Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον: Τα πρώτα στοιχεία, η πιθανή προέλευση και τι εξετάζει η Ελλάδα

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOCLockdown στην Αθήνα
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Τα έως τώρα δεδομένα, η πιθανή προέλευση και η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά στην παραλλαγή Όμικρον. Σε ετοιμότητα χώρες, φαρμακευτικές και ελληνική κυβέρνηση.
Η παραλλαγή Όμικρον, μαζί με τις δεκάδες μεταλλάξεις που «κουβαλά», φέρνει και έντονη ανησυχία παγκοσμίως, με πολλές χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– να λαμβάνουν ήδη ειδικά μέτρα, ανεξάρτητα αν έχουν καταγράψει κρούσματα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η σημερινή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που τόνισε πως «ο συνολικός παγκόσμιος κίνδυνος, που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον, εκτιμάται ως πολύ υψηλός».
«Η Όμικρον έχει έναν άνευ προηγούμενου αριθμό μεταλλάξεων, ορισμένες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία» ανέφερε ο Οργανισμός.

Τα τρία «καμπανάκια» του ΠΟΥ

Αν και μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί για την Όμικρον δεν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο και τι μπορεί να προκαλέσει, ο ΠΟΥ ξεκαθάρισε πως:
μπορεί να υπάρξουν κρούσματα σε εμβολιασμένους
θα υπάρξει αύξηση των περιστατικών της COVID-19 στο μέλλον λόγω της νέας μετάλλαξης
χρειάζεται ετοιμότητα όσον αφορά στην ανάγκη επιβολής περισσότερων μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, οι επιστήμονες ανέφεραν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική μίας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού B.1.1.529, που περιέχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S και η οποία προκαλεί τη μόλυνση των κυττάρων.
Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετές από τις νέες αλλαγές στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 υποδεικνύουν υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής και αντοχή στα αντισώματα όσων έχουν αναρρώσει ή έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα.

Από πού προήλθε η Όμικρον - Η πρώτη εκτίμηση

Παρόλο που η προέλευση της Όμικρον δεν είναι γνωστή, Γερμανός ανοσολόγος εκτιμά ότι ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων ίσως σημαίνει ότι προήλθε από ασθενή με HIV.
Ειδικότερα, ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι θεωρεί πιθανό το παραπάνω σενάριο και επικαλέστηκε ευρήματα δημοσιευμένα που έγιναν από έρευνες για άλλες περιπτώσεις.
Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται επί εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, τόνισε ο ειδικός.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει» είπε έπειτα.

Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, ο συνδυασμός των οποίων εντέλει δίνει πλεονέκτημα στον ιό.
Ο Βατσλ τέλος επισήμανε ότι για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν.

Σε ετοιμότητα οι κατασκευαστές εμβολίων

Από πλευράς τους, οι εταιρείες που έχουν δημιουργήσει εμβόλια κατά του κορονοϊού δείχνουν να βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα.
Για παράδειγμα, τα «πρώτα βήματα για την ανάπτυξη ενός πιθανού νέου εμβολίου» κάνει η BioNTech.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε σήμερα πως δρομολογεί ήδη τις απαραίτητες έρευνες για το εάν κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου, αλλά και η ανάπτυξη ενός πιθανού νέου εμβολίου.
«Για να μην σπαταλάμε χρόνο, χειριζόμαστε παράλληλα αυτά τα δύο θέματα, μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το εάν είναι απαραίτητο ή όχι ένα εμβόλιο» είπε εκπρόσωπος της BioNTech.
Παράλληλα και η Moderna έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει γρήγορα ένα νέο εμβόλιο αναμνηστικής δόσης ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον:

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, είπε σήμερα ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα δύο έως έξι εβδομάδων, ενώ στη συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε πως πιστεύει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας.
 Εμβόλιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Κόσμος
BioNTech: Ετοιμάζει νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον
Από την άλλη, η ΑstraZeneca ελπίζει πως το «κοκτέιλ» αντισωμάτων της για τον κορονοϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

Η κατάσταση στην Ελλάδα - Πώς έχει «θωρακιστεί» έως τώρα και τα σενάρια

Αν και πληθαίνουν τα σενάρια και οι φωνές που ζητούν νέα μέτρα και με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον, η κυβέρνηση αποκλείει lockdown και μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ήταν ο τελευταίος –από τα κυβερνητικά στελέχη– που τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης παραμένει ως έχει και δίδεται βάρος σε: ενίσχυση του ΕΣΥ, επιτάχυνση εμβολιασμών, αλλά και εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Ελλάδα
Η Όμικρον μπήκε στην εξίσωση και φέρνει σενάρια για νέα μέτρα - «Όχι lockdown» επιμένει η κυβέρνηση
Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άφησε «περιθώριο» για επιβολή νέων μέτρων, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι πηγές του υπουργείου Υγείας που μίλησαν στο Sputnik το Σάββατο ανέφεραν πως θα έχουν σαφέστερη εικόνα για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον εντός δεκαημέρου, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επανακαθοριστεί η στρατηγική για τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τα ευρήματα σχετικά με την παραλλαγή του κορονοϊού.
Το Σάββατο, πάντως, μπήκε και επίσημα «μπλόκο» στα ταξίδια από εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής προς την Ελλάδα, αφού εκδόθηκε η σχετική έκτακτη αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η χώρα μας κλείνει τα σύνορα μέχρι την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στα εξής κράτη της Αφρικής: Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.
Αεροδρόμιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Ελλάδα
Έκτακτη αεροπορική οδηγία: Επίσημο μπλόκο στις πτήσεις από 9 χώρες της νότιας Αφρικής λόγω «Όμικρον»
Για τους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες ισχύουν τα εξής:
Ταξίδια μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons)
τρία αρνητικά τεστ
10ήμερη καραντίνα
ειδική άδεια εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала