Συναγερμός για την Όμικρον: Υπερμεταδοτική, με τριπλάσιες νοσηλείες και πολλά παιδιά στα νοσοκομεία
13:07 30.11.2021 (Ανανεώθηκε: 13:25 30.11.2021)
© AFP 2023 / PHILL MAGAKOEΝότια Αφρική

© AFP 2023 / PHILL MAGAKOE
Έκρηξη στο ποσοστό θετικότητας στη Νότια Αφρική - Το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών.
Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον» που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς από το στόχαστρο της νέας παραλλαγής δεν ξεφεύγουν ούτε τα μικρά παιδιά. Έως και το 10% μάλιστα των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών.
Κάτι που μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσιακή απόκριση, όσο και στο γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν θωρακιστεί κατά του κορονοϊού.
Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ατόμων ηλικίας 20-40 ετών με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ κάποιοι από αυτούς χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι περίπου το 65% των νέων αυτών ανθρώπων δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι.
Την ίδια ώρα έχει παρατηρηθεί έκρηξη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων με το στέλεχος Όμικρον, αλλά και στις νοσηλείες, οι οποίες σχεδόν διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.
Στην επαρχία Gauteng, το επίκεντρο του νέου κύματος της COVID-19 στη Νότια Αφρική, οι νοσηλείες έχουν μάλιστα τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων (από 135 σε 418), ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτοξεύτηκε από το 1% στο 30%.
Την ανησυχία εντείνει και η μεγάλη αύξηση στο φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα, «μαρτυρώντας» την τεράστια διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα.
«Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να εξακριβώσουμε το ακριβές δυναμικό μετάδοσης του νέου στελέχους Όμικρον, καθώς και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων COVID-19», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα του στελέχους Όμικρον τόσο στην Αφρική όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί έτσι για τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης του νέου στελέχους, την ώρα που δεν έχει καταστεί σαφής η καταλληλότερη στρατηγική πρόληψης της εξάπλωσής του, αλλά και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον του.
«Η εφαρμογή γενικευμένου lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κρίνεται από πολλούς ως μη ενδεδειγμένη γιατί αφενός το στέλεχος φαίνεται να έχει ήδη διασπαρεί πέρα από τα φυσικά σύνορα μιας συγκεκριμένης χώρας και αφετέρου ο αποκλεισμός μιας χώρας όπως η Νότια Αφρική από τις διεθνείς διασυνδέσεις συνεπάγεται βαρύ πλήγμα για την οικονομία της, μείωση των εισαγωγών αναγκαίων αγαθών για τη διαχείριση ασθενών με COVID-19 και συνεπώς μειώνει την πιθανότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας» προσθέτουν οι ειδικοί.
Επίσης, αυστηρότερα μέτρα περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων τύπου lockdown, μπορεί να βρουν απέναντί τους την κοινή γνώμη και η εφαρμογή τους να είναι αδύνατη, ακόμα και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ως εκ τούτου, πάνω απ' όλα, κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η οποία προσφέρει ουσιαστική αύξηση των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και περισσότερη προστασία.
«Παράλληλα, η εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων διαγνωστικών ελέγχων για SARS-CoV-2, καθώς και καραντίνας μετά από επιστροφή από ταξίδι σε χώρες με υψηλή επίπτωση κρουσμάτων COVID-19 λόγω του νέου στελέχους ή επαφής με κρούσμα COVID-19, είναι δυνατό να αποτρέψουν το κλείσιμο των συνόρων», καταλήγουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.