Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του - Πότε λήγει η προθεσμία

CC0 / / Δώρο Χριστουγέννων
Δώρο Χριστουγέννων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Βρείτε μας
Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα μετρούν αντίστροφα για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων με καταληκτική ημερομηνία την 21η Δεκεμβρίου.
Οι μισθωτοί ανυπομονούν για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, προκειμένου να «αναπνεύσουν» οικονομικά και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Προφανώς, εφόσον ο εργοδότης το επιθυμεί, μπορεί να το πληρώσει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Τρόπος υπολογισμού

Προκειμένου να υπολογίσει ο κάθε μισθωτός τι ποσό του αναλογεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Κρυπτονομίσματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Αυτό είναι το κρυπτονόμισμα που προβλέπουν ότι θα αυξηθεί κατά 800% μέσα στο 2022
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, των οποίων η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Οι μισθωτοί, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Όλη την διαδικασία για τον υπολογισμό του δώρου, μπορείτε να τη δείτε στην online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ.

Πως υπολογίζονται οι απουσίες

Τι γίνεται όμως με τις απουσίες των εργαζομένων και πώς αυτές –και ποιες– υπολογίζονται στο δώρο;
Ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν – Πώς θα γίνει ο υπολογισμός
Αυτό που προβλέπεται είναι ότι με εξαίρεση την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στην περίοδο αυτή συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).
Όσον αφορά την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала