Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κλιματική αλλαγή: Χαμός στα δικαστήρια με προσφυγές για θέματα περιβάλλοντος

© Sputnik / Dominique Vomer / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΚτήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο της Γαλλίας
Κτήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο της Γαλλίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Βρείτε μας
Οι Ευρωπαίοι πιο συχνά προχωρούν σε καταγγελίες στα δικαστήρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Οι κάτοικοι της Ευρώπης άρχισαν να προχωρούν συχνότερα σε καταγγελίες στα δικαστήρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σε περιβαλλοντικό σεμινάριο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Μιχαήλ Λόμποφ, εκλεγμένος από τη Ρωσία δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2022.
«Τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών που σχετίζονται με το περιβάλλον. Το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει περίπου 300 αποφάσεις στον τομέα του περιβάλλοντος» παρατήρησε ο δικαστής.
Παρόλο που η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν έχει κάποια πρόβλεψη δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον, σύμφωνα με τον Λόμποφ, οι συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ειδικού πρωτοκόλλου βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση.
Αντλίες σε βενζινάδικο. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.11.2021
Ελλάδα
Ο κλιματικός νόμος φέρνει σαρωτικές αλλαγές: Τέλος βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα από το 2030
Οπότε, οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει άλλων άρθρων της Σύμβασης. Για παράδειγμα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στη ζωή, μετά τον θάνατο αρκετών ανθρώπων ως αποτέλεσμα της έκρηξης σε μια χωματερή στην Τουρκία ή το δικαίωμα σεβασμού της κατοικίας σε μια υπόθεση καταγγελίας μιας γυναίκας της οποίας το σπίτι βρίσκεται σε ζώνη που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία της από ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στο Τσερεποβέτς. Σύμφωνα με τον δικαστή, γενικά υπήρξαν αρκετές υποθέσεις σχετικά με την έλλειψη δικαιώματος αποτελεσματικής νομικής υπεράσπισης.
Κλιματική αλλαγή. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.11.2021
Κόσμος
Το είδαμε και αυτό: Γιατρός διέγνωσε ασθενή με «κλιματική αλλαγή» - Ποια η εξήγηση
Σύμφωνα με τον Λόμποφ, όμως, ένα νέο «είδος» καταγγελιών εμφανίζονται στο δικαστήριο τον τελευταίο καιρό.
«Αυτές οι καταγγελίες έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται στον πλανήτη μας ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Μια ομάδα Πορτογάλων ακτιβιστών κατέθεσε καταγγελία έναντι 33 κρατών, τα οποία, κατά την άποψή τους, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μια επαναστατική καταγγελία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν άλλες παρόμοιες» τόνισε ο δικαστής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΔΑΔ αναγνώρισε αυτή την καταγγελία ως νόμιμη και επικοινώνησε και με τα 33 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Οι χώρες παρουσίασαν τις νομικές τους θέσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αρκετές παρόμοιες καταγγελίες και το ΕΔΑΔ, μαζί με τα εθνικά δικαστήρια, θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο ζήτημα να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με αυτές τις καταγγελίες και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Λόμποφ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала