Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Άνοια: Νέα μελέτη ανέδειξε τον παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 55%

© Φωτογραφία : Pixabay/TheDigitalArtistΑνθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση)
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.12.2021
Βρείτε μας
Μελέτη έριξε περισσότερο φως σ' έναν παράγοντα που φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο για άνοια.
Η άνοια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και απώλεια μνήμης, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει μια σειρά καταστάσεων που πιθανώς συνδέονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τώρα, νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο χτυπάει μια καρδιά, θα μπορούσε να καθορίσει τον κίνδυνο για την πάθηση.
Γιατρός με ασθενή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που επιβάλουν άμεση εξέταση

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Τα κρούσματα άνοιας αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς υπογραμμίζοντας, έτσι, την επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα κατά της νόσου. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς είναι αναγκαία συνθήκη και για τη διατήρηση της νευρολογικής ευεξίας.
Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που διεξήχθη στη Στοκχόλμη και την επικαλείται σχετική δημοσίευση της «Express», υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη αυξημένου καρδιακού παλμού σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο για άνοια. Όσον αφορά στην έρευνά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τον καρδιακό ρυθμό 2.147 ατόμων σε ηρεμία, ηλικίας άνω των 60 ετών που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα.
Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια περίοδο 12 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν καρδιακό ρυθμό 80 παλμών ανά λεπτό ή υψηλότερο κατά μέσο όρο, είχαν και 55% μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια από εκείνους που είχαν 60-69 καρδιακούς παλμούς ανά λεπτό.
Πάντως, αφού λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες κινδύνου, η συσχέτιση μεταξύ καρδιακού ρυθμού και άνοιας παρέμεινε σημαντική.
Γυναίκα κρατάει τον αγκώνα της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το ποτό που έχει αποδειχθεί ότι έχει «ευεργετικά» αποτελέσματα
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γιούμε Ιμαχόρι, ερευνήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύτιμο να διερευνήσουμε εάν ο καρδιακός ρυθμός σε ηρεμία θα μπορούσε να εντοπίσει πρότυπα με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Εάν παρακολουθήσουμε προσεκτικά τη γνωστική λειτουργία τέτοιων ασθενών και παρέμβουμε έγκαιρα, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να καθυστερήσει, γεγονός που ίσως έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους».
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μη ανιχνευμένα καρδιαγγειακά συμβάντα. Επίσης, οι επιστήμονες ότι ορισμένοι συμμετέχοντες με καρδιαγγειακά προβλήματα πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και επομένως δεν υπήρχε χρόνος ώστε να αναπτύξουν άνοια.
Αν και δεν μπόρεσε να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση, οι ερευνητές πρότειναν υποθέσεις που εξηγούσαν την πιθανή συσχέτιση. Μάλιστα, οι επιστήμονες την επίδραση των υποκείμενων καρδιαγγειακών παθήσεων και των παραγόντων κινδύνου, τις φραγμένες αρτηρίες και την ανισορροπία μεταξύ συμπαθητικών και παρασυμπαθητικών νευρικών δραστηριοτήτων.
Εάν έχετε ευαισθησία στο στομάχι, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τρία τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη της καούρας
Προηγούμενες θεωρίες έχουν υποστηρίξει ότι ένας αυξημένος καρδιακός παλμός θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η οποία θα μπορούσε -με τη σειρά της- να συμβάλει στην ανάπτυξη άνοιας.
Όπως και να έχει, τα ευρήματα αυτής της μελέτης προστίθενται σε μια σειρά από στοιχεία που υπογραμμίζουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού και της άνοιας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала