Η Όμικρον αποκαλύπτεται: Πώς ξεφεύγει από όσους νόσησαν - Η μοναδική περίπτωση που κόλλησε 4 φορές

CC0 / / Όμικρον
Όμικρον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί το τέταρτο κύμα της COVID-19 στη Νότια Αφρική που προκάλεσε τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον. Πάνω από 11.000 κρούσματα ανιχνεύονται την ημέρα. Η παραλλαγή προς το παρών εντοπίστηκε σε 28 χώρες.
Η παραλλαγή Βήτα παρέκαμπτε την προστασία των εμβολιασμένων ενώ το εμβόλιο παρείχε αδύναμη προστασία στους νέους που είχαν νοσήσει ήπια και μέτρια. Ταυτόχρονα, στον Καναδά, ήταν κατά 80% πιο αποτελεσματική από τις νοσηλείες. ποκτηθεί.
Αρχικά, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) εντοπίστηκε σε δείγματα από την Μποτσουάνα που συλλέχθηκαν έως τις 11 Νοεμβρίου.
Περιλαμβάνει περίπου 50 μεταλλάξεις, εκ των οποίων 26 έως 32 έχουν χαρακτηριστικές αλλαγές στην πρωτεΐνη S, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διείσδυση του ιού μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός.
Δεν υπήρξαν ακριβείς πληροφορίες για αυτό το θέμα, επειδή είχε περάσει πολύ λίγος χρόνος. Ωστόσο, την 1η Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική και τον Καναδά παρουσίασαν την πρώτη ανάλυση δεδομένων που ρίχνουν «φως» στις ιδιότητες της νέας παραλλαγής.
Δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ο έλεγχος της μελέτης από τους ειδικούς, οπότε τα συμπεράσματα θεωρούνται προκαταρκτικά.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ από τη βάση δεδομένων της Νότιας Αφρικής που διατηρεί το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) και ένα μητρώο επανελέγχων. Με μαθηματικές μεθόδους εντόπισαν περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης νόσου COVID-19 στο ίδιο άτομο.
Τελικά, ανάμεσα στους πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους με θετικά τεστ που ελήφθησαν από τις 4 Μαρτίου του 2020 έως τις 27 Νοεμβρίου 2021, εικάζεται ότι υπήρξαν 35.670 περιπτώσεις επαναμόλυνσης από κορονοϊό, 332 από τους οποίους νόσησαν τρεις φορές και ένας τέσσερις φορές.
 Γιατρός πραγματοποιεί έρευνα σε εργαστήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Κόσμος
Όμικρον: Δημιουργήθηκε το πρώτο μοριακό τεστ ανίχνευσης ειδικά για τη νέα μετάλλαξη
Οι μελετητές αποφάσισαν να υπολογίσουν ποιος είναι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος την COVID-19 δύο φορές. Η Νότια Αφρική έχει δεχτεί τρία κύματα της COVID-19.
Στο πρώτο κυριαρχούσε η παραλλαγή Άλφα, στο δεύτερο η Βήτα και το τρίτο προκλήθηκε από τη Δέλτα.
Οι δύο τελευταίες μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος ήταν υψηλότερος από τις πιθανότητες να νοσήσει ξανά.
Η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Εμφανίστηκε σε λιγότερο από έναν μήνα πριν και έχει ήδη παραγκωνίσει όλες τις άλλες παραλλαγές. Είναι υπεύθυνη για το 74% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.
Οι επιστήμονες κυριολεκτικά ενημέρωναν άμεσα τα ήδη δημοσιευμένα δεδομένα. Παραδόξως, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος για πρώτη φορά μειώθηκε, ενώ ο κίνδυνος να νοσήσει ξανά αυξήθηκε. Από τη 1η έως τις 27 Νοεμβρίου αυξήθηκε 2,39 φορές σε σύγκριση με το πρώτο κύμα.
«Η ανάλυση υποδηλώνει ότι η παραλλαγή Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσία εκείνων που έχουν νοσήσει» καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου.
Εικόνες από την Αθήνα εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.12.2021
Κόσμος
Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να αποδυναμώσει τον κορονοϊό;
Η μελέτη προκάλεσε μεγάλη ανταπόκριση στους ειδικούς. «Αυτά τα δεδομένα μάς δίνουν την πρώτη εκτίμηση για την ικανότητα της Όμικρον να ξεφεύγει από την προστασία που είχε αποκτηθεί κατά την προηγούμενη νόσηση από την COVID-19. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιθανώς λόγω μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη S. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η μείωση της ανοσίας των Τ-κυττάρων» σχολιάζει ο Σάιμον Κλαρκ, καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
Σύμφωνα με τον Πολ Χάντερ, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την αρχική εικασία σχετικά με την ικανότητα της Όμικρον να καταστρέφει τη φυσική ανοσία.
«Είναι αδύνατο να πούμε ποια είναι η μεταδοτικότητά της, με βάση αυτή την ανάλυση, καθώς και να εκτιμήσουμε εάν μπορεί να μολύνει κάποιον εμβολιασμένο, αν και θεωρητικά αυτό μπορεί να υποτεθεί» εξήγησε ο επιστήμονας.
Κατά την άποψη του γενετιστή από τις ΗΠΑ Ντμίτρι Πρους, μια σημαντική νέα ανακάλυψη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι η φυσική ανοσία αποτελεί μικρή προστασία κατά της Όμικρον.
Αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή δεν είναι περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ η μικρή εξάπλωσή της στους ηλικιωμένους μπορεί να υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία.
Lockdown  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Ελλάδα
Εφιαλτικό σενάριο Τζανάκη για διπλασιασμό κρουσμάτων και εκατόμβη νεκρών λόγω Όμικρον
Ο ειδικός δίνει έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν αδύναμα σημεία στα δεδομένα που παρουσιάζονται. Πρώτον, σήμερα στη Νότια Αφρική ανάμεσα στα κρούσματα υπάρχουν αρκετοί νέοι, των οποίων η φυσική ανοσία είναι πιο αδύναμη.
Κάποιοι είχαν αναρρώσει εδώ και καιρό, όποτε η προστασία τους έχει ήδη αποδυναμωθεί. Επιπλέον, υπάρχει υψηλό ποσοστό των μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων. «Η συμβουλή μου: εμβολιαστείτε και επανεμβολιαστείτε, μην υπολογίζετε ότι η νόσηση θα σας προστατεύσει» τόνισε ο επιστήμονας.

Πώς τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον

«Παρόλο που η Όμικρον είναι πιθανό να παρακάμψει την ανοσία, τα εμβόλια που υπάρχουν παραμένουν το καλύτερο όπλο εναντίον της» σχολιάζει στο Twitter ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σκριπς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που παρατήρησε την εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή από την Μποτσουάνα.
Ο Σαμπίρ Μαντί, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός χρειάζεται πλέον κυρίως όχι τόσο για την προστασία από τη μόλυνση όσο από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.
«Ακόμη και μια σχετικά μικρή ποσότητα ανοσίας μπορεί να αποτρέψει σοβαρή νόσηση» ανέφερε ο Μαντί.
Ο καθηγητής Μαντί ήταν επικεφαλής των δοκιμών του εμβολίου AstraZeneca/Oxford στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους. Όταν έφτασε το δεύτερο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Βήτα, το εμβόλιο δεν λειτούργησε.
Η παραλλαγή Βήτα παρέκαμπτε την προστασία των εμβολιασμένων, ενώ το εμβόλιο παρείχε αδύναμη προστασία στους νέους που είχαν νοσήσει ήπια και μέτρια. Ταυτόχρονα, στον Καναδά, ήταν κατά 80% πιο αποτελεσματική από τις νοσηλείες.
Εάν η παραλλαγή Όμικρον μοιάζει με τη Βήτα, τότε, σύμφωνα με τον Μαντί, πρέπει να περιμένουμε την αύξηση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους και την επανανόσηση εκείνων που έχουν αναρρώσει.
Ωστόσο, τονίζει ο επιστήμονας, αυτή η κατηγορία ασθενών περνάει τη λοίμωξη σε ήπια μορφή.
Η «επιτυχία» της Όμικρον στη Νότια Αφρική πιθανότατα συνδέεται με την ικανότητα να μολύνει όσους έχουν αναρρώσει από τη Δέλτα και άλλες μεταλλάξεις καθώς και με τους εμβολιασμένους, αναφέρεται στο περιοδικό «Nature».
Κρίνοντας από τα στοιχεία σχετικά με την αυξημένη θνησιμότητα και όχι από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό των ανθρώπων με φυσική ανοσία είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο, σε μια χώρα με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, όπου μόνο το 13% είναι εμβολιασμένο με δύο δόσεις, ο ιός ξεκάθαρα έχει αρκετό χώρο για να τριγυρίζει.
Σε μια ενημέρωση στις 2 Δεκεμβρίου, επιδημιολόγοι από τη Νότια Αφρική ανέφεραν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία και το ποσοστό των θετικών τεστ αποτελεί ήδη το 22,4%. Η έξαρση εντοπίστηκε στην επαρχία Γκάουτενγκ, αλλά εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών αρρωσταίνουν πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να επεκταθούν τα παιδικά τμήματα στις κλινικές.
Χρειάζονται όμως πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα, την παθογένεια και την αποφυγή της ανοσίας.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ούτε ένα επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταξύ των εμβολιασμένων στη Νότια Αφρική, σε αντίθεση με άλλες χώρες, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή εκεί εντοπίζουν την Όμικρον κυρίως σε τουρίστες, ενώ είναι όλοι εμβολιασμένοι.
Δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία σοβαρή περίπτωση νόσησης ή θανάτου από την παραλλαγή Όμικρον. Αντίθετα, οι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα.
Οι κατασκευαστές μελετούν επειγόντως την αποτελεσματικότητα της ανοσίας των εμβολίων κατά της Όμικρον. Σύμφωνα με προκαταρκτικές δηλώσεις, όλα τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала