Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πούτιν: Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα αναγνώρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik V

© Φωτογραφία : DIMITRIS PAPAMITSOS/Γραφείο Τύπου ΠρωθυπουργούΣυνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Βρείτε μας
«Η Ρωσία εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της στην Ελλάδα» τόνισε σήμερα ο Πούτιν. Όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για δύο λαούς που «αλληλοσυνδέονται» μίλησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων, ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο Sputnik V.
Αρχικά δήλωσε πως «είναι συμβολικό ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται τη χρονιά των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για την ελευθερία, ο αγώνας που κατέληξε στο να γίνει η Ελλάδα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος».
«Θα υπενθυμίσω ότι η Ρωσία υποστήριξε το εθνικό απελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων και ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1928 και μέχρι σήμερα οι δύο λαοί αλληλοσυνδέονται από την ισχυρή φιλία. Οι σχέσεις μας παραδοσιακά οικοδομούνται στο πνεύμα της καλής γειτονιάς και καλύπτουν φάσμα τομέων συνεργασίας και έχουν επωφελή χαρακτήρα μιας εταιρικής σχέσης» πρόσθεσε σε αυτό το σημείο.
Όπως είπε, αυτό ήταν το πνεύμα στη συνάντησή τους σήμερα, όπου συζήτησαν «με αποτελεσματικότητα» τα επίκαιρα θέματα της τρέχουσας συνεργασίας, ενώ υπογράφηκε και μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, ο τουρισμός και τα οικονομικά.
«Συνολικά θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχυοποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις».
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Ελλάδα
Σχεδιάζει η Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία; Η απάντηση Πούτιν στην «προκλητική ερώτηση»

«Οι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες για επιπλέον συνεργασία» με την Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως «παρά τις δυσκολίες από τον κορονοϊό το πρώτο 9μηνο το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 3,2 δισ., αν και έπεσε πέρσι κατά 36% και έχουμε φτάσει σχεδόν το προ πανδημίας επίπεδο».
«Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες μας είναι έτοιμες για επιπλέον συνεργασία σε υποδομές και άλλους τομείς» είπε και συμπλήρωσε πως «προσβλέπουμε στην ανταπόκριση και αμοιβαίο ενδιαφέρον και από τις ελληνικές Αρχές».
«Ενεργά δραστηριοποιείται και το ελληνορωσικό επιχειρηματικό συμβούλιο, εξασφαλίζοντας τις απευθείας επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Έλληνες επιχειρηματίες είναι και συνήθως καλεσμένοι στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Πετρούπολης και θα χαρούμε να δούμε πάλι Έλληνες επιχειρηματίες» πρόσθεσε.
Σε αυτό το σημείο, ο Πούτιν πρόσθεσε πως εκφράστηκε η επιθυμία η ελληνική πλευρά να υποστηρίξει την αίτηση της Μόσχας «να φιλοξενήσει τη διεθνή έκθεση Expo 2030».

«Η Ρωσία εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της στην Ελλάδα»

Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για την ενέργεια, με τον Πούτιν να δηλώνει σχετικά ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από 40% των αναγκών της Ελλάδας» και «το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας πάνω από 12% μέχρι τρία δισ. κυβικά».
«Η Ρωσία εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους καταναλωτές» επισήμανε.
«Φυσικά και στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες και είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία στον τομέα αυτόν, λαμβάνοντας υπόψιν και τον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου σαν καθαρού και φιλικού είδους καυσίμων» πρόσθεσε.

«Δίκαιη και βιώσιμη επίλυση» στο Κυπριακό

Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, οι δύο μίλησαν και για θέματα οικοδόμησης σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και ΕΕ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι «για μία ακόμα φορά επιβεβαιώσαμε τη θέση της Ρωσίας υπέρ της αναζήτησης μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης», τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Κόσμος
Μητσοτάκης: Συνεπής και εποικοδομητική η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό

«Ευγνώμονες που η Ελλάδα αναγνώρισε το πιστοποιητικό με Sputnik V»

Πούτιν και Μητσοτάκης συμφώνησαν και ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τον τουρισμό, «λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα ιστορικά αξιοθέατα, τα πολιτιστικά μνημεία και τα θέρετρα της Ελλάδας είναι δημοφιλή στη Ρωσία».
Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε σε αυτό το σημείο πως: «Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα αναγνώρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik V».
«Είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα και στη Ρωσία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας και υπάρχει μέριμνα για τα σημαντικά μνημεία ιστορίας και πολιτισμού» πρόσθεσε.

Η συνεργασία στον τομέα εκτάκτων καταστάσεων

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν και τα θέματα συνεργασίας στον τομέα εκτάκτων καταστάσεων.
«Το καλοκαίρι η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με τις δύσκολες πυρκαγιές και η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και η ίδια ασχολείτο με τις πυρκαγιές στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή» υπογράμμισε σχετικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έπειτα αναφέρθηκε στην αποστολή εξειδικευμένων εναέριων μέσων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η τεχνική λειτούργησε και τα μέσα έμειναν στη χώρα για «ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Είχαμε μία παραγωγική δουλειά»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε έπειτα ότι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν από τους ναζιστές στη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.
«Προσεχώς, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να ολοκληρωθούν οι τυπικότητες που προβλέπει η σχετική διαδικασία» συμπλήρωσε.
«Με την αμοιβαία συνεννόηση παρατείνεται μέχρι τα μέσα του '22 το αφιερωματικό έτος ιστορίας. Οι εκδηλώσεις του έτους, που είναι πάνω από 140, προκαλούν αληθινό ενδιαφέρον» είπε στη συνέχεια.
Κλείνοντας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη «σημερινή παραγωγική δουλειά» και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον ίδιο και την Ελλάδα για την επικείμενη γιορτή των Χριστουγέννων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала