Ειδική ακτινοβολία σκοτώνει την COVID-19 και τον ιό της πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη

© AP PhotoSARS-CoV-2
SARS-CoV-2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Τα κύματα χιλιοστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικό εργαλείο για να σκοτώσουν πάνω από το 99% των παθογόνων σε διαφορετικές επιφάνειες σε δύο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ariel.
Μια ειδική μορφή ακτινοβολίας γνωστή ως κύματα χιλιοστών μπορεί να σκοτώσει το 99% των κορονοϊών και των πολιοϊών από επιφάνειες μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ariel. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο απολύμανσης του περιβάλλοντος και του εξοπλισμού με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

«Το εργαστήριό μας επικεντρώνεται σε πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», δήλωσε ο καθηγητής Moshe Einat από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Chemistry Letters.«Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας λειτουργεί στο καθεστώς κυμάτων χιλιοστών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μήκος κύματος περίπου τριών χιλιοστών. Μόνο για σύγκριση, η ακτινοβολία από ένα κινητό τηλέφωνο έχει μήκος κύματος περίπου 30 εκατοστά, και αυτό από έναν φούρνο μικροκυμάτων περίπου 12 εκατοστών».

Τα κύματα χιλιοστών έχουν πολλές εφαρμογές

Στον ιατρικό τομέα, προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές στη στόχευση όγκων και στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη χρήση καλωδίων, καθώς και στη διαδικασία κατασκευής μοναδικών υλικών όπως συνθετικά διαμάντια.
«Κάνουν τη διαδικασία να πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα από τις τρέχουσες», δήλωσε ο Έινατ.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο Einat και η ομάδα του είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τα κύματα για να σκοτώσουν τον ιό και άρχισαν να συνεργάζονται με τον Δρ Gabi Gerlitz, μοριακό βιολόγο.
«Είδαμε ότι η ακτινοβολία θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία των φιαλιδίων και ως εκ τούτου να σκοτώσει τον ιό», δήλωσε ο Garlitz, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Δεν φαίνεται ότι η τεχνολογία μπορεί επί του παρόντος να στοχεύσει τον ιό στο ανθρώπινο σώμα, «αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για δωμάτια, εξοπλισμό και όλες τις μορφές επιφανειών που πρέπει να είναι απαλλαγμένα από οποιονδήποτε ιό και κορονοϊό» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Garlitz, το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα κύματα χιλιοστών είναι ότι μπορούν να απολυμάνουν μια επιφάνεια πολύ γρήγορα.
Μια νεαρή γυναίκα τρώει φρούτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Κορονοϊός: Οι απαραίτητες τροφές για την υγεία μετά από νόσηση

Η υπεριώδης ακτινοβολία

«Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τον σκοπό αυτό, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, χρειάζονται λεπτά και μερικές φορές ακόμη και μια ολόκληρη ώρα, και επιπλέον, μπορεί να είναι τοξικές για τον άνθρωπο, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία απολύμανσης ανέφικτη», ανέφερε. «Με την τεχνική μας, έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν το 99,9% του ιού μέσα σε δύο δευτερόλεπτα».
Η ακτινοβολία είναι επίσης πολύ ήπια στις επιφάνειες καθώς δεν τις θερμαίνει και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευαίσθητες επιφάνειες όπως ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης την ίδια τεχνολογία με τον πολιοϊό και απέκτησαν παρόμοια αποτελέσματα.
«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η μέθοδος λειτουργεί με ιούς γενικά», δήλωσε ο Garlitz, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας jpost.com.
Για το μέλλον, οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εφαρμογή της τεχνικής απολύμανσης του νερού.
«Η μόλυνση των υδάτων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο Garlitz. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει λύση γι’ αυτό».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала