Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Lotfi Zadeh:Το Google Doodle τιμά τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής

© Φωτογραφία : Google/ Lotfi ZadehGoogle/ Lotfi Zadeh
Google/ Lotfi Zadeh - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Ο Zadeh γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τον Rahim Aleskerzade, έναν Ιρανό δημοσιογράφο του Αζερμπαϊτζάν και τη Fanya Korenman, μια Ρωσοεβραϊκή παιδίατρο από την Οδησσό. Ο Zadeh, στη θεωρία του για τα ασαφή σύνολα, πρότεινε τη χρήση μιας λειτουργίας μέλους που λειτουργεί στον τομέα όλων των πιθανών τιμών.
Κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle για τη Δευτέρα (30/11) είναι o Lotfi Zadeh, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1921.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της wilkipedia, στις 30 Νοεμβρίου 1964 ο Lotfi Zadeh παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα», συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής».
Ο Lotfi Zadeh σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Εν ζωή ήταν μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης και ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Ο Zadeh μεταξύ άλλων δίδαξε για δέκα χρόνια στο Columbia ενώ προήχθη σε Πλήρη Καθηγητή το 1957. Το 1959, ο Zadeh εντάχθηκε στη σχολή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Η θεωρία της ασαφούς λογικής του Lotfi Zadeh

Κατά τη διάρκεια της ισόβιας ερευνητικής του σταδιοδρομίας, ο Zadeh έχει συμβάλει με 2 θεωρίες. Η πρώτη είναι η θεωρία του γραμμικού συστήματος με τα κλασικά συστήματα ελέγχου και τα ασαφή σύνολα και η δεύτερη με την ασαφή λογική, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Η δημοσίευση Fuzzy Sets πραγματοποιήθηκε το 1965 και έκτοτε έχει γίνει αναφορά της γύρω στις 100.000 φορές σε διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα, η θεωρία του Zadeh αναφέρεται στα διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία μιμούνται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.
Κάθε πρόταση είναι αληθής με έναν βαθμό συμμετοχής μεταξύ του 0 και του 1. Η ασαφής λογική αποτελεί προέκταση της κλασικής λογικής, προκειμένου να μπορεί να αποδίδει τιμές αλήθειας σε μια πρόταση ανάμεσα στο Αληθές και το Ψευδές.

Οι σφοδροί επικριτές

Για να θεμελιώσει τη θεωρία του ο Lotfi Zadeh μετακινήθηκε από τα μαθηματικά και τους αριθμούς στη φιλοσοφία και τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρή κριτική.
Η θεωρία του έχει εφαρμογή στην κλινική ιατρική, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στην οικονομία, στην τεχνητή νοημοσύνη με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό της Ιαπωνίας και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται προκειμένου τα οχήματα να κινούνται με ασφάλεια στον δρόμο.

Προσωπική ζωή και πεποιθήσεις

Ο Zadeh ήταν παντρεμένος με τη Fay Zadeh και είχε δύο παιδιά, τη Στέλλα Ζαντέ και τον Νόρμαν Ζάντα. Η σύζυγος του Zadeh, σύμφωνα με τη wilkipedia, έγραψε για τα ταξίδια της και τις εμπειρίες τους από τα «εξωτικά μέρη» που επισκέφτηκαν και για τη συνάντηση με ενδιαφέροντες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο βιβλίο της «Η ζωή μου και τα ταξίδια με τον πατέρα της ασαφούς λογικής».

Το τέλος

Ο Zadeh πέθανε στο σπίτι του στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, σε ηλικία 96 ετών. Έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης είχε δημοσιεύσει μια λανθασμένη έκθεση ότι Zadeh είχε πεθάνει, αλλά το απέσυρε αρκετές ημέρες αργότερα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала