Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Άνοια: Τρεις τρόποι για πρόληψη της πάθησης που δεν φανταζόσασταν

© Φωτογραφία : Pixabay/TheDigitalArtistΑνθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση)
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Βρείτε μας
Παρότι ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια είναι αδύνατον να επηρεαστούν, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως βοηθήσουν στην αποφυγή της.
Η άνοια δεν μπορεί να προληφθεί σε όλες τις περιπτώσεις και οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν πώς εξελίσσεται η πάθηση, αλλά ορισμένοι παράγοντες είναι πιθανό να την επηρεάσουν.
Συγκεκριμένα, ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια είναι αδύνατον να αλλάξουν, όπως η ηλικία και η γενετική, ωστόσο υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.
Χέρια ηλικιωμένου ζευγαριού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Πάρκινσον: Τα 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Οι παράγοντες που συντελούν στην άνοια

Το Εθνικό Ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Γήρανση (NIA), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ακοής.
Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει τη γνώση και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αλληλεπίδραση με άλλους. Μάλιστα, το NIA προτείνει ότι θα πρέπει να προστατεύσετε τα αυτιά σας από δυνατούς ήχους για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής και να χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοΐας εάν χρειάζεται. Επιπλέον, για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο θα πρέπει να φροντίσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.
Ακόμα, ο ύπνος σας είναι πολύ σημαντικός. Πράγματι, ο προαναφερθείς οργανισμός σημειώνει ότι ο καλός ύπνος είναι «σημαντικός τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σας». Μάλιστα, πρέπει να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
Επίσης, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου (AS) τονίζει ότι, αν και η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την άνοια, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
Γαλακτοκομικά προϊόντα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Το γαλακτοκομικό προϊόν που κάνει «θαύματα» στην υγεία
Πράγματι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συμφωνεί ότι παράγοντες για την άνοια όπως η απώλεια ακοής, η κατάθλιψη που δεν θεραπεύεται, η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση ή η καθιστική ζωή μπορούν, επίσης, να είναι σημαντικοί. Μάλιστα, κατά τον οργανισμό, «η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να αλλάξουμε, ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο».
Οι ειδικοί συμφωνούν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας, είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας διατηρώντας την αρτηριακή πίεσή σας σε υγιές επίπεδο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, «το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, που και τα δύο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια».

Τα συμπτώματα της άνοιας

Κατά το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους, επομένως τα συμπτώματα ποικίλλουν. Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίζονται έγκαιρα τα σημάδια.
Ίσως το πιο γνωστό σημάδι είναι η απώλεια μνήμης, αν και υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορεί να συμβούν στη διάθεση και στην προσωπικότητα ενός ατόμου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) υπογραμμίζει ότι τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν προβλήματα με τη γλώσσα, όπως η λανθασμένη χρήση λέξεων ή προβλήματα στην ομιλία, καθώς και κινήσεις και δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Υψηλή χοληστερίνη: Ποιο τρόφιμο πρέπει να καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα για να τη μειώσετε
Πάντως, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου (AS) αναφέρει ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη διάθεση και στην προσωπικότητα, αν και υπάρχουν ορισμένα «προειδοποιητικά» σημάδια.
Έτσι τα άτομα με Αλτσχάιμερ, όπως επισημαίνεται, «μπορεί να είναι μπερδεμένα, καχύποπτα, καταθλιπτικά, φοβισμένα ή ανήσυχα». Ακόμα, διευκρινίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί «ενδέχεται να αναστατώνονται εύκολα στο σπίτι, με φίλους ή όταν βρίσκονται εκτός της λεγόμενης ζώνης άνεσής τους».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала