Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Νέα έρευνα για την τρίτη δόση: Αυτός ο συνδυασμός εμβολίων προσφέρει τα περισσότερα αντισώματα

© AFP 2021 / Michael Ciaglo / Getty Images / AFPΕμβόλια COVID.
Εμβόλια COVID. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Βρείτε μας
Μεγάλη βρετανική έρευνα διαπιστώνει ότι η τρίτη δόση των εμβολίων mRNA ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία.
Νέα βρετανική μελέτη συγκρίνει μεταξύ τους τα εμβόλια και αποφαίνεται ποιος συνδυασμός σκευασμάτων αρχικού εμβολιασμού και τρίτης δόσης παράγει τα περισσότερα αντισώματα.
Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα έρευνα, καθώς πέρα από τα εμβόλια που επιτρέπεται να χορηγούνται στη χώρα μας ως τρίτη δόση (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) εξετάστηκαν επίσης ως ενισχυτικές δόσεις και τα σκευάσματα των AstraZeneca, Novavax, Valneva και Curevac.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματά της, από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν τη μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.
Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές. Όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές.
Σημειώνεται πάντως ότι σε μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή.
Εμβόλιο της Moderna στο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Ελλάδα
Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών- Πιθανόν το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τρίτη δόση στους 4 μήνες
Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer ως τρίτη δόση, έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό όσοι είχαν εμβολιαστεί αρχικά με AstraZeneca είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Ο συνδυασμός Pfizer με Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.
Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια.
Γενικά, από τα επτά εμβόλια που δοκιμάστηκαν ως αναμνηστικές δόσεις τα έξι βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.
Λιγότερο αποτελεσματικό αποδείχτηκε το εμβόλιο της Valneva, το οποίο αύξησε τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.
Η έρευνα καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου.
Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους).
Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала