Τι αποφασίστηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο - Τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν
20:58 30.11.2021 (Ανανεώθηκε: 21:13 30.11.2021)
© Φωτογραφία : Γραφείο του Πρωθυπουργού / Δημήτρης ΠαπαμήτσοςΥπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

© Φωτογραφία : Γραφείο του Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος
Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για πλήθος θεμάτων ανάμεσά τους, ο ΕΦΚΑ, η ένταξη των Ρομά και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και υποψηφιότητα του Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλήθος θεμάτων συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 καθώς και η Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ήταν κάποια από τα νομοσχέδια και στρατηγικές που διερευνήθηκαν και εγκρίθηκαν από τους αρμόδιου υπουργούς και τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ): Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Ως στόχους έθεσαν τους εξής:
Την υιοθέτηση ενός συστήματος διακυβέρνησης, διαχείρισης, εφαρμογής και ελέγχου που βασίζεται στη διαφάνεια, στην ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων ανά εμπλεκόμενο φορέα, την αποφυγή της επιπλέον γραφειοκρατίας, και τη στήριξη απλοποιημένων μοντέλων διαχείρισης.
Τη θεσμοθέτηση κανόνων που αφορούν στην ενιαία διοίκηση και διαχείριση του προσωπικού που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και στη ΜΟΔ Α.Ε..
Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ασχολήθηκαν και εξέτασαν το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρουσίασαν δύο νομοσχέδια που αφορούν στην ενσωμάτωση ενωσιακών οδηγιών:
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την ενσωμάτωση των κανόνων ενωσιακού δικαίου και την απόδοση ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές, την κεφαλαιαγορά και τον χρηματοοικονομικό τομέα, βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εποπτεία των επενδυτικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς και του τραπεζικού συστήματος, μακροπρόθεσμα.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην ενσωμάτωση των Οδηγιών 2020/1151 σχετικά με την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και 2021/1159 σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Το σχέδιο δράστης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και η υφυπουργός, Δόμνας Μιχαηλίδου, παρουσίασαν τη μελέτη τους για την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030, το οποίο και εγκρίθηκε.
Το σχέδιο δράσης επιδιώκει:
Την ολιστική προσέγγιση της ενεργητικής ένταξης των Ρομά, με στόχο την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
Την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων για υπέρβαση των εμποδίων προς τη σταδιακή πορεία της πλήρους κοινωνικής ένταξης.
Την έμφαση σε στοχευμένες (targeted) –τομεακές και οριζόντιες– αλλά και γενικές (mainstream) παρεμβάσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της απασχόλησης, της ισότητας και της συμμετοχής με βάση την αρχή της εξειδικευμένης, αλλά όχι αποκλειστικής, στόχευσης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.
Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επείγουσας υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης της νόσου COVID-19, η οποία έχει επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά.
Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη συστηματική αποτίμηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων βάσει πλαισίου δεικτών διαδικασίας και αποτελεσμάτων της υλοποίησης δράσεων που αφορούν στους Ρομά.
Η εθνική στρατηγική ένταξης προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων
Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, εισηγήθηκαν την Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία και έγινε δεκτή.
Για τους πρόσφυγες περιλαμβάνονται τέσσερις βασικοί άξονες:
Προένταξη αιτούντων άσυλο με βάση και τις νέες οδηγίες της Κομισιόν για early-action. Στόχος είναι η προστασία και η ασφάλεια, η πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (που διαπερνά όλους τους πυλώνες), η εξοικείωση με το Κράτος Δικαίου, την ισότητα των φύλων, την αποφυγή κάθε μορφής βίας, την αποτροπή του trafficking και την ειρηνική συνύπαρξη.
Κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Στόχος είναι η αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων με fast track προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σκοπό την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, θα λειτουργούν όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης, ελληνομάθειας, ξένων γλωσσών.
Πρόληψη και προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης της βίας σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας ανθρώπων.
Παρακολούθηση της ενταξιακής πορείας μέσω κοινώς αποδεκτών και συγκρίσιμων δεικτών.
Για τους ανήλικους πρόσφυγες συμπεριλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
Διασφάλιση της παροχής ολοκληρωμένης προστασίας και προώθηση των δικαιωμάτων των εννόμων συμφερόντων των παιδιών.
Αναζήτηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο.
Πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των δομών φιλοξενίας τους.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, πρότεινε και το συμβούλιο αποφάσισε να προαχθεί στη θέση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βασιλική Ανδρεοπούλου, ενώ για τη θέση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προτάθηκαν οι παρακάτω Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
1.
Ελένη Λυκεσά2.
Σταμάτιος Πουλής3.
Κωνσταντίνα Ζώη4.
Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα5.
Αγγελική Μυλωνά6.
Γεωργία ΤζομάκαΕπίσης, υποψήφιος για τη θέση του Έλληνα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρίστηκε ο κ. Γουλιέλμος Βαλασίδης, Διευθυντή Επικοινωνίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πρόταση του κ. Τσιάρα.