Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία θέλει να κάνει την 5η Δεκεμβρίου «παγκόσμια ημέρα τουρκικού καφέ»

CC0 / pixabay.com / τούρκικος καφές
τούρκικος καφές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Βρείτε μας
Η Τουρκία θέλει να κάνει την 5η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα τουρκικού καφέ» προσφέροντας σε όλους καφέ στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Ακριβώς όπως υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου, η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την 5η Δεκεμβρίου σε «παγκόσμια ημέρα τουρκικού καφέ»» δήλωσε Τούρκος επιχειρηματίας.
Ο Μουράτ Κολμπάσι, πρόεδρος της «Arzum Electric Home Appliances» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Τουρκικής Ένωσης Πολιτισμού και Έρευνας Καφέ», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι εταιρείες παραγωγής καφέ αναγνωρίζουν τον τουρκικό καφέ.
Ο Κολμπάσι είπε ότι οι κόκκοι καφέ μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε ζεστές χώρες στον ισημερινό, αλλά το 80% αυτής της επιχείρησης είναι παγκόσμιο. Εξήγησε ότι χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται, πωλούν και σερβίρουν καφέ.
Σημειώνοντας ότι εργάζονται για την πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας Καφέ της Τουρκίας στις 5 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι ο τουρκικός καφές αξίζει μια ξεχωριστή μέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου.
«Θα θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στον τουρκικό καφέ να δοκιμαστεί στην Times Square από όλους όσοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στις 5 Δεκεμβρίου. Το κάναμε σε διαφορετική ημερομηνία προηγουμένως, αλλά τώρα η 5η Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντική για εμάς. Το έργο αυτό αναπτύχθηκε φέτος. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι», ανέφερε.
Καφές.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τον απολαύσετε

«Παραγγείλτε τούρκικο καφέ σε καφετέριες, εστιατόρια του εξωτερικού»

«Ζητώ από κάθε Τούρκο πολίτη που πηγαίνει στο εξωτερικό: ακόμα και αν δεν βλέπετε τουρκικό καφέ στο μενού σε καφετέρια ή εστιατόριο, να τον ζητά. Έτσι ο τούρκικος καφές λόγω ζήτησης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο».
«Αυτό, αποτελεί εθνική συνείδηση. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ζητάμε επίμονα τουρκικό καφέ στο εξωτερικό», δήλωσε ο Κολμπάσι.
«Έχουμε εταιρείες που φτιάχνουν πολύ καλό τουρκικό καφέ, φλιτζάνια και μηχανήματα. Ας τον βάλουμε σε όλο τον κόσμο μαζί. Θέλουμε να διαδώσουμε τον καφέ μας στο εξωτερικό», ανέφερε.
Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο ο τουρκικός καφές δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο ο εσπρέσο, ο Κολμπάσι είπε: «Πρόκειται για την καθυστερημένη έναρξη της μεθόδου ηλεκτρικής θέρμανσης. Η δυνατότητα των ηλεκτρικών συσκευών να ζεσταίνουν νερό και να φτιάχνουν καφέ ή τσάι γρήγορα χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890, με τον πρώτο βραστήρα... Η πρώτη καφετιέρα φίλτρου εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1920 και ο εσπρέσο το 1940... Αυτό ισχύει και στη δεκαετία του 2000. Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει τουρκικός καφές με ηλεκτρικό προϊόν μακριά από τη χόβολη μέχρι το 2002».
«Ωστόσο, ο τουρκικός καφές φτιάχνεται διαφορετικά απ' ό,τι έχουν "συνηθίσει" οι μηχανές καφέ στις καφετέριες στον κόσμο», πρόσθεσε.

«10% του παγκόσμιου καφέ καταναλώνεται με τη μορφή τουρκικού καφέ»

Σημειώνοντας ότι έχει γίνει πολύ εύκολο να γίνει τουρκικός καφές στο εξωτερικό, ανέφερε ότι σήμερα, 15 τουρκικές μάρκες και πέντε διεθνείς μάρκες παράγουν τουρκικές μηχανές καφέ.
«Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 10% του καφέ που καταναλώνεται στον κόσμο καταναλώνεται με τη μορφή τουρκικού καφέ», δήλωσε ο Κολμπάσι.
«Το 2008 ιδρύσαμε την Τουρκική Ένωση Πολιτισμού και Έρευνας Καφέ. Προσπαθήσαμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την επίγνωση του τουρκικού καφέ στη χώρα μας και στη συνέχεια κάναμε αίτηση στην UNESCO».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η UNESCO κατέγραψε τον εν λόγω καφέ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού».
«Έχουμε περιουσιακά στοιχεία όπως ο τουρκικός καφές και η τουρκική απόλαυση που έχουν ένα τουρκικό όνομα μπροστά τους και είναι πολύ γνωστά στον κόσμο».

«Ο πολιτισμός και η μάρκα αναπτύσσονται μαζί»

«Κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείψει άλλους καφέδες, αλλά να δώσει στον τουρκικό καφέ τον χώρο που του αξίζει. Γιατί πίσω από το παραδοσιακό καφεδάκι κρύβεται μια ιστορία 600 ετών τουρκικού καφέ» αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала