Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Crash test στις πιο δυνατές μεταλλάξεις του κορονοϊού: Συμπτώματα και οι λόγοι ανησυχίας για την Ο

© Sajjad HussainΚορονοϊός
Κορονοϊός  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Πέντε είναι οι παραλλαγές του κορονοϊού που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και της ανησυχίας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Τι ισχύει για την Όμικρον.
Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, περισσότερα ερωτήματα εγείρονται για τα συμπτώματα και την επικινδυνότητα των πέντε παραλλαγών του κορονοϊού.
Η εικόνα που διαμορφώνεται στην επιστημονική κοινότητα αποτυπώνει μια κατάσταση που εξελίσσεται ως προς το ηπιότερο αναφορικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, κάτι που παραδέχονται επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ενώ η παραλλαγή Άλφα προκαλούσε τα σοβαρότερα συμπτώματα, απεναντίας, η πιο πρόσφατη, η Όμικρον, φαίνεται να προκαλεί τα λιγότερο σοβαρά έως τώρα.
«Βασικός μας αντίπαλος παραμένει η παραλλαγή Δέλτα ωστόσο η Όμικρον φαίνεται ότι έχει τις προδιαγραφές να ανταγωνιστεί τη Δέλτα και θα γίνει σύντομα εμφανές ποια θα υπερισχύσει» επισήμανε στο Sputnik ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» υπογράμμισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Με τη βοήθεια των καθηγητών, εστιάζουμε στις παραλλαγές και τα συμπτώματά τους.

Μετάλλαξη Άλφα: Τα συμπτώματα και η «επιρροή»

Βήχας, πονόλαιμος, μυαλγία και κόπωση είναι τα βασικά συμπτώματα της παραλλαγής Άλφα, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Lancet η απώλεια γεύσης και όσφρησης ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ των ατόμων που είχαν μολυνθεί με το B.1.1.7. σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Άλλες μελέτες έδειξαν αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά όχι μεγαλύτερη σοβαρότητα από το αρχικό στέλεχος.
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει στο Sputnik ότι η παραλλαγή Άλφα στιγμάτισε το πέρασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η ανακάλυψη του στελέχους Άλφα έγινε στην ίδια χρονική περίοδο με την ανακάλυψη του στελέχους Βήτα στη Νότια Αφρική. Την ίδια στιγμή στη Βραζιλία, ανακαλύφθηκε το στέλεχος Γάμα.
«Η εξέλιξη της πανδημίας σημαδεύτηκε από τη σχεδόν ταυτόχρονη επέκταση τριών διαφορετικών στελεχών με παρόμοια χαρακτηριστικά σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη» προσθέτει.
Μοντέλο του ιού SARS-CoV-2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.12.2021
Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα δεδομένα για την «καταγωγή» της - Βρισκόταν στη Νιγηρία από τον Οκτώβριο

Η ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης Βήτα

Η παραλλαγή Βήτα γνωστή ως B.1.351, πρόκειται για την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι.
Περιέχει αρκετές μεταλλάξεις και ειδικότερα τη μετάλλαξη E484K, που κατά κάποιο ένα μικρό βαθμό βοηθούσε τον ιό να αποφύγει τα αντισώματα.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Γάμα

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορονοϊού είναι 1,4 έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές που είχαν εμφανιστεί ως τότε.
Σε κρούσματα στη Βραζιλία υπήρχε το χαρακτηριστικό της έντονης δύσπνοιας, ενώ μόλυνε πολλούς που είχαν ήδη νοσήσει.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.10.2021
Κόσμος
Sputnik V: Προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια

Η Δέλτα που έφερε παγκόσμιο συναγερμό

Η παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε από την παραλλαγή Δ. που αποτελεί προϊόν ταυτόχρονης καταγραφής των δύο μεταλλάξεων E484Q και L452R.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την αλματώδη
αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία και Ισραήλ. Στην Ελλάδα κυριαρχεί από τον Σεπτέμβριο.
«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Άλφα Βήτα, Γάμα, όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν δείχνει σημαντική αλληλοεπικάλυψη παραλλαγών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κορονοϊός βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης στο στέλεχος Δέλτα» αναφέρει ο κ Μαγιορκίνης.

Η πρωτοεμφανιζόμενη... Όμικρον

Πρόκειται για την παραλλαγή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία ακριβώς επειδή είναι άγνωστες βασικές λεπτομέρειες που την αφορούν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, σε ειδική του αναφορά για την κατάσταση στη Νότια Αφρική, μετά και την εμφάνιση της Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε τα εξής στοιχεία:
Αύξηση 400% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα των 500.
Αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.
«Πέρα από την Όμικρον που μένει να διαπιστωθεί τι ισχύει τελικά, για όλες τις υπόλοιπες μεταλλάξεις τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για προστασία από τη βαριά νόσηση τη διασωλήνωση και τον θάνατο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала