Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ρωσία: Αρνητική στο αμερικανικό «plan B» για τις συνομιλίες της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

© Sputnik / Valeriy Melnikov /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr στο Ιράν
Το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και η επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν επανεκκίνησαν τη Δευτέρα στη Βιέννη, με τη Μόσχα να δηλώνει αρνητική απέναντι στο αμερικανικό «Plan B».
Η Ρωσία έχει μία αρνητική στάση απέναντι στις δηλώσεις των ΗΠΑ περί «Plan B» αναφορικά με το Ιράν στις συνομιλίες αποκατάστασης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), τόνισε την Δευτέρα (29/11) ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.
Οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και η επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν επανεκκίνησαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.
«Όσο μπορώ να καταλάβω, οι ΗΠΑ δεσμεύονται ακόμα σε μία διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, αλλά με δεδομένο την πολύ σοβαρή ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που συνεχίζεται μέρα με την ημέρα, έχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης μιας επιτυχημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ως εναλλακτική λύση, λένε ότι αναπτύσσουν ένα "Plan b", το οποίο κανείς μπορεί να υποθέσει ότι θα συνδέεται με επιβολή επιπλέον πίεσης στο Ιράν σε σχέση με αυτή που υπάρχει σήμερα» δήλωσε ο Ουλιάνοφ στους δημοσιογράφους.
Επισήμανε ότι συζητούσαν για μία εναλλακτική λύση και μέχρι στιγμής όλη η προσοχή δίνεται στις διπλωματικές προσπάθειες.
«Όσο για την στάση μας απέναντι σε τέτοιες προειδοποιήσεις, που θυμίζουν περισσότερο απροκάλυπτες απειλές, είναι φυσικά αρνητική. Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μίας υγιούς ατμόσφαιρας στις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο λέμε στους Αμερικανούς με ειλικρίνεια» κατέληξε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Ανοικτό ενδεχόμενο νέας συνάντησης

Στο μεταξύ, ο Ουλιάνοφ δεν απέκλεισε στο τέλος της εβδομάδας να γίνει ακόμα μία συνάντηση στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), σε επίπεδο των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Τζέικ Σάλιβαν  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Κόσμος
ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν βραχυπρόθεσμη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
«Δεν υπάρχουν ημερομηνίες, αλλά είναι πιθανό έως το τέλος της εβδομάδας να γίνει ακόμα μία συνάντηση σε επίπεδο των επικεφαλής των αντιπροσωπειών» ανέφερε ο Ουλιάνοφ.
Επιπλέον, ο Ρώσος απεσταλμένος υπογράμμισε πως το Ιράν δεν είναι ακόμα έτοιμο να μιλήσει απευθείας με τις ΗΠΑ, ως κομμάτι της διαδικασίας για αποκατάσταση του JCPOA.
Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι όλη η πολιτική της μέγιστης πίεσης από τον Ντόναλντ Τραμπ παρέμεινε σε ισχύ, ενώ επιπρόσθετα και από καιρό σε καιρό, επιβλήθηκαν περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πολιτική της μέγιστης πίεσης, εάν μία συμφωνία επιτευχθεί, αλλά για την ώρα έχουν κολλήσει στην παλιά γραμμή» κατέληξε ο Ουλιάνοφ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала