Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μόσιαλος: Τα πιθανά σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον - Όσα γνωρίζουμε και τι ανησυχεί τους ειδικούς

© AFP 2023 / Christof StacheΚορονοϊός στη Γερμανία
Κορονοϊός στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Τον λόγο που η μετάλλαξη Όμικρον ανησυχεί τους ειδικούς αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, αναλύοντας τα πιθανά σενάρια για το νέο στέλεχος.
Τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό», ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και όσα θα γνωρίζουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναλύοντας τους λόγους που το συγκεκριμένο στέλεχος προξενεί ανησυχίες, αλλά και τα πιθανά σενάρια.
Ο κ. Μόσιαλος, σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, συγκεντρώνει τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη και θα μάθουμε το επόμενο διάστημα.

Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον και γιατί υπάρχει ανησυχία

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, «γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια παραλλαγή με τουλάχιστον 50 αλλαγές από τον αρχικό ιό. 32 από αυτές είναι στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η Δέλτα είχε αντίστοιχα 16. Μία από αυτές δημιουργεί ανησυχία, γιατί πιθανώς λόγω θέσης –και σε σύγκριση με την Δέλτα– μπορεί να καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό».
«Ανησυχούμε δηλαδή γιατί στο σύνολό τους, εάν αυτές οι μεταλλάξεις αποδειχθούν λειτουργικές, δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες ήπιες ή και σοβαρές λοιμώξεις» τονίζει για τον λόγο που το στέλεχος δημιουργεί ανησυχίες.
Επίσης, ο ίδιος προσθέτει ότι «ένα νέο στοιχείο είναι πως η μετάδοση παρατηρείται σε νέους (γενικότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών), όπου σχεδόν το 65% είναι ανεμβολίαστοι και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων είναι ατελώς εμβολιασμένοι».
«Έμμεσα μόνο, λοιπόν, ίσως και να μπορούμε να εξάγουμε ένα πρώιμο συμπέρασμα πως οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.
«Είναι πιθανό η παραλλαγή Όμικρον να προκαλεί πιο βαριά νόσο σε σχέση με τη Δέλτα στους μεγαλύτερης ηλικίας φορείς. Όμως και αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες» συμπληρώνει.
Κορονοϊός στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Ελλάδα
Νεότερα για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Προκαλεί ήπια ασθένεια» - Τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν

Τα πιθανά σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Αναφορικά με τα σενάρια που επικρατούν, στην παρούσα φάση, γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει τα εξής:
Να είναι το νέο στέλεχος λιγότερο μολυσματικό σε σύγκριση με τη Δέλτα. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.
Να έχουμε να κάνουμε με εξίσου μολυσματικό ιό με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους, και ταυτόχρονα περισσότερες ήπιες λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Αλλά όχι απαραίτητα περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Στην περίπτωση αυτή τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης, αλλά θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο σενάριο.
Να έχουμε να κάνουμε με εξίσου μολυσματικό ιό με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με την Δέλτα. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας.
Να έχουμε να κάνουμε με περισσότερο μολυσματικό ιό από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση επειδή θα έχουμε περισσότερους νοσήσαντες θα έχουμε μεγαλύτερη εισροή στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το πιο δυσμενές σενάριο.

Τι θα γνωρίζουμε σε λίγες εβδομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «σε 2-3 εβδομάδες θα ξέρουμε πόσοι έχουν κολλήσει και πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Θα ξέρουμε και ποσοστιαία για αυτούς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και τις πιθανές συννοσηρότητες».
Επίσης, «δεδομένων των μεγάλων δυνατοτήτων του συστήματος υγείας της Ν. Αφρικής, θα έχουμε και στοιχεία για την κλινική εικόνα των φορέων. Δηλαδή στοιχεία για τη βαρύτητα της νόσου και την έκβαση της νοσηλείας».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «θα έχουμε και στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες που θα εμβαθύνουν στην προστασία των εμβολίων σε όσους από τους φορείς ήταν εμβολιασμένοι».
Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να λάβουμε στην παρούσα φάση, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Τώρα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την παραλλαγή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων και πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала