Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σάμος: Ανοιχτές πληγές 13 μήνες μετά τον φονικό σεισμό - «Είμαστε μόνοι μας»

© Φωτογραφία : samos24.grΣεισμός Σάμος: Καταστροφές σε κτίρια στο νησί μετά τη δόνηση των 6,7 Ρίχτερ
Σεισμός Σάμος: Καταστροφές σε κτίρια στο νησί μετά τη δόνηση των 6,7 Ρίχτερ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.12.2021
Βρείτε μας
Δεκατρείς μήνες μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ χωριά και περιοχές στη Σάμο μετρούν ακόμα τις πληγές τους. Σπίτια που έπρεπε να γκρεμιστούν, κατοικίες που πρέπει να επισκευαστούν, μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ... Μία ολόκληρη γειτονιά στο Καρλόβασι είναι απαγορευμένη ζώνη. Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, μίλησε στο Sputnik.
Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές στο νησί της Σάμου 13 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά και κατάστρεψε σπίτια κι άλλες υποδομές.
Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, όταν στις 13:51 η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το νησί, ενώ προκάλεσε και τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου στον κόλπο της Εφέσου, ενώ τα Ρίχτερ «χτύπησαν» και τα τουρκικά παράλια που μέτρησε επίσης νεκρούς και υλικές ζημιές.
Σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα και άλλες υποδομές υπέστησαν ζημιές, ενώ κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν χάνοντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τις περιουσίες τους.
Ολόκληρο νησί έχει ακόμα ανοιχτές πληγές, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών εντοπίζονται στον νεοσύστατο δήμο της Δυτικής Σάμου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, που μίλησε στο Sputnik, 160 σπίτια στην περιοχή του χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή παντελώς ακατάλληλα και πρέπει να γκρεμιστούν. Εξ αυτών όπως είπε «ήδη έχουν γκρεμιστεί περίπου 85 κατοικίες οι πιο επικίνδυνες, παρότι πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία» είτε επειδή δεν «έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι έχουν φύγει από τη Σάμο» είτε επειδή «αρκετοί έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση της κατεδάφισης».
Τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα», δηλαδή χρήζουν επιδιόρθωσης προκειμένου να είναι ασφαλή για τους ενοίκους είναι πάρα πολλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους καθώς «δεν καταλήγουν σε εμάς οι φάκελοι, αλλά σε άλλες υπηρεσίες». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μέχρι στιγμής οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πάρει χρήματα» για να προχωρήσουν στις εργασίες.
Οι σεισμόπληκτοι, όπως είπε ο κ. Λυμπέρης, έχουν πάρει το ποσό των 600 ευρώ και έχει ολοκληρωθεί και η απογραφή για τις οικοσυσκευές, ενώ «τρέχει» το πρόγραμμα της επιδότησης του ενοικίου. Περί τις 10 οικογένειες ωστόσο στον δήμο του εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ και για τις οποίες «πρέπει να βρεθεί μια λύση».
Σκυλί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.11.2021
Ελλάδα
Σάμος: Σκύλος βρέθηκε κρεμασμένος και σε σήψη - «Ένας ψυχοπαθής κυκλοφορεί ανάμεσά μας»

Η «απαγορευμένη ζώνη» στο Καρλόβασι

«Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές και έχουμε σημαντικά προβλήματα ως προς τις υποδομές» λέει ο κ. Λυμπέρης αφού σχολικά κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και οι μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ, ενώ μια ολόκληρη συνοικία στο Καρλόβασι πέριξ της Μητρόπολης λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό, έχει κυριολεκτικά αποκλειστεί.
«Η Μητρόπολη έχει μεγάλο πρόβλημα και μας έχει δημιουργήσει ζήτημα όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, καθώς και στους περιοίκους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους και τα μαγαζιά τους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και τώρα ξεκινά το Υπουργείο Πολιτισμού να το αντιμετωπίσει, διότι για την επίλυση του θέματος είχαμε ακουμπήσει πάνω σε έναν δωρητή, όμως δεν προχώρησε το θέμα. Τώρα ξεκινά το Υπουργείο Πολιτισμού τουλάχιστον να υποστυλώσει την εκκλησία για να μπορούν να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά και να μη χαθεί το κτίριο» εξήγησε ο δήμαρχος.
Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη εκκλησία προκάλεσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή ακόμα και για τους πεζούς, τη φυγή από τα σπίτια κατοίκων, αλλά και το κλείσιμο καταστημάτων και γραφείων με τους ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να ανοίξουν αλλού τις επιχειρήσεις τους.
«Έχει αποκλειστεί η περιοχή. Έχει εμπορικά καταστήματα, έχει συμβολαιογραφικό γραφείο και δικηγορικό, κουρείο κ.ά. Εκ των πραγμάτων έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα ως προς τη χρήση τους. Πλέον εκεί δεν πηγαίνει κανείς. Οι άνθρωποι έχουν μεταφέρει αλλού τη δραστηριότητα τους, όμως ακόμα το κράτος δεν τους έχει συνδράμει οικονομικά επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία -παρότι θα έπρεπε- και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους καλύψουν. Φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν ενοίκια και το μαγαζί τους είναι κλειστό» τόνισε ο κ. Λυμπέρης.
Πρόβλημα αποτελεί και ο εκκλησιασμός των κατοίκων του Καρλοβασίου, που προ σεισμού είχαν αρκετούς ναούς, ενώ, πλέον, όπως δήλωσε ο κ. Λυμπέρης «δεν έχουμε καμία εκκλησία που να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και τρέχουμε στα ξωκλήσια».
Τσουνάμι στη Σάμο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2020
Ελλάδα
Σεισμός στη Σάμο: Βίντεο με το τσουνάμι και τις εικόνες καταστροφής στο νησί

«Νιώθουμε μόνοι και παραγκωνισμένοι»

Ο δήμος Δυτικής Σάμου είναι νεοσύστατος. Προέκυψε από τη διοικητική διαίρεση με τον δήμο Σάμου που έγινε με τον νόμο 4600 (άρθρο 154) και περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου. Η έκταση του νέου δήμου είναι 187,33 τ.χλμ. και ο πληθυσμός είναι περίπου 12.500 κάτοικοι.
Με τα προβλήματα της καθημερινότητας να είναι αρκετά και τον νέο δήμο «να είναι υποστελεχωμένος», όπως λέει ο κ. Λυμπέρης, ο σεισμός και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των ρυθμών της Πολιτείας τον έκαναν «αρκετές φορές να αισθανθεί μόνος» έναντι των αναγκών, για τις οποίες πρέπει να βρεθεί άμεση λύση.
«Εμείς εδώ επιμέναμε να διασπαστεί ο δήμος μήπως και λειτουργήσουμε καλύτερα. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη διάσπαση που εμείς ζητούσαμε, αλλά ήταν πολύ ευκαιριακή, πολύ πρόχειρη η διάσπαση. Δηλαδή ο νόμος 4600 με τον οποίο έγινε η διάσπαση, είναι ένας κενός νόμος και μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Κάποια απ' αυτά τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Κάποια όμως είναι σε εκκρεμότητα και μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Κι ένας μικρός δήμος, όπως ο δικός μας, με υποστελέχωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τόσα προβλήματα (σ.σ. εξαιτίας του σεισμού). Και πέρα απ' αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποια έργα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα άγχος κι έρχονται στιγμές που νιώθουμε μόνοι μας κι ότι είμαστε παραγκωνισμένοι» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала