική και αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά, ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, όπως έγινε και με τη Δέλτα. «Ακόμα και η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό» επισήμανε.Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν το «κακό σενάριο».Το καλό και το κακό σενάριοΟ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι φυσικό ο ιός να κάνει νέες μεταλλάξεις, με κάποιες να επικρατούν και άλλες να εξαφανίζονται.Όπως εξήγησε, ο ιός αλλάζει για να επιβιώσει και έτσι γίνεται πιο μεταδοτικός. Όμως, όσο πιο μεταδοτικός γίνεται, παράλληλα καθίσταται και λιγότερο νοσογόνος και θνησογόνος.«Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι κακό σενάριο θα ήταν να εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος.Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουμε για να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος, ενώ Pfizer και Moderna έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται 90 μέρες για να φτιάξουν τροποποιημένες εκδοχές των εμβολίων τους.Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη πως αυτή προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη.Μανωλόπουλος: Η μετάλλαξη Όμικρον μάς υπενθύμισε ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊόΓια την αλληλεπίδραση της Όμικρον με τη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η μετάλλαξη της Μποτσούανα είναι δυνητικά απειλητική, αν και αναμένονται πρώτα τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα.Πάντως, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα.O καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το νέο στέλεχος να επιδεινώσει τα δεδομένα ή όχι.
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2021
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0a/0f/19040487_133:0:1200:800_1920x0_80_0_0_57247ee5fb7e8396030427e1269bcbbf.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
μετάλλαξη, κορονοϊός, μετάλλαξη της μποτσουάνα, μετάλλαξη όμικρον
μετάλλαξη, κορονοϊός, μετάλλαξη της μποτσουάνα, μετάλλαξη όμικρον
Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Επανάληψη της Δέλτα, πιο πολλά κρούσματα»
Το πιο κακό σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η Όμικρον να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.
Στάση αναμονής τηρούν οι Έλληνες επιστήμονες όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, επισημαίνοντας αφενός ότι δυνητικά μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, καθησυχάζοντας αφετέρου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,
Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε ότι με τη
μετάλλαξη Όμικρον επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το σενάριο που έχουμε δει με την
Άλφα (βρετανικό στέλεχος) και τη
Δέλτα (ινδικό στέλεχος)
«Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική και αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά, ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, όπως έγινε και με τη Δέλτα. «Ακόμα και η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό» επισήμανε.
Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν το «κακό σενάριο».
Το καλό και το κακό σενάριο
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι φυσικό ο ιός να κάνει νέες μεταλλάξεις, με κάποιες να επικρατούν και άλλες να εξαφανίζονται.
Όπως εξήγησε, ο ιός αλλάζει για να επιβιώσει και έτσι γίνεται πιο μεταδοτικός. Όμως, όσο πιο μεταδοτικός γίνεται, παράλληλα καθίσταται και λιγότερο νοσογόνος και θνησογόνος.
«Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι κακό σενάριο θα ήταν να εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουμε για να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος, ενώ Pfizer και Moderna έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται 90 μέρες για να φτιάξουν τροποποιημένες εκδοχές των εμβολίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη πως αυτή προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη.
«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε» ανέφερε στο MEGA ο καθηγητής.
Μανωλόπουλος: Η μετάλλαξη Όμικρον μάς υπενθύμισε ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό
Για την αλληλεπίδραση της Όμικρον με τη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η μετάλλαξη της Μποτσούανα είναι δυνητικά απειλητική, αν και αναμένονται πρώτα τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα.
Πάντως, δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα.
«Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος στο MEGA.
O καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το νέο στέλεχος να επιδεινώσει τα δεδομένα ή όχι.