Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς φτιάχνεται η τσικουδιά της Κρήτης: Τα μυστικά ενός «καζανιέρη» και η σωστή ονομασία

© Φωτογραφία : zarpanews.grΤσικουδιά στην Κρήτη
Τσικουδιά στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Βρείτε μας
Τα καζάνια πήραν και φέτος φωτιά στην Κρήτη για την παραγωγή της τσικουδιάς. Να πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό ποτό.
Το φθινόπωρο είναι μία εποχή ιδιαίτερης σημασίας για την Κρήτη, καθώς τα καζάνια σε ολόκληρο το νησί παίρνουν φωτιά για την παραγωγή της τσικουδιάς.
Τη διαδικασία της απόσταξης παραθέτει το zarpanews.gr, «φιλοξενώντας» και τον Χρήστο Μυλωνάκη, έναν Χανιώτη «καζανιέρη» που κάθε χρόνο βγάζει τσικουδιά.
«Μόνο όσοι έχουν δηλώσει τα αμπέλια τους στο αμπελουργικό μητρώο έχουν το δικαίωμα να κάνουν απόσταξη τσικουδιάς» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Το καζάνι μου είναι από τον παππού μου ακόμα, από το 1932, έχει δεχτεί βέβαια μετατροπές και είναι 130 λίτρα. Στο καζάνι μπαίνουν τα στέμφυλα, που είναι περίπου το 35% από το αρχικό βάρος των σταφυλιών και από κάτω καίγονται τα ξύλα. Η απόσταξη διαρκεί περίπου 3 ώρες, αλλά εγώ συνιστώ περισσότερο, γιατί έτσι αποφεύγεται η αγριάδα στη γεύση της τσικουδιάς».
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Το περιεχόμενο του καζανιού βράζει στη φωτιά και ένας σωλήνας βγαίνει από το καζάνι, περνώντας από μια δεξαμενή με κρύο νερό. Ο ατμός που περνά από τον σωλήνα, ψύχεται, συμπυκνώνεται και καταλήγει σε δοχείο.
Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του αποστάγματος φτάνει ακόμα και τους 70 βαθμούς, ενώ στο τέλος κατεβαίνει στους 15 βαθμούς.
Εν συνεχεία, το περιεχόμενο των δοχείων αναμειγνύεται, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συνήθως γύρω στους 45 βαθμούς. Η μέτρηση γίνεται με το αλκοολόμετρο.

Τσικουδιά, τσίπουρο και ρακή: Οι διαφορές

Όσο για την ονομασία, ο κ. Μυλωνάκης εξηγεί: «Η ονομασία της τσικουδιάς είναι ονομασία προέλευσης της Κρήτης, ενώ το τσίπουρο στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Είναι η ίδια διαδικασία, αλλά το τσίπουρο είναι συνήθως διπλής απόσταξης, ενώ μπορεί να αναμιχθεί και με γλυκάνισο. Το τσίπουρο με γλυκάνισο, όμως, δεν είναι το ίδιο με το ούζο».
«Είναι τσικουδιά. Και καλώ όσους τη λένε ρακή να το διορθώσουν, γιατί η ονομασία ρακή διεθνώς έχει κατοχυρωθεί σαν τούρκικο προϊόν και είναι ουσιαστικά το δικό μας ούζο. Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ούζο και χρησιμοποίησαν τη λέξη ρακή και με αυτό το όνομα πωλείται στα σουπερμάρκετ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο τουρίστας που θα ακούσει ότι τον κεράσαμε μια ρακή σε μια ταβέρνα και πάει μετά να τη ζητήσει στη χώρα του, θα βρει ρακή, αλλά θα είναι τούρκικο ούζο» λέει ακόμα.
Ηλικιωμένη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.11.2021
Ελιξίριο ζωής: Τα 5 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε πάνω από 100 χρόνια
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала