Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα στοιχεία για τη χώρα μας - Τι προβληματίζει τον ΕΟΔΥ

© AFP 2023 / DIPTENDU DUTTA / Η κόκκινη κορδέλα, το διεθνές σύμβολο της επίγνωσης και της επαγρύπνησης για το AIDS
Η κόκκινη κορδέλα, το διεθνές σύμβολο της επίγνωσης και της επαγρύπνησης για το AIDS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Την Τετάρτη (01/12) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με τον ΕΟΔΥ να παρουσιάζει τα στοιχεία για την χώρα μας. Πώς επηρεάζει την φροντίδα των ασθενών η πανδημία του κορονοϊού.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που γιορτάζεται την Τετάρτη (01/12), χαρακτηρίζεται από τη μείωση στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021.
Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και στους άνδρες με σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ).
Ωστόσο, αναφορικά με την πρώτη ομάδα (χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών) ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι ήταν πριν το 2011, που συνέβη η επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τον καταρράκτη των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV στην Ελλάδα, τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή.
Ειδικά για την ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%. Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες.
Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.
Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος του ιού HIV - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Βραζιλία: Εγκρίνει νέο φάρμακο για τη θεραπεία του HIV
Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως συνέπεια το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων να κληθεί να προσφέρει σε αυτήν τις υπηρεσίες του, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή.
Η υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό προβάλλει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Προσθέτει, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ και οι μετανάστες. Ειδικότερα για τους ΧΕΝ, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών.
Επιπλέον, επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων.

Παρεμβάσεις την Παγκόσμια Ημέρα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας.
Στιγμιότυπο από την πανδημία του κορονοϊού στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Κόσμος
Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανό να διαφεύγει των εμβολίων» - Η σύγκριση με τη Δ
Συγκεκριμένα την Τετάρτη (30/11) και από τις 15:00 έως τις 21:00, στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι – Σταθμός Μετρό Κεραμεικός, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.
Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών
ΗIV λοίμωξη: προκαταρκτικά επιδημιολογικά δεδομένα (Οκτώβριος 2021)
Καταρράκτης των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα (2017-2020)
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала