Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό άυλο προτέρημα οποιασδήποτε δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη

© AP Photo / Kirsty WigglesworthΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Βρείτε μας
«Ο αυταρχικός ηγέτης ήταν ''tyrant'', ή ''τύραννος'' στα ελληνικά. Και ο λαϊκιστής πολιτικός που προσέφερε πολύ εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα λεγόταν ''demagogue'' ή ''δημαγωγός'' στα ελληνικά».
Για τη δημοκρατία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική εκδήλωση υπό τον Τζο Μπάιντεν κάνοντας αναδρομή στην Ελλάδα που υπήρξε και γενέτειρά της.
Τόνισε πως οι Αθηναίοι από την αρχαιότητα, γρήγορα αναγνώρισαν και απέρριψαν εκείνους που έκλιναν προς την τυραννία και τη δημαγωγία.
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης: Να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλούν ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός
Μάλιστα, έθεσαν τους δύο θεσμικούς πυλώνες κάθε λειτουργικής δημοκρατίας:
Την ισότητα έναντι του νόμου, την οποία ονομάζουμε ισονομία.
Το δικαίωμα όλων στον δημόσιο λόγο, το οποίο ονομάζουμε ισηγορία.
Οι δύο αρχές αντιστοιχούν σήμερα στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του λόγου ενώ και τότε και τώρα ηγέτες ήταν θεσμικά και κοινωνικά υπόλογοι, οι οποίοι υπόκειντο σε αυστηρό νομικό έλεγχο και αντιμετώπιζαν ποινές εάν υπέπιπταν σε λάθη.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Κόσμος
Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Φίλος ο Μητσοτάκης και όλοι οι πρωθυπουργοί που στοχεύουν στη βελτίωση σχέσεων
Τα διδάγματα από την αρχαιότητα καταδεικνύουν πως η δημοκρατία μπορεί να είναι ανθεκτική ακόμα και όταν απειλείται και έχει την ικανότητα, όταν χρειάζεται, να αυτοδιορθώνεται.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό άυλο προτέρημα οποιασδήποτε δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη.

«Η εμπιστοσύνη στους ηγέτες να εργαστούν για το καλό των πολιτών και να αποφέρουν απτά αποτελέσματα: καλές θέσεις εργασίας, καλές δημόσιες υπηρεσίες, ένα περιβάλλον το οποίο καταπολεμά τις διακρίσεις και καλλιεργεί τη συμπεριληπτικότητα. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι παρούσες εκεί που περισσότερο υπάρχει ανάγκη. Αυτό ακριβώς έκανε η Ευρώπη όταν συγκροτήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας καταστροφικής πανδημίας. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους θεσμούς μας ότι θα ελέγχουν την εξουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων, και να διασφαλίσουμε ότι όντως εγκαταλείπουν την εξουσία όταν χάσουν τις εκλογές. Άλλωστε, αυτή είναι η λυδία λίθος μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά. Και, το πιο σημαντικό, πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να καταλάβουμε ότι όλοι μπορούμε να είμαστε καλύτερα εάν, τουλάχιστον μερικές φορές, δώσουμε προτεραιότητα στο κοινό καλό έναντι του στενού μας προσωπικού συμφέροντος. Και είναι αυτή η ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ακμαζουσών δημοκρατιών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала