Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΣΕΗ για επεισόδιο Ζαραλίκου - Σταμάτη: «Η πολιτική του φόβου δεν ανήκει σε καμία μορφή δημοκρατίας»

© Φωτογραφία : Facebook/zaralikosΧριστόφορος Ζαραλίκος
Χριστόφορος Ζαραλίκος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.12.2021
Βρείτε μας
Με αιχμές ακόμα και προς την κυβέρνηση, το ΣΕΗ καταδίκασε τη διακοπή παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου με κεντρικό πρόσωπο τη Σάσα Σταμάτη, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/12), τονίζοντας ότι «η πολιτική του φόβου δεν ανήκει σε καμία μορφή δημοκρατίας».
Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε, την Παρασκευή (03/12), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για το επεισόδιο που συνέβη σε παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου με κεντρικό πρόσωπο τη Σάσα Σταμάτη, το βράδυ της Πέμπτης (02/12), τονίζοντας πως «η πολιτική του φόβου δεν ανήκει σε καμία μορφή δημοκρατίας».
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΗ που αναρτήθηκε και στο Facebook, αναφέρεται: «Άναυδοι παρακολουθούμε την είδηση για τη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από παρουσιάστρια-δημοσιογράφο (!) και τη συνοδεία της. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη και οργανωμένη πρακτική που δεν είναι ανεκτή και ως Σωματείο θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι εν έτει 2021 διακόπτεται παράσταση, ο χώρος ενός καλλιτέχνη παραβιάζεται, ο ίδιος ο καλλιτέχνης τραμπουκίζεται ζωντανά πάνω στη σκηνή, καλείται να αλλάξει το κείμενό του, λογοκρίνεται με τόσο θρασύ τρόπο και, μάλιστα, με αφορμή την αναφορά -κατά τη διάρκεια της σατιρικής του παράστασης- σε γνωστό επιχειρηματία».
Η Τάνια Τσανακλίδου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Ελλάδα
Οργισμένο σχόλιο της Τάνιας Τσανακλίδου για τη Σάσα Σταμάτη: «Ένα τηλεσκουπίδι διέκοψε παράσταση»
Ακόμα, το ΣΕΗ τονίζει πως αρνείται να αποδεχθεί το ότι «η κριτική, η σάτιρα, η αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις δημόσιου ενδιαφέροντος, οι απόψεις μας, το χιούμορ μας, η δουλειά μας θα πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια, να περνάνε από κάποιου είδους έγκριση, διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλήτικες επιθέσεις την ώρα της εργασίας μας (και όχι μόνο)».
Έτσι, λοιπόν, το ΣΕΗ αναφωνεί «ως εδώ!» και καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να καταδικάσει απερίφραστα το εν λόγω περιστατικό και να προστατεύσει τους καλλιτέχνες (και) από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η πολιτική του φόβου δεν ανήκει σε καμία μορφή δημοκρατίας. Την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν θα μας τη στερήσετε. Είναι τα εργαλεία μας, τα μέσα μας και ο σκοπός μας».
Μάλιστα, το ΣΕΗ δεν διστάζει να εξαπολύσει και τα λεκτικά βέλη του εναντίον στην κυβέρνηση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κατ' επίφαση δημοκρατική κυβέρνηση έχει παράξει όλον τον ιδεολογικό χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους "ελευθερίες" στις εκτροπές».

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση:

«Άναυδοι παρακολουθούμε την είδηση για τη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από παρουσιάστρια-δημοσιογράφο (!) και τη συνοδεία της. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη και οργανωμένη πρακτική που δεν είναι ανεκτή και ως Σωματείο θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο.
Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι εν έτει 2021 διακόπτεται παράσταση, ο χώρος ενός καλλιτέχνη παραβιάζεται, ο ίδιος ο καλλιτέχνης τραμπουκίζεται ζωντανά πάνω στη σκηνή, καλείται να αλλάξει το κείμενό του, λογοκρίνεται με τόσο θρασύ τρόπο και, μάλιστα, με αφορμή την αναφορά -κατά τη διάρκεια της σατιρικής του παράστασης- σε γνωστό επιχειρηματία.
Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η κριτική, η σάτιρα, η αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις δημόσιου ενδιαφέροντος, οι απόψεις μας, το χιούμορ μας, η δουλειά μας θα πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια, να περνάνε από κάποιου είδους έγκριση, διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλήτικες επιθέσεις την ώρα της εργασίας μας (και όχι μόνο).
Αρνούμαστε να συμπεράνουμε ότι όποτε η σάτιρα, και η τέχνη γενικότερα, καταπιάνεται με θέματα πολιτικά, του δημόσιου βίου, των κυβερνώντων θα επιχειρείται φίμωση.
Η Σάσα Σταμάτη και η συνοδεία της διακόπτουν παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Ελλάδα
«Σπάει» τη σιωπή η Σταμάτη: Στη Μάνδρα δεν ήρθαν κόμματα - Είμαι μυγιάγγιχτη για όσους ήταν εκεί
Αρνούμαστε μεν να το δεχτούμε, αλλά στην πραγματικότητα που ζούμε, η κατ' επίφαση δημοκρατική κυβέρνηση έχει παράξει όλον τον ιδεολογικό χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους "ελευθερίες" στις εκτροπές, έχει φροντίσει να απαξιώσει όσο μπορεί τον ρόλο της τέχνης και του πολιτισμού στη συνείδηση της κοινωνίας, έχει προσπαθήσει να ταυτίσει εμάς τους καλλιτέχνες με χομπίστες και κάνει τα πάντα για να φιμώσει οποιαδήποτε ελευθερία από την πρώτη στιγμή.
Ένα μεγάλο "ως εδώ" από εμάς λοιπόν. Έχουμε συναντήσει όμοια περιστατικά, δυστυχώς στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, με ακροδεξιούς μέσα και έξω από τα θέατρα μας, με κυβερνητικές εντολές που κατεβάζουν παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο ή πίνακες από συλλογικές εκθέσεις, με συστηματική αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών από τα ΜΜΕ.
Καλούμε τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να καταδικάσει απερίφραστα το χθεσινό περιστατικό και να προστατεύσει τους καλλιτέχνες (και) από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η πολιτική του φόβου δεν ανήκει σε καμία μορφή δημοκρατίας. Την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν θα μας τη στερήσετε. Είναι τα εργαλεία μας, τα μέσα μας και ο σκοπός μας. Ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι -και οφείλουν να παραμείνουν- το ζωντανό κύτταρο μιας κοινωνίας!
Υ.Γ.: Χαιρόμαστε που το κοινό στη συγκεκριμένη παράσταση δεν κράτησε στάση απαθούς και αμέτοχου θεατή, αλλά τάχθηκε με το μέρος του καλλιτέχνη, προστατεύοντας τον ίδιο αλλά και την παράσταση. Τέτοιο κοινό θέλουμε!».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала