Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Το απλό τεστ που δείχνει πόσο υγιής είναι η καρδιά μας

CC0 / Pixabay.com / Καρδιακό επεισόδιο
Καρδιακό επεισόδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.12.2021
Βρείτε μας
Έναν απλό τρόπο να καταλάβουμε αν η καρδιά μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρουσίασαν οι επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση.
Στοιχείο καλής καρδιακής υγείας είναι η δυνατότητα κάποιου να ανέβει τέσσερις ορόφους σε λιγότερο από ένα λεπτό, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Ένωσης.
«Το τεστ με τα σκαλοπάτια είναι ο πιο απλός τρόπος να ελέγξουμε την υγεία της καρδιάς μας. Αν χρειάζεστε περισσότερο από 1,5 λεπτό για να ανεβείτε τέσσερις ορόφους, τότε η υγεία σας δεν είναι η βέλτιστη και θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε έναν γιατρό», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jesús Peteiro, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια στην Ισπανία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 165 συμπτωματικοί ασθενείς με υποψία στεφανιαίας νόσου. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος και δύσπνοια κατά την άσκηση, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να περπατήσουν ή να τρέξουν σε διάδρομο, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση μέχρι να εξαντληθούν. Αφού ξεκουράστηκαν 15-20 λεπτά, κλήθηκαν να ανέβουν τέσσερις ορόφους (60 σκαλιά) σε γρήγορο ρυθμό χωρίς να σταματήσουν και οι επιστήμονες κατέγραφαν τον χρόνο τους.
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Υψηλή χοληστερόλη: Το υλικό που όλοι χρησιμοποιούμε και αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά

Περισσότερος χρόνος στα σκαλιά, λιγότερο υγιής καρδιά

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα άσκησης των συμμετεχόντων με βάση τα μεταβολικά ισοδύναμα (MET), διαπιστώνοντας ότι όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά σε λιγότερα από 40-45΄΄ πέτυχαν περισσότερα από 9–10 METs. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα 10 MET κατά τη διάρκεια ενός τεστ συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας (λιγότερο από 1% ετησίως ή 10% σε 10 χρόνια). Αντίθετα, οι ασθενείς που χρειάζονταν περισσότερο από 1,5 λεπτό για να ανέβουν τα σκαλιά πέτυχαν λιγότερα από 8 MET, που μεταφράζεται σε ποσοστό θνητότητας 2–4% ετησίως ή 30% σε 10 χρόνια.
Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 58% των ασθενών που ανέβηκαν τα σκαλιά σε περισσότερο από 1,5 λεπτό είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης στον διάδρομο. Αντίθετα, το 32% όσων ανέβηκαν τα σκαλιά σε λιγότερο από ένα λεπτό είχαν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала