Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο λόγος για τον παγκόσμιο συναγερμό και τα άγνωστα στοιχεία - Η Θεοδωρίδου εξηγεί

© AFP 2023 / Stephane De SakutinΤαξιδιώτης με μάσκα.
Ταξιδιώτης με μάσκα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Στα γνωστά και άγνωστα στοιχεία της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Στα βασικά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον που έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό», αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της σημερινής (29/11) ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, η Μαρία Θεοδωρίδου σύστησε ψυχραιμία, ενώ έκανε ειδική μνεία στο στοιχείο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς, ήτοι στον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τη νέα αυτή παραλλαγή.
Η ίδια σημείωσε ότι οι προβληματισμοί γύρω από την Όμικρον είναι αρκετοί, προσθέτοντας ότι η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν.
Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με την Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου παρέπεμψε στο θέμα της μεταδοτικότητας, εάν το νέο στέλεχος προκαλεί βαρύτερη νόσο, αλλά και στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα που μετέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχετικά δηλαδή με τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, επεσήμανε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό, σημειώνοντας πάντως ότι αναμένεται να είναι αυξημένη.
Ένα δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με το εάν το συγκεκριμένο στέλεχος προκαλεί βαρύτερη νόσο. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τα περιστατικά που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νότιας Αφρικής δείχνουν ότι η νόσηση ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα εν λόγω περιστατικά ήταν σε νεαρή ηλικία, προσθέτοντας ότι ίσως υπάρξει τροποποίηση στο θέμα κλινικής βαρύτητας της νόσου.
Τέλος, αναφέρθηκε στο «θέμα που απασχολεί όλους» όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ υπάρχει και κινητικότητα από τις εταιρείες, δηλαδή την προστασία των εμβολίων έναντι της Όμικρον.
Όπως επεσήμανε, υπάρχει ο φόβος ότι λόγω της παραλλαγής, πιθανόν τα εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικά.
Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι το πρόβλημα θα είναι πιθανότατα μικρού μεγέθους.
Κορονοϊός στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Μόσιαλος: Τα πιθανά σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον - Όσα γνωρίζουμε και τι ανησυχεί τους ειδικούς
Η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα που δημιουργούνται μέσω του εμβολιασμού, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Ωστόσο, όπως τόνισε, με βάση και τα ευρήματα μελέτης, η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.
Συνεπώς, υπογράμμισε, ο εμβολιασμός –παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας– εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.
Παράλληλα, σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου, αναφερόμενη σε μελέτη που έγινε σε 71 υγειονομικούς, τόνισε ότι η αναμνηστική δόση προσφέρει υψηλή προστασία από τη νόσο, καθώς έδειξε ότι ο προσδιορισμός των τίτλων των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση ανήλθε σε 97,8%, δηλαδή είναι «υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο».
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον: Τα πρώτα στοιχεία, η πιθανή προέλευση και τι εξετάζει η Ελλάδα
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала