Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ναρκέμποροι ψώνιζαν ελληνικές ταυτότητες: Μια τυχαία προσαγωγή, η αρχή του τέλους για το κύκλωμα

© Φωτογραφία : George VitsarasΗ ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας
Η ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Βρείτε μας
Το Sputnik φέρνει στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση με το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το «ξεδόντιασμα» της… άπληστης συμμορίας των επίορκων αστυνομικών που είχαν στήσει κύκλωμα ελληνοποιήσεων, ξεκίνησε από μια τυχαία προσαγωγή.
Στις 26 Ιανουαρίου του 2021 προσήχθη σε τμήμα των βορείων προαστίων άνδρας ο οποίος έδειξε στους αστυνομικούς την ταυτότητά του.
Ήταν υποτίθεται υπήκοος Γεωργίας και το όνομά του ήταν Αλεξέι. Η ταυτότητα είχε εκδοθεί από το τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου. Από τη δακτυλοσκοπική εξέταση ωστόσο προέκυψε ότι ο άνδρας ήταν υπήκοος Αλβανίας και τον έλεγαν Μάριο. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για το κύκλωμα.
Ελληνική Αστυνομία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Ελλάδα
Πλαστές ταυτότητες: Ζευγάρι στον νόμο και στις βρώμικες μπίζνες - Οι κωδικοί και η επιστολή μυστήριο

Οι επιστολές-καταγγελίες στους «Αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ

Μόλις έναν μήνα μετά, στις 25 Φεβρουαρίου, έφτασε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανώνυμη επιστολή-καταγγελία η οποία αποκάλυπτε τη δράση του κυκλώματος που εξέδιδε κατά παραγγελία πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες κυρίως σε Αλβανούς και Ρώσους υπηκόους σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών.
Εκτός όμως από το να «καθαρίζουν» το ποινικό μητρώο κακοποιών, τα μέλη εξέδιδαν πλαστά έγγραφα και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Η τιμή για κάθε έγγραφο; Σύμφωνα με την καταγγελία, από 30.000 μέχρι 35.000 ευρώ.
Δεν ήταν όμως η μόνη επιστολή που ξεσκέπασε τη δράση του κυκλώματος. Στους «Αδιάφθορους» έφτασαν άλλες δύο νέες επιστολές. Μια στις 16 Απριλίου και μια στις 12 Ιουλίου. Ο αποστολέας μπορεί να ήταν άγνωστος όμως, όπως φαίνεται, ήταν γνώστης όλης της υπόθεσης. Με λεπτομέρειες περιέγραφε στο έγγραφο τον τρόπο δράσης του κυκλώματος αναφέροντας ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ενώ αποκάλυπτε και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας διαβατηρίου, ταυτότητας ή άδειας οδήγησης.
Το χρηματοκιβώτιο της σπείρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Ελλάδα
Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Έβγαζαν… λάδι βαρυποινίτες με το αζημίωτο - 30.000 για ένα «μπλε»

Η κινηματογραφική έρευνα

Όσες πληροφορίες έδωσε ο ανώνυμος αποστολέας κρίθηκαν βάσιμες και ξεκίνησε η κινηματογραφική έρευνα με διακριτικές παρακολουθήσεις, άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων και ειδικές ανακριτικές τεχνικές, όπως και εξετάσεις μαρτύρων.
Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί από το 2013 κυρίως με Έλληνες, από πολίτες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Είχαν αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και σε σύντομο χρόνο κατάφερναν και «βάφτιζαν» Έλληνες και με τη βούλα, αλλοδαπούς, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός Σένγκεν, έκδοση διπλώματος οδήγησης, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που πρώην κακοποιοί ίδρυαν ή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και παραπλανούσαν δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες.
Όπως αποκαλύπτει το Sputnik, η πλειοψηφία των πελατών του κυκλώματος, ήταν μέλη διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών αγόρασαν τα έγγραφα από το κύκλωμα καθώς διώκονταν για διάφορα αδικήματα και εκκρεμούσαν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις ή εντάλματα σύλληψης.

Πως έβγαζαν τις ταυτότητες

Η οργάνωση καθοδηγούσε τους... πελάτες να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση, η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος ασφαλείας όπου γίνονταν οι «δουλειές». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε όλες τις δηλωθείσες διευθύνσεις, στις οποίες αναζητήθηκαν οι κάτοχοι των νέων ταυτοτήτων, ήταν άγνωστοι, ενώ υπάρχουν πολλές διευθύνσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς έχουν δηλωθεί σε δεκάδες ταυτότητες και διαβατήρια. Επίσης το τηλέφωνο επικοινωνίας που δήλωσε ο πελάτης, του το προμήθευε συνήθως η οργάνωση. Παρατηρήθηκε το ίδιο τηλέφωνο να εμφανίζεται σε διαφορετικά δελτία ταυτότητας.

Επάγγελμα... μάρτυρας ταυτοπροσωπίας

Ιδιαίτερα σημαντικός για τη δράση του κυκλώματος ήταν ο ρόλος των μαρτύρων ταυτοπροσωπίας, οι οποίοι επιβεβαίωναν ψευδώς την ταυτότητα του «πελάτη», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι μάρτυρες είχαν παραστεί σε πλήθος εκδόσεων. Η οργάνωση συνήθως χρησιμοποιούσε στοιχεία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών που είχαν εκδώσει ταυτότητα πριν πολλά χρόνια και πλέον έμεναν στο εξωτερικό. Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα που θα αποκάλυπταν τη δράση της συμμορίας των επίορκων αστυνομικών, όπως, για παράδειγμα, το να επιστρέψει από το εξωτερικό ο κάτοχος ή να διώκεται, αστυνομικοί του κυκλώματος έκαναν συνεχή έρευνα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας "P.O.L"-Police On LiNE.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι αστυνομικοί που προχωρούσαν στον ηλεκτρονικό έλεγχο είχαν έναν από τους βασικούς ρόλους και καθοριστικούς για τη συνέχεια της δράσης της οργάνωσης, καθώς χωρίς την έρευνα που διενεργούσαν, ο «πελάτης» δεν θα είχε τα εχέγγυα ασφαλείας. Η οργάνωση αφού εξέδιδε στον... αγοραστή την πολυπόθητη ταυτότητα, στη συνέχεια πρότεινε τη συνέχιση της συνεργασίας τους, λέγοντάς τους πως μπορούν να τους εκδώσουν και διαβατήριο. Κάτι που ήταν προφανώς πιο εύκολο καθώς είχαν ήδη στα χέρια τους την ταυτότητα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала