Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Γκρούσκο: Η Ελλάδα σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη - Ευθύνη του ΝΑΤΟ οι κακές σχέσεις

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο
Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.12.2021
Βρείτε μας
Για τις σχέσεις της Ρωσίας με Ελλάδα - Ευρώπη - ΝΑΤΟ, όπως επίσης και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας, μιλά ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας είναι «παντός καιρού», «δεν εξαρτάται από τις συγκυριακές διακυμάνσεις» δηλώνει ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, αναλύοντας επίσης τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, αλλά και την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αναφέρεται στις ελληνορωσικές σχέσεις, εν όψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.
«Ως το τέλος του έτους, κατόπιν υπάρχουσας πρόσκλησης, περιμένουμε στη Ρωσία για διεξοδικές συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Γκρούσκο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως έναν «από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη».
Ουκρανοί στρατιώτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2021
Κόσμος
Σενάρια πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία: Πώς μπορεί να «ανάψει η σπίθα»
«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν σταθερή μακραίωνη παράδοση, βασισμένη στην ιστορική μνήμη, την πνευματική εγγύτητα και τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας» τονίζει.
Και προσθετει: «Η διακρατική συνεργασία δεν εξαρτάται από τις συγκυριακές διακυμάνσεις, είναι "παντός καιρού", δεδομένου, ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πολύπλευρης εποικοδομητικής εταιρικής σχέσης».
Παράλληλα, παραπέμπει στην «ανάκαμψη του διμερούς εμπορίου, των τουριστικών ροών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας», διαμηνύοντας: «η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής των ενεργειακών πόρων, πρωτίστως φυσικού αερίου, για τους Έλληνες καταναλωτές».
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Μόσχας σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό, ο Γκρούσκο υπογραμμίζει: «Η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις της σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.12.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να καταστήσει την Ουκρανία «αντιρωσική»
«Η χώρα μας πάντα καλεί σε καθοδήγηση από τους εφαρμοστέους κανόνες διεθνούς δικαίου» σημειώνει και συμπληρώνει πως «η αναζήτηση της λύσης πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα, φάσμα των οποίων είναι αρκετά ευρύ και αγκαλιάζει μια σειρά γνωστών επιλογών - από διαπραγματεύσεις έως αμοιβαίως σύμφωνη προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια».
Επίσης, σε σχέση με το Κυπριακό, επαναλαμβάνει τη θέση της Ρωσίας υπέρ μίας «καθολικής, βιώσιμης και δίκαιας λύσης».

«Η Τουρκία δεν είναι εύκολος συνομιλητής, αλλά αναζητούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις»

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, ο Γκρούσκο επισημαίνει ότι τις δύο χώρες συνδέουν «μεγάλα κοινά έργα στον οικονομικό τομέα και την ενέργεια, συνεργασίες στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα» σημειώνοντας πως η συνεργασία τους συμβάλλει επίσης και στην «ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ροδάκινα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2021
Ελλάδα
Η «πανδημία» του ροδάκινου μαστίζει την Ελλάδα - «Να ανοίξει ξανά ο εμπορικός δρόμος προς τη Ρωσία»
«Η Τουρκία δεν είναι εύκολος συνομιλητής. Σε μια σειρά ζητημάτων οι θέσεις μας διαφέρουν ριζικά, κάτι που δε μας εμποδίζει όμως να αναζητούμε πιθανά σημεία επαφής και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις» σπεύδει να παρατηρήσει μάλιστα.

«Ανοιχτή στον διάλογο με την ΕΕ η Μόσχα, είναι μονόδρομος»

Σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, ο ίδιος χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη» τη σύνδεση της βελτίωσης των σχέσεων με τη διευθέτηση της ενδοουκρανικής κρίσης.
Παράλληλα, μιλά για «ανετοιμότητα» των Βρυξελλών για ισότιμη με αμοιβαίο σεβασμό συνεργασία, αλλά και για «ιδεολογικό δογματισμό και ελλιπή γνώση της ρωσικής πραγματικότητας».
Το Beriev-200 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.08.2021
Ελλάδα
Ο "γίγαντας" Be-200 που "καταπίνει φλόγες" ολοκλήρωσε την αποστολή στην Ελλάδα και επιστρέφει Ρωσία
«Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να προωθούμε από κοινού την ενοτική ατζέντα. Γιατί είναι ακριβώς η Ρωσία και η ΕΕ που έχουν την ευθύνη για την σταθερότητα στην Ευρώπη» υπογραμμίζει, καλώντας την ΕΕ να «αποφεύγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» και να μην «επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας».
Τέλος, διαμηνύει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μονόδρομο» για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

«Η Ρωσία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν γείτονες, που αντικειμενικά πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα».

Συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ρώσου υφυπουργού εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στην Αθήνα. - Sputnik Ελλάδα
Αλεξάντερ Γκρούσκο
Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

«Με ευθύνη του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μας βρίσκονται στο ναδίρ»

«Όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, σήμερα με ευθύνη της Συμμαχίας βρίσκονται στο ναδίρ της δεκαετίας. Η Ρωσία δεν το επιδίωκε ποτέ, και η ευθύνη για τη φθίνουσα τους πορεία βαραίνει αποκλειστικά τη Συμμαχία» επισημαίνει ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών.
«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ακολουθούν μια συγκρουσιακή αντιρωσική πορεία, ενισχύοντας τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα σύνορα μας» αναφέρει ακόμα.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το ΝΑΤΟ να «εγκαταλείψει τη συγκρουσιακή πορεία στις σχέσεις με τη Ρωσία», διαμηνύοντας: «Όταν ωριμάσει επιτέλους, ξέρει πού θα μας βρει».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλεξάντερ Γκρούσκο

- Οι ελληνορωσικές σχέσεις πέρασαν αρκετά σκαμπανεβάσματα και δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια μετά και από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών το 2018. Πως βλέπετε σήμερα το επίπεδό τους, υπάρχει βελτίωση και σε ποιους τομείς; Επίσης, αναμένετε μία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα κι εφόσον ναι, πότε;
Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας αναπτύσσονται ανοδικά, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας του νέου κορονοϊού. Εντατικό χαρακτήρα έχει ο πολιτικός διάλογος. Τον περασμένο Μάρτιο ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μ.Μισούστιν παραβρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια των εορτασμών της 200ης επετείου της έναρξης του ελληνικού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ.Μητσοτάκη. Τον περασμένο Οκτώβριο επίσκεψη εργασίας στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Ματβιένκο, η οποία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων υπό την αιγίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον περασμένο Μάιο στο Σότσι πραγματοποιήθηκε η τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια συνάντηση των ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ και Ν.Δένδια. Ως το τέλος του έτους, κατόπιν υπάρχουσας πρόσκλησης, περιμένουμε στη Ρωσία για διεξοδικές συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη.
Μετά την πτώση λόγω διασποράς του COVID-19, παρατηρείται η ανάκαμψη του διμερούς εμπορίου, των τουριστικών ροών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής των ενεργειακών πόρων, πρωτίστως φυσικού αερίου, για τους Έλληνες καταναλωτές.
Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.11.2021
Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και Ανατ. Μεσόγειος στο επίκεντρο των συζητήσεων Βαρβιτσιώτη - Γκρούσκο
Δεδομένης διόλου εύκολης κατάστασης στην αγορά το 2021, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 16%.
Φέτος εορτάζονται τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού. Η χώρα μας συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του. Η σημασία αυτής της κοινής εορτής τονίζεται από τη διεξαγωγή του διμερούς Έτους Ιστορίας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παρά τους επιδημιολογικούς περιορισμούς ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται και στις δύο χώρες.
Οι ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν σταθερή μακραίωνη παράδοση, βασισμένη στην ιστορική μνήμη, την πνευματική εγγύτητα και τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας. Η διακρατική συνεργασία δεν εξαρτάται από τις συγκυριακές διακυμάνσεις, είναι «παντός καιρού», δεδομένου, ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πολύπλευρης εποικοδομητικής εταιρικής σχέσης.
- Από το 2016 και μετά, έχετε αναπτύξει μια, αν όχι στρατηγική, τουλάχιστον ιδιαίτερα λειτουργική σχέση με την Τουρκία σε πολλά μέτωπα: Συρία, Καύκασος, Λιβύη, ενέργεια, εξοπλισμοί. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς εταίρους και συμμάχους της ως απρόβλεπτος κι επιθετικός εταίρος. Απειλεί επίσης σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ έχουν υπάρξει και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για "ύποπτες" σχέσεις της Τουρκίας με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Ποιό είναι τελικά το όφελος της Μόσχας από τη συνεργασία της με την Άγκυρα;
Οι σχέσεις με την Τουρκία, παλιό εταίρο της Ρωσίας, είναι παραδοσιακές, σημαντικές και περιεκτικές. Η δυναμική του ρωσοτουρκικού διαλόγου καθιστά δυνατή την επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων στη λύση παγκοσμίων και περιφερειακών ζητημάτων. Με την Άγκυρα μας συνδέουν μεγάλα κοινά έργα στον οικονομικό τομέα και την ενέργεια, συνεργασίες στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.
Οι σχέσεις μας εξαρχής βασίζονταν στον πραγματισμό και την κατανόηση, πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να επιφέρει αμοιβαίο όφελος. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι μια τέτοια εταιρική σχέση δε συμβάλλει μόνο στην καλή γειτνίαση της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τουρκία δεν είναι εύκολος συνομιλητής. Σε μια σειρά ζητημάτων οι θέσεις μας διαφέρουν ριζικά, κάτι που δε μας εμποδίζει όμως να αναζητούμε πιθανά σημεία επαφής και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χρησιμοποιώντας τους δοκιμασμένους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Κόσμος
Nord Stream 2: Υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας; Το ενεργειακό λάθος της Ευρώπης
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, με στόχο την εμβάθυνση αλληλοκατανόησης με τους Τούρκους συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της περιφερειακής και της διεθνούς ατζέντας.
- Γνωρίζετε πολύ καλά την πολύχρονη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία ομιλεί περί της ανάγκης σεβασμού των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (ΔΔΘ), αλλά σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία επιδιώκει μάλλον να επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρού. Τι σημαίνει για τη Μόσχα ο σεβασμός του ΔΔΘ; Αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα χωρίς casus belli; Στο δε Κυπριακό, όπου η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ, ποια είναι η θέση της Μόσχας;
Η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις της σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχετικές δηλώσεις, λ.χ., έγιναν στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες των ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 26 Οκτωβρίου 2020.
Σε όλα τα δυνητικά αμφιλεγόμενα ζητήματα στις διεθνείς σχέσεις, η χώρα μας πάντα καλεί σε καθοδήγηση από τους εφαρμοστέους κανόνες διεθνούς δικαίου. Εντωμεταξύ, εν απουσία συμφωνιών περί οριοθέτησης των θαλάσσιων χώρων η αναζήτηση της λύσης πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα, φάσμα των οποίων είναι αρκετά ευρύ και αγκαλιάζει μια σειρά γνωστών επιλογών – από διαπραγματεύσεις έως αμοιβαίως σύμφωνη προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια. Ενίοτε, η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης γι’ αυτά τα θέματα είναι δύσκολη και μακρόχρονη διαδικασία, αυτά είχαμε και στη δική μας ιστορία. Άλλος τρόπος, όμως, δεν υπάρχει - ούτε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε στο εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου βασίζεται και η δική μας θέση υπέρ της καθολικής, βιώσιμης και δίκαιας λύσης στο Κυπριακό. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στα πλαίσια της αποστολής «καλών υπηρεσιών» για την επανεκκίνηση του διακοινοτικού διαλόγου με στόχο την επανένωση της νήσου. Η διευθέτηση πρέπει να ανταποκρίνεται στις καταχωρημένες στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμέτρους, που προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια.
Απαιτούνται η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη συζήτηση επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού και η αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος εγγυήσεων ασφάλειας με εγγυήσεις του ΟΗΕ.
- Διατελέσατε επί πολλά χρόνια ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Πρόσφατα, οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την έδρα της Συμμαχίας και ακολούθως η κυβέρνησή σας έκλεισε το γραφείο του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Επίσης, οι ευρω-ρωσικές σχέσεις διάγουν πολύ κακή περίοδο. Πόσο άσχημη είναι πια η κατάσταση στις ρωσονατοϊκές και ευρω-ρωσικές σχέσεις; Ποιος είναι ο βασικός λόγος για όλα αυτά; Τι πρέπει να γίνει, κατά την αποψή σας, για να βελτιωθεί η κατάσταση; Κι από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία; Είναι ο τρέχων διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας μία καλή αρχή;
Έχετε δίκιο, ο εκφυλισμός των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ έχει γίνει χρόνιος. Με τις προσπάθειες των Βρυξελλών της ΕΕ και κάποιων μη φιλικών προς εμάς χωρών-μελών οι σχέσεις με τη Ρωσία βρέθηκαν στο «Τρίγωνο των Βερμούδων», στο νέο, στο πνεύμα του «ψυχρού πολέμου» τρίπτυχο «push back, constrain, engage».
Τον Ιούνιο 2021 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν «στρατηγικής συζήτησης» με θέμα τη Ρωσία επιβεβαίωσε τις αντιπαραθετικές θέσεις, που πήρε η ΕΕ πέντε χρόνια πριν (λεγόμενες «αρχές Φ.Μογερίνι»), που συνδέουν τη βελτίωση των σχέσεων με τη διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης. Αυτή η κοντόφθαλμη σύνδεση παροτρύνει το Κίεβο σε άμεσο σαμποτάζ των Συμφωνιών του Μινσκ. Το Κίεβο δεν κρύβει, ότι τις χρειάζεται μόνο και μόνο για να διατηρούνται οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην ερώτηση τι ακριβώς πρέπει να κάνει η Ρωσία σύμφωνα μ’ αυτές τις Συμφωνίες. Λίγοι έχουν διαβάσει αυτά τα έγγραφα.
Υπάρχουν αρκετές αιτίες γι’ αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Είναι και η ανετοιμότητα των Βρυξελλών της ΕΕ και κάποιων μη φιλικών προς εμάς χωρών για μια ισότιμη, με αμοιβαίο σεβασμό συνεργασία. Για συντονισμό και όχι επιβολή των δικών τους συμφερόντων. Είναι η αγνόηση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που υποκαθίστανται από «παγκόσμια τάξη, βασισμένη στους δικούς τους κανόνες» εις βάρος του Χάρτη του ΟΗΕ και του Δεκαλόγου του ΟΑΣΕ, της αρχής του αδιαιρέτου της ασφάλειας (να μην ενισχύεται η ασφάλεια ενός εις βάρος της ασφάλειας άλλων). Ιδεολογικός δογματισμός και ελλιπής γνώση της ρωσικής πραγματικότητας και των διαδικασιών στον μετασοβιετικό χώρο. Η περιφρόνηση εκ μέρους της ΕΕ των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων και ρωσόφωνων κατοίκων στις χώρες της ΕΕ (πρωτίστως στη Λετονία και την Εσθονία, όπου υφίστανται διακρίσεις ως «μη πολίτες»). Και στη γειτονική Ουκρανία, όπου η πολιτική διαχωρισμού και μαχητικού εθνικισμού δε βοηθάει στην υπερνίκηση του εσωτερικού εμφύλιου διχασμού, εμποδίζει την κοινωνία να ζει αρμονικά και ειρηνικά.
Αυτή η κατάσταση, αναμφισβήτητα, δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και της Ρωσίας. Δε συμβάλλει στην ασφάλεια και την άνοδο της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, την ενδυνάμωση του ρόλου της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι προφανές, ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να προωθούμε από κοινού την ενοτική ατζέντα. Γιατί είναι ακριβώς η Ρωσία και η ΕΕ που έχουν την ευθύνη για την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Από το 2014 η Ρωσία προώθησε περίπου 30 πρωτοβουλίες σχετικά με τη συνεργασία με την ΕΕ, όμως οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν την πρέπουσα εξέλιξη. Ακόμα και η αρχή «επιλεκτικής συνεργασία», που κηρύχθηκε από την ΕΕ ως μια από τις βασικές σε σχέση με τη Ρωσία, στην πράξη δεν έχει ουσιαστικό πρακτικό περιεχόμενο. Είναι ευχάριστο ότι τον τελευταίο καιρό έγινε εφικτό να αποκατασταθεί, ακόμα και να διευρυνθεί εν μέρει το προ-πανδημίας «δίκτυο» διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πάνω στα επίκαιρα διεθνή και θεματικά ζητήματα.
Είναι σημαντικό να επιδείξει η ΕΕ συνέπεια στην τήρηση των κοινώς αποδεκτών αρχών Διεθνούς Δικαίου. Να αναγνωρίσει όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη την ποικιλομορφία του κόσμου μας, να αποφεύγει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εκτίμηση των πανομοιότυπων γεγονότων σε διαφορετικές χώρες. Να πάψει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και άλλων κυρίαρχων κρατών.
Μαχητές στο Ντονμπάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.12.2021
Κόσμος
Προειδοποίηση Μόσχας: Η Ουκρανία έστειλε τον μισό στρατό της στο Ντονμπάς
Κάνετε σωστούς παραλληλισμούς με τη συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου 2021. Στηρίζουμε την προσέγγιση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο πρότειναν να γίνει μια ανάλογη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-ΕΕ. Περίεργο, κάποιες χώρες της ΕΕ τάχτηκαν κατά αυτής της πρωτοβουλίας, μην τυχόν και φανεί ως υποχώρηση μπροστά στη Μόσχα. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι Σύνοδος Κορυφής, δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να προετοιμαστεί, να έχει το περιεχόμενο. Αλλά από μόνη της η προσέγγιση αυτών των χωρών δε λες και προνοητική.
Μόνο με διάλογο μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Είναι μονόδρομος, η γεωγραφία δεν αλλάζει. Η Ρωσία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν γείτονες, που αντικειμενικά πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα. Είμαστε ανοιχτοί σ’ αυτό.
Όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, σήμερα με ευθύνη της Συμμαχίας βρίσκονται στο ναδίρ της δεκαετίας. Η Ρωσία δεν το επιδίωκε ποτέ, και η ευθύνη για τη φθίνουσα τους πορεία βαραίνει αποκλειστικά τη Συμμαχία. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ακολουθούν μια συγκρουσιακή αντιρωσική πορεία, ενισχύοντας τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα σύνορα μας. Τα πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ διεξάγουν τακτικά ασκήσεις στα ύδατα της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Κάθε βδομάδα καταγράφουμε πάνω από 50 αναγνωριστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πετούν κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.
Η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε χτες. Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ είχαν πολλές ευκαιρίες να φτιάξουν από κοινού μια σταθερή αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Αλλά η Συμμαχία έχασε αυτές τις ευκαιρίες. Οι δυτικές χώρες αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη Συμφωνία για την Προσαρμογή της Συνθήκης CFE, που προέβλεπε την εξισορροπημένη κατανομή των δυνάμεων στην ήπειρο, αγνόησαν το Προσχέδιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και άλλες ρωσικές ειρηνικές πρωτοβουλίες.
Αντί αυτού το ΝΑΤΟ συνέχισε να σύρει στην τροχιά του όλο και περισσότερες χώρες, χωρίς να υπολογίζει τα νόμιμα συμφέροντά μας, να αναπτύσσει στο έδαφός τους πολεμική υποδομή, να διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.
Οι διαφωνίες μεταξύ μας υπήρχαν πάντα, αλλά, τουλάχιστον, πριν μπορούσαμε και τις συζητούσαμε. Ύστερα, όμως, τη μονομερή απόφαση του ΝΑΤΟ το 2014 να σταματήσει όλες τις επαφές μαζί μας στον πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, η Συμμαχία συνέχισε μεθοδικά να κόβει τους εναπομείναντες διαύλους επικοινωνίας. Στην ουσία «έθαψε» το Συμβούλιο Ρωσία – ΝΑΤΟ, που είχαμε φτιάξει από κοινού ως μηχανισμό για διαβουλεύσεις «παντός καιρού». Έβαζε εμπόδια στην ομαλή δουλειά των διπλωματών μας. Τρεις φορές έχει μειώσει τον αριθμό της διπλωματικής αποστολής μας στις Βρυξέλλες, το 2015, το 2018 και τον Οκτώβρη του 2021. Αβάσιμα και αναπόδεικτα κατηγόρησε τους υπαλλήλους της ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ για «κατασκοπία». Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα, ότι η Συμμαχία δεν είναι έτοιμη και δεν ενδιαφέρεται για εποικοδομητική συζήτηση για τα ζωτικά θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, και τις προτάσεις μας σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικοπολιτικής έντασης. Στόχος της είναι να συγκρατεί τη Ρωσία σε όλες τις κατευθύνσεις.
Τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση; Πρώτον, η Συμμαχία πρέπει να εγκαταλείψει τη συγκρουσιακή πορεία στις σχέσεις με τη Ρωσία υπέρ της αποκατάστασης του εμπιστευτικού διαλόγου μεταξύ μας. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσουμε να λύνουμε τα προβλήματα και να απαντάμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις απειλές κατά της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας.
Ελπίζω, ότι η διαδικασία επανεξέτασης των θέσεων σχετικά με τη Ρωσία από την πλευρά του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει. Όταν ωριμάσει επιτέλους, ξέρει πού θα μας βρει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала