Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Η Ελλάδα, το «Αφγανιστάν» της Αφρικής και οι «νεροκουβαλητές» των Γάλλων

© AP Photo / Thanassis Stavrakis Στιγμιότυπο από κοινή στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» στον Σαρωνικό
Στιγμιότυπο από κοινή στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» στον Σαρωνικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Βρείτε μας
Τι μπορεί να πάει στραβά με την αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ; Τα πάντα.
Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι πλέον η αποστολή μάχιμων στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας στο Σαχέλ – δηλαδή σε μια περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής την οποία καταλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε πρώην αποικίες της Γαλλίας. Οι φήμες και οι διαρροές που ακούγαμε εδώ και έναν χρόνο επιβεβαιώθηκαν προ ημερών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, αλλά για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα».
H ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την κυριαρχία της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο βασικούς παράγοντες: Την έντονη αντίδραση τοπικών πληθυσμών, αλλά και την εμφάνιση νέων οικονομικών παικτών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και κυρίως η Κίνα, που διεκδικούν μερίδιο οικονομικής δραστηριότητας από τη μέχρι πρότινος οικονομική παντοκρατορία του Παρισιού.
Στα χρόνια της απο-αποικιοποίησης, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία κατάφερε να διατηρήσει την κυριαρχία της με σειρά οικονομικών και στρατιωτικών ενεργειών. Όταν οι πρώην Γάλλοι άποικοι και οι συνεργάτες τους αποζημιώθηκαν για τις εκτάσεις και τους σκλάβους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και χρησιμοποίησαν τα κεφάλαιά τους για τη δημιουργία μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία ελέγχουν ακόμη και σήμερα σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Σε συνδυασμό με τη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων από γαλλικές εταιρείες, η ευρύτερη περιοχή μετατράπηκε σε έναν τεράστιο «κουμπαρά» που έστελνε διαρκώς κεφάλαια στην πρώην αποικιακή δύναμη καταδικάζοντας τις χώρες της περιοχής σε διαρκή φτωχοποίηση.
Σημαία ΗΠΑ ΕΕ Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ ή πώς η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται την Αθήνα για τους ψυχρούς πολέμους της
Όταν αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός δεν αρκούσε, το Παρίσι δεν δίσταζε να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις και να ανατρέπει κυβερνήσεις που δεν ήταν διατεθειμένες να ακολουθήσουν τις εντολές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος της αποικιοκρατίας τη δεκαετία του ’60, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 40 πολεμικές επιχειρήσεις στην Αφρική, ενώ μόλις πριν από μερικούς μήνες στήριξαν ανοιχτά το πραξικόπημα στο Τσαντ.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί πλέον οργισμένες αντιδράσεις και εξεγέρσεις από τον τοπικό πληθυσμό (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιθέσεις εναντίον εταιρειών γαλλικών συμφερόντων στη Σενεγάλη τον Μάρτιο του 2021, αλλά και οι μαχητικές αντιγαλλικές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Μάλι, στο Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα τμήμα αυτής της οργής μετατράπηκε σε δεξαμενή στρατολόγησης για εξτρεμιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζικές απαγωγές. Θα πρέπει βέβαια παρενθετικά να θυμίσουμε ότι η γαλλική εξωτερική πολιτική δεν ήταν αμέτοχη σε αυτή τη διαδικασία, αφού πολλές φορές χρηματοδότησε ακραίες ισλαμικές ομάδες όταν αυτές μάχονταν πολιτικούς της αντιπάλους στην περιοχή. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο εξοπλισμός μαχητών στη Λιβύη, οι οποίοι στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε χώρες όπως το Μάλι αλλά και η Συρία.
Το πρόβλημα λοιπόν για κάθε εκστρατευτικό σώμα στην περιοχή είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο όχι μόνο με εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά και με το κλιμακούμενο κύμα οργής εναντίον της Γαλλίας. Αυτή η κατάσταση έχει δυο πρακτικές επιπτώσεις για τους ξένους στρατιώτες: Από τη μια θα είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε φονικές επιθέσεις από ομάδες ατάκτων και από την άλλη θα εμπλακούν πολύ σύντομα σε επιχειρήσεις που θα οδηγούν σε θανάτους αμάχων. Οι Γάλλοι λεγεωνάριοι έχουν υπάρξει ήδη στη θέση του θύματος και του θύτη, καθώς μετράνε 50 νεκρούς και εκατοντάδες σοβαρά τραυματισμένους από επιθέσεις εξτρεμιστών, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούνται για δολοφονικές επιθέσεις εναντίων αμάχων (τον Ιανουάριο κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν γυναίκες και παιδιά σε έναν γάμο στο Μάλι).
Κορονοϊός στη Μεγάλη Βρετανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εμείς δημιουργήσαμε

Μίσος στη βάση, αμφισβήτηση στην κορυφή

Η δυσαρέσκεια όμως απέναντι στη γαλλική παρουσία στην περιοχή δεν περιορίζεται στους απλούς πολίτες. Ορισμένα τμήματα των οικονομικών ελίτ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας συνεργαζόμενα με χώρες όπως η Κίνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην περιοχή διεκδικώντας συμβάσεις που μέχρι πρότινος κατέληγαν μονοπωλιακά σε γαλλικές επιχειρήσεις. Αυτή η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην Αφρική είναι ο πρωταρχικός λόγος της διπλωματικής σύγκρουσης του Παρισιού με την Άγκυρα και όχι βέβαια ότι η γαλλική διπλωματία άρχισε ξαφνικά να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Το Παρίσι έχει δημιουργήσει λοιπόν ένα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο δεν είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί, καθώς δεν διαθέτει ούτε το μονοπώλιο στην οικονομική διακυβέρνηση, αλλά ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του παρελθόντος, που άφηναν πίσω τους εκατόμβες νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση επιχειρεί να διεθνοποιήσει την κρίση με την ανάθεση καθηκόντων αστυνόμευσης σε συμμάχους (που επιζητούν μερίδιο της πίτας), σε μισθοφόρους (που πληρώνονται για τη δράση τους) και σε… «νεροκουβαλητές» οι οποίοι απλώς εκτελούν εντολές με την ελπίδα να εξαργυρώσουν την εκδούλευσή τους στο μέλλον.
Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.10.2021
Ελλάδα
Ελληνικές συμμαχίες στη Βόρεια Αφρική: Το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη και η στρατηγική της Αθήνας
Δυστυχώς η Ελλάδα φαίνεται ότι αποφάσισε να ενταχθεί στην τρίτη κατηγορία. Ενώ μάλιστα όλες οι μικρές χώρες αγοράζουν οπλικά συστήματα από στρατιωτικές υπερδυνάμεις ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα λάβουν διπλωματική και στρατιωτική στήριξη, εμείς στέλνουμε και στρατό για να στηρίξουμε μια στρατιωτική υπερδύναμη σε μια περιοχή με μηδενική πολιτική και οικονομική σημασία για την Ελλάδα. Μια επιχείρηση που θα μπορούσε να μετατρέψει ανά πάσα στιγμή τους Έλληνες στρατιώτες σε θύματα επιθέσεων και σε θύτες δολοφονιών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала