Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Τι λένε τα κόμματα για τη νέα απόφαση της κυβέρνησης

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΕμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιαστικό κέντρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Τι λένε τα κόμματα για τη νέα απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60».
Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άτομα άνω των 60 ετών.
Ειδικότερα, ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους άνω των 60 ετών, ενώ θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες από 60 ετών και πάνω που δεν θα έχουν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου.
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και με νόμο, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας» ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε σήμερα πως στη βελτίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, στοχεύει η τροπολογία για την απευθείας σύναψη συμβάσεων του Δημοσίου με τα ΜΜΕ, για την προβολή και καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων.
Παρουσιάζοντας την τροπολογία, που εντάχθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και τους τεχνοβλαστούς, ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως, και με το ισχύον ΠΔ 261/97 προβλεπόταν η δυνατότητα του Δημοσίου (υπουργείων) να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τα ΜΜΕ, υπήρχε, ωστόσο, ανάγκη αποσαφήνισης.
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα
Έτσι, με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στα υπουργεία να πληρώσουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή και την καταχώριση του διαφημιστικού μηνύματός τους, με βάση το «media plan» που θα καταθέτει ο ανάδοχος, ο οποίος θα προκύπτει από διαγωνιστική διαδικασία, εξήγησε.
«Η κατάθεση της τροπολογίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να προχωρήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες χωρίς τα προβλήματα, τις γραφειοκρατίες, και τις ασάφειες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να τρέξουμε άμεσα και γρήγορα μια τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης με την 1η και 3η δόση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης».
«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από την πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως συμπληρώνεται, «αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί».
Logo του ΣΥΡΙΖΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: «Αποτυχημένος πρωθυπουργός - Στοχοποιεί τους άνω των 60»
Το ΚΚΕ από πλευράς του, μεταξύ άλλων, μιλάει για «επανάληψη της ίδιαςσυνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση».

«Απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς» αναφέρει αρχικά.

Τέλος, τονίζει ότι τα παραπάνω γίνονται «τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού».
«Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας “συνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων» καταλήγει.
Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε μία πολύ σύντομη ανακοίνωση, γράφοντας «μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος».
Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μίλησε για αναποτελεσματικότητα που «επιβάλλει την υποχρεωτικότητα».
Εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στον Προμηθέα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Ελλάδα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Το θετικό και το αρνητικό της απόφασης
«Στο ”και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει» σχολίασε ο ίδιος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος.
«Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει» σημείωσε προσέθεσε: «Δυστυχώς, βέβαια, για ακόμα μία φορά, ”ξέχασε” να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να πάρω αρνητική θέση σε ό,τι ωθεί τον κόσμο στον εμβολιασμό, αλλά δεν το έχω ζυγίσει ακόμα».
«Η γραμμή μου είναι ότι δεν παίζουμε με την πανδημία» είπε και ζήτησε εκ νέου στοιχεία σε ποια νοσοκομεία καταγράφονται οι περισσότερες απώλειες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала